Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ПОМОРИЕ - море, вино и фараонско СПА

Текст: Лора Симеонова
05.07.22

„На 20 км от Бургас сияеше едно градче пред нас, едно градче със себе си заето…“ Да, правилно – „Поморие се казваше градчето…“. Третият по големина български град край морето е пълен със „съкровища“ – като се започне с „черното“ злато на Анхиало – лечебната лиманна кал, мине се през най-дългия плаж на Южното Черноморие – 9 км, и се стигне до бутиковите винарни и чудните ресторанти край вълните.

„На 20 км от Бургас сияеше едно градче пред нас, едно градче със себе си заето…“ Да, правилно – „Поморие се казваше градчето…“. Третият по големина български град край морето е пълен със „съкровища“ – като се започне с „черното“ злато на Анхиало – лечебната лиманна кал, мине се през най-дългия плаж на Южното Черноморие – 9 км, и се стигне до бутиковите винарни и чудните ресторанти край вълните.

Море, небе, безбрежни плажове, романтични залези, хубави ресторанти и още по-хубаво вино, възрожденска архитектура… Не един или два български курорта – като Несебър и Созопол, предлагат на гостите си този разкош. Но единствено Поморие може да примами гостите си с „черното злато на Анхиало“ – „вълшебната“ лиманна кал, която лекува от дископатия през псориазис до стерилитет.

„Фараонско СПА“ – тази опция предлага курортът на туристите, избрали да съчетаят полезното с приятното по време на лятната си отпуска. А и не само – Поморие и неговото езеро са извор на здраве във всеки сезон.

Черното злато на Анхиало

„Златната мина“ на Анхиало – Поморийското езеро, лежи само на 2 км от града. От древни времена – селището е създадено още през V век преди Христа – си e спечелило прозвището „свещено“. Калта в свърхсолената лагуна е богата на желязо и сяра, магнезий, хлор, калций, натрий и сулфати. Езерото е отделено от Черно море с естествена пясъчна релефна ивица и изкуствена дига, която местните наричат Ивицата. Единственият начин, по който езерото и морето са свързани, е чрез канал в южната част на езерото, където се добива и най-качествената кал. Поморийското езеро е много по-солено от Черно море –  около 60-80% срещу 18%. Калта в него лекува редица заболявания:

  • на опорно-двигателния апарат - артрози, артрити, състояния след травми и фрактури;
  • на периферната и централната нервна система - неврити, радикулити, дискова болест, парези, детска церебрална парализа;
  • на женската полова система - стерилитет, дисменорея, овариална хипофункция;
  • на мъжката полова система - простатит, олигоспермия, епидидимит, везикулит;
  • на кожата - псориазис с псориатичен артрит, трофични кожни язви, склеродермия;
  • на дихателната система - бронхити, синуити.

И лугата лекува

Два са санаториумите в Поморие, които предлагат процедури с лечебната лиманна кал. Те работят с програмите на НОИ и със Здравната каса по клинични пътеки. Няколко от луксозните СПА хотели също предлагат калолечение. Но и дори да сте на квартира или в апартамент под наем, пак можете да си платите и да се запишете на процедури с лечебната кал. Най-популярно през лятото е т.нар. фараонско СПА – процедурите на открито.

При тях имате възможност да се намажете с около 1 см кал – докато изсъхне – за около 20-30 минути, която да свалите с „душ“ в езерото, морето или в басейн с черноморка луга. След като оставите лугата и калта да попият в кожата ви, можете да се потопите в солена вода. Къпането със сладка вода е позволено едва 2 часа след процедурата и непременно без сапун. Не се смущавайте, „черното злато“ на Анхиало буквално ще превърне кожата ви в „коприна“.

„Балсам“ за ставите и белия дроб

Лугата играе голяма роля в уравновесяването на нервната и мускулната система, намалява мускулните болки и предпазва от крампи. Доказан е и лечебният ù ефект при болки в ставите, простудни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища, кожни болести. Тайната се крие в нейния богат минерален и органичен състав, който прилича на този на поморийската кал. Основните елементи, които съдържа, са калций, натрий, магнезий, сулфат и т.н.

След една процедура обаче не можете да очаквате „чудеса“, нужни са поне 5-7, за да има ефект от калолечението. Разбира се, те не се изчерпват само с „фараонското СПА“, предлагат се и сеанси с апликации, с вани с кал и рапа, с кавитарен метод. Комбинацията от „кал и море“ действа благотворно и при профилактиката на дихателни заболявания, хипертонична болест, закаляване и укрепване на организма. В същото време процедурите не са подходящи за бременни, онкоболни, пациенти с разширени вени и с инфекциозни болести.

Димят и памид за здрав дух

Здравото тяло иска и здрав дух, а за укрепването му Поморие предлага безброй възможности. От дългите разходки по залез по крайбрежната алея и край Яворовите скали през разходките с корабче и обиколката из безбройните заведения до туровете до Кухата могила, църквата „Успение Богородично“ и манастира „Св. Георги Победоносец“. Анхиало обаче още от римско време е и рай за любителите на вино.

Днес в региона могат да се намерят безброй винарни, в които се използват традиционни български сортове грозде. Характерните за областта на Поморие са „димят“ и „памид“, както и водещи световни сортове като „мускат“ „отонел“, „тамянка“, „совиньон блан“, „юни блан“, „каберне совиньон“, „каберне фран“ и „мерло“, които перфектно пасват към особеностите на черноморския район. Бутиковите шата предлагат и различни турове, които могат да са перфектен завършек на фараонското СПА и на забавленията на плажа.

cross