Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Повишено кръвно налягане

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Съвети към хора с хипертония

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Съвети към хора с хипертония

Повишеното кръвно налягане или артериалната хипертония е хронично заболяване и е ключов фактор за сърдечносъдов риск. Повишеното кръвно налягане предизвиква промени в кръвоносните съдове, което причинява увреждане на мозъка, сърцето, бъбреците и големите кръвоносни съдове. При определяне на стойността на кръвното налягане се различава систолно (горно) налягане и диастолно (долно) налягане. Хипертонията се определя като трайно повишаване на систолното кръвно налягане над 140 mmHg и/или диастолното над 90 mmHg.

Hipertonia_2_site

Какво влияе на повишеното кръвно налягане?
Повишеното кръвно налягане рядко се проявява със силно изразени симптоми. Някои хора съобщават за главоболие в областта на тила, замайване или зрителни нарушения, които често отдават на стреса и натовареното ежедневие. Но тъй като става въпрос за сериозно заболяване, здравите хора трябва периодично да проверяват стойностите му, особено ако в семейството им е имало страдащи от хипертония, бъбречни заболявания и тези, които имат повишено телесно тегло, повишено ниво на мазнини в кръвта, боледуват от захарна болест или болест на щитовидната жлеза.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Повишеното кръвно налягане може да се регулира чрез усвояването на здравословни навици на живот – затова на всички хора с тази диагноза се препоръчва спиране на тютюнопушенето, редовна физическа активност, намаляване на консумацията на алкохол, правилно хранене и избягване на стреса.

Форми на хипертония
Повишеното кръвно налягане се определя след няколко измервания в рамките на няколко седмици или месеци. Диагнозата повишено кръвно налягане се поставя индивидуално на всеки пациент в зависимост от състоянието на организма, но може да се каже, че стойностите от 140/90 до 159/99 mmHg показват лека хипертония, стойностите от 160/100 до 179/109 mmHg – умерена, а по-високите стойности от тези са признак за тежка хипертония. Освен измерване на налягането се извършват и прегледи на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и определяне на хормоните на надбъбречната и щитовидната жлеза.

АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ СЪВЕТИ, НИЕ В АПТЕКИ BETTY ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА ОТГОВОРИМ НА ВСИЧКИ ВАШИ ВЪПРОСИ ЗА ХИПЕРТОНИЯТА, ЛЕКАРСТВАТА, С КОИТО СЕ ЛЕКУВА И ДОБРИТЕ НАВИЦИ, С КОИТО ХИПЕРТОНИЯТА МОЖЕ ДА СЕ РЕГУЛИРА.

Важно е навиците да се променят
Лечението на хипертонията зависи от стойностите на налягането и от другите придружаващи заболявания или състояния на организма. С лечението трябва да се поддържа желаното налягане и лекарят заедно с пациента определя коя е стойността, до която повишеното налягане трябва да се понижи. Ако повишеното налягане е леко и ако няма придружаващи болести, пациентът може да се лекува само чрез промяна на начина на живот, което включва:
• Спиране на тютюнопушенето, защото пушенето увеличава кръвното налягане и ускорява работата на сърцето, свива кръвоносните съдове и има вредно въздействие върху дихателните пътища, храносмилателната система и мозъка.
• Намаляване на приема на алкохол до една чаша вино или 0,5 dl концентрат може да намали систолното кръвно налягане с 3 mmHg и диастолното с 2 mmHg.
• Намаляване на приема на сол само с три грама на ден ще намали усложненията от хипертонията с 30%, тъй като солта редуцира количеството телесни течности извън клетките. Разрешеният прием на сол е до 5 g на ден.
• Въвеждането на правилна диета предполага намаляване на повишената телесна маса до ИТМ (индекс на телесната маса) 25, като всяко намаляване на наднорменото тегло с 5 кг ще намали систолното налягане с 4,4 mmHg и диастолното с 3,5 mmHg. Правилната диета означава приемането на по-малки количества храна, с повишен дял на пълнозърнести култури, зеленчуци и плодове и по-малко червено месо, мазнини и захар. Научно е доказана ефикасността на средиземноморската диета и на диетата DASH.
• Редовните занимания с физическа активност, съобразена със състоянието на човека, може да намали систолното налягане с 3,8 mmHg и диастолното с 2,6 mmHg. Важни са аеробните дейности като бягане, бързо ходене, колоездене или плуване, три до четири пъти седмично, в продължение на най-малко половин час.
• Въвеждане на техники за релаксация за облекчаване на стреса от ежедневието.

Лечение на хипертония с лекарства
Повишеното кръвно налягане се лекува и с лекарства, които се наричат антихипертензиви и които действат чрез различни механизми за понижаването му. Важно е пациентът да се придържа точно към инструкциите за прилагане, да не намалява самоинициативно дозата и да не прекъсва приема на лекарствата, защото те не действат веднага – необходимо е време, за да се установи нужната комбинация от лекарства и тяхната доза за постигането на желания ефект за намаляване на кръвното налягане.

СТОЙНОСТИТЕ ОТ 140/90 ДО 159/99 MMHG ПОКАЗВАТ ЛЕКА ХИПЕРТОНИЯ, СТОЙНОСТИТЕ ОТ 160/100 ДО 179/109 MMHG – УМЕРЕНА, А ПО-ВИСОКИ СТОЙНОСТИ СА ЗНАК ЗА ТЕЖКА ХИПЕРТОНИЯ.

Как да измерите правилно кръвното налягане?
Кръвното налягане се контролира с калибриран сфигмоманометър.
• Когато искате да измерите сами кръвното си налягане у дома, направете го в 6 и 9 часа и между 18 и 21 часа, в две последователни измервания през интервали от една минута, за да получите средната му стойност.
• Налягането се измерва на ръката, на която предварително са измерени по-високи стойности. Точно преди измерването трябва да избягвате пиенето на кафе и пушенето, да изпразните пикочния мехур и в продължение на пет минути да се отпуснете и успокоите.
• Предмишницата на ръката, на която се измерва налягането, трябва да се сложи върху стабилна основа.
• Маншетът на уреда за измерване на налягането трябва да се постави на височината на сърцето и да се седи с гръб, облегнат на облегалка на стол, без да се кръстосват краката.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross