Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ПОВИШЕНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И ДОСТЪПЪТ ДО ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ В ДЕТСКАТА ВЪЗРАСТ

01.04.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1617184964490{margin-bottom: 0px !important;}"]Контактът с тютюневи изделия в детската възраст, независимо от това дали става въпрос за директна консумация или за излагане на цигарен дим, е свързан с повишено артериално налягане, става ясно от проучване, публикувано в сп. JAMA Network Open.

Авторите анализират данни от анкетите National Health and Nutrition Examination Surveys в САЩ, проведени от 2007 г. до 2016 г., които включват извадки от 8500 подрастващи на възраст от 8 до 18 г., които съобщават за излагане на цигарен дим и имат данни за повишено кръвно налягане (КН).

Стойностите над нормата са съобразени с възрастта, пола и ръста; анамнеза за артериална хипертония или прием на медикаменти, понижаващи кръвното налягане.

От резултатите става ясно, че децата, които са изложени на тютюневи изделия, са с 1,6 пъти по-голям риск от повишено КН от техните връстници. Това съотношение спада до 1,3 след преизчисляване спрямо възрастта, пола, етническата принадлежност и други показатели, но въпрки това остава статистически значимо.

„Напълно оправдано е да се смята, че усилията по намаляване на консумацията на цигарени изделя сред подрастващите ще имат за резултат по-малки последствия, свързани със сърдечносъдови заболявания и артериална хипертония“, пишат в заключение авторите.

Източник:
Levy RV, Brathwaite KE, Sarathy H, Reidy K, Kaskel FJ, Melamed ML. Analysis of Active and Passive Tobacco Exposures and Blood Pressure in US Children and Adolescents. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e2037936. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.37936

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross