ШИРОКА УСМИВКА И ЗДРАВИ ЗЪБИ

д-р Радмила Косич

Млечните зъби се лекуват и пазят до израстването на постоянните зъби, те служат на детето за дъвчене, правилно говорене и правилна анатомия на челюстите

Към третия месец от живота си бебето започва интензивно да поставя ръчичките си в устата, а родителите с нетърпение търсят по венците признаци за порастването на първите зъби и приписват всяка промяна на настроението и нарушение на едва създадените навици за хранене и спане на растежа на зъбите.

Детето може да се роди с вече поникнало зъбче, но може и напълно здраво дете да дочака тортата за първия си рожден ден без нито един зъб.

Ако детето изглежда болно, трябва да се заведе на преглед, независимо от състоянието на пробиващите зъбчета. Зъбите поникват в определена последователност, приблизително на възраст около шест месеца, но отклоненията са големи дори при братя и сестри от едно и също семейство.

През първата половина на първата година обикновено пробиват долните, а след това и горните резци – централните, а после и страничните. Няколко дни преди пробива ще забележите малка, бледа подутина върху венеца.

Кърмачето дъвче ефикасно с венците си и без зъби – не падайте в капана да го храните само с пасирана храна, докато не му поникнат всички зъби. Растежът на предните, остри зъби не предизвиква нарушения в общото състояние на детето – не го насилвайте да яде, избършете го, за да предотвратите възпаление на кожата около устата и му дайте „залъгалка“. Предлага се широк избор от помагала, които могат да се охладят и дадат на детето, за да ги гризе безопасно. Трябва да се избягва даването на коричка хляб или резен ябълка, защото се изисква постоянен надзор.

След предните резци обикновено поникват и първите кътници („четвъртите“), а след това кучешките зъби („третите“) и втората двойка кътници („петите“). Така до края на втората година детето ще подреди по десет зъбчета в горната и долната челюст. Макар че детето няма да се разболее от пробиването на зъбите, растежът на големите плоски кътници може да предизвика недоволство, раздразнителност, отказ от хранене, будене през нощта…

Ако има разстройство, висока температура, обрив или се оплаква от болки в ухото, заведете го на педиатър.

Щом се подредят два зъба един до друг, трябва да започнете да следите между тях да не се задържат парченца храна. Насърчавайте детето да пие повече обикновена вода – това е най-добрият начин за отмиване на остатъците от храна.

Редицата от десет зъба изисква повече грижи, а миенето на зъбите става част от ежедневната хигиена. Всеки зъб си има съседи и вероятността от задържане на храна между тях е по-голяма. Най-лесно можете да ги почиствате с малка, мека четчица, като извършвате движенията отдолу нагоре. Наблягайте специално на вечерното миене на зъбите, за да не прекарва детето нощта с остатъци от храна между зъбите. Погрижете се след всяко хранене то да пие поне глътка обикновена вода, с която най-малкото ще изплакне устата си.

Най-вредна за здравето на зъбите е сладката храна, която полепва по тях (близалки, бонбони, плодови сладкиши…), както и даването на шише със сок или мляко през нощта. Ако му давате сладки неща, дайте му ги през деня и настоявайте да ги изяде бързо, като задължително си измие зъбите или поне ги изплакне с глътка вода.

Ако няма проблеми с наместването на зъбите и видими аномалии на челюстите, планирайте посещение при зъболекар след първия рожден ден. Изберете стоматолог с опит в работата с деца. Първите посещения при зъболекар имат за цел детето да се запознае с кабинета и лекаря.

Не чакайте да го заболят зъбите, за да го заведете на зъболекар – болката е знак, че сте пропуснали продължителен период на повърхностни повреди, които е можело да се отстранят безболезнено. Сигурно и вас все някога ви е болял зъб – дали бихте искали това да се случи и с вашето любимо дете?

Млечните зъби не са враснали в челюстта, но въпреки това е нужен силен удар, за да се избият. Избитият или разместен зъб може да се върне на мястото му чрез бърза стоматологична намеса, но ако нервът е увреден, зъбът ще потъмнее.

Млечните зъби се лекуват и пазят до израстването на постоянните зъби. Те служат на детето за дъвчене, правилно говорене и правилна анатомия на челюстите.