Текст: д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести

На страха очите са големи. Доказа го и COVID-19. Наред с пандемията от коронавирус се разрази и невиждана досега „инфодемия“ от фалшиви новини. Инфодемия, която постави в риск здравето на милиони по целия свят. Темата „Опасно ли е инхалаторното лечение при коронавирус?“ остава сред най-дискусионните – поне във виртуалното пространство, в което всички неизбежно сме „потопени“.

Въпросът е и сред най-чувствителните за пациентите с астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които се оказаха в позицията „обичайните заподозрени“ жертви на вируса, поразяващ белите дробове. Оправдаха ли се най-големите страхове на лекари и пациенти, или – напротив? Защо е жизненоважно хронично болните да не спират инхалаторното си лечение? И безопасно ли е да използваме небулизатори у дома в сезона на грипа?

Отговорите потърсихме от известния и обичан пулмолог д-р София Ангелова, която е председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и е посветила последните 38 години на лечението и превенцията им.

Пациенти с паник атаки и уплашени до смърт родители на деца с астма – с тревогите за тях д-р София Ангелова ще запомни „избухването“ на пандемията от SARS-CoV-2. „Сякаш всички се бяха подготвили, че ще умират! Беше наистина много тежък момент – и за тях, и за нас, лекарите“, признава опитният пулмолог.

Въпросите „валят“ по телефона и на съобщения във Вайбър: „Да си пръскам ли лекарството? Дъщеря ми е чела в Интернет, че не трябва!“, спомня си специалистът по белодробни болести. Манипулативните и откровено фалшиви новини буквално идват „на талази“. Днес кортикостероидите убиват, утре – спасяват. Сутрин инхалаторите са „развъдник на вируси“, вечер – „застраховка „Живот“. „В тези първи дни за нас, специалистите, беше много важно да изпратим посланията си до пациентите – да не спират в никакъв случай инхалаторното си лечение“.

Между „Осанна!“ и „Разпни го!“

Истината е, че за медицинската общност дилема няма. „На първа страница в световните ръководства за лечение на астма (GINA) и на ХОББ (GOLD) беше изведено, че няма научни доказателства за негативното влияние на инхалаторите върху човешкия организъм.

Лечението не бива да се преустановява, това само би влошило хроничното заболяване. Така поради лош контрол и спиране, а и при наличието на новия вирус, вероятността нашите пациенти да се разболеят е много по-голяма“, обяснява д-р Ангелова.

Спекулациите за кортикостероидното лечение обаче не помагат на пациентите, а новините за ефекта им върху COVID-19 се движат по координатата между „Осанна!“ и „Разпни го!“. „С кортикостероидите в никакъв случай не бива да се злоупотребява. При по-леките форми могат да „обърнат“ имунната система, но имат своето място в овладяването на по-тежко протичащата инфекция“, подчертава пулмологът. По отношение на инхалаторното лечение пък всякакви притеснения са излишни, защото то е локално, а не системно.

Потискат репликацията на вирусите

Днес, близо година след разгарянето на пандемията, най-големите страхове, за щастие, не се оправдават. „Данните след края на извънредното положение – а ние следяхме непрекъснато новините от Китай, САЩ, Франция, Италия и Испания – сочат, че делът на астматиците и пациентите с ХОББ, поразени от вируса, е най-малък – съответно 2,3 и 4,9 на сто“, разкрива д-р Ангелова.

При проучване от Апенините например, където епидемията е особено „яростна“, се оказва, че от 335 починали от COVID-19, 20,3% са били с диабет и нито един с ХОББ.

За професионалната общност на пулмолозите тези числа не са чак такава голяма изненада. Един от най-изтъкнатите специалисти в света – белгийският учен проф. Гай, още преди разгара на пандемията през 2019 г. публикува статия, посветена на SARS вируса от 2003 г., който се приема за „братовчед“ на SARS-CoV-2, защото са еднакви по структура.

„В нея доказва, че инхалаторните кортикостероиди потискат експозицията на AC2 рецепторите, за които се „закача“ коронавирусът. Следователно били сме абсолютно прави“, доволна е д-р Ангелова. Друго инвитро проучване пък сочи, че комбинираната терапия на инхалаторни кортикостероиди и бронходилататори, която пациентите с ХОББ и астма ползват, потиска репликацията на вируса. „Тези медикаменти намаляват и т.нар. цитокинова буря, което се оказва от полза за пациентите“, допълва пулмологът.

Небулизаторите не крият риск

Инхалаторното лечение не крие риск и за пациентите, които използват все по-популярните в последните години небулизатори, категорична е пулмоложката. Препоръката ú е всеки член от семейството да има отделен комплект от маска и тръбички, с който да прави инхалациите у дома.

„В аптеките се предлагат такива комплекти. Самият апарат пък може да бъде почистван с дезинфектант след  процедурата. Ако маската е индивидуална, няма как да се „обменят“ вируси“, обяснява д-р Ангелова. „Небулизаторите са изключително подходящи особено за децата, защото инхалациите могат да се правят под формата на игра.

Повечето апарати дори са „маскирани“ като приказни герои“, допълва специалистът по белодробни болести. „Много са полезни при острите респираторни инфекции, характерни за студеното време, както и при спастични състояния – тогава, поставен в небулизатора, медикаментът има своето противовъзпалително действие върху дихателната система“, изтъква д-р Ангелова.

Моловете са „инкубатори“ за вируса

Превенцията обаче остава „оръжие №1“ срещу вирусите. Куриозното е, че през юни, когато д-р Ангелова възобновява прегледите на диспансерните си пациенти, равносметката е категорична – за първа година болните от астма и ХОББ не са боледували от респираторни инфекции.

„Защо ли? Бяха изолирани, спазваха активно мерките – дистанциране, дезинфекция, носене на маски. Ако тази тенденция продължи и пациентите си вземат редовно терапията, очаквам тази зима да се ограничи и заболеваемостта от сезонен грип и други инфекции на дихателните пътища“, изтъква д-р Ангелова.

Така се е случило през лятото, когато колегите ú инфекционисти са отчели по-ниски нива на ентеровирусни инфекции. Обяснението е логично – заради страха от COVID-19 хората по-често мият ръцете си и избягват масовите прояви и събиранията на закрито. „Затова и апелът ми към младите, а и към по-възрастните е – не се струпвайте! Моловете, кафенетата, всички затворени пространства са „инкубатори за вируси“, напомня д-р Ангелова.

Не пренебрегвайте маските

Д-р Ангелова признава, че не споделя тезите на някои свои колеги, които издигат в култ т.нар. стаден имунитет. „За 38 години, откакто съм пулмолог, сме преминали през много епидемични ситуации – особено 2009 г. беше много тежко със свинския грип.

Категорично съм убедена, че маските намаляват количеството на вируси, които всеки от нас би могъл да инхалира. Например в градския транспорт – кашляйки, човек, носещ SARS-CoV-2 в носоглътката си,  ще отдели голямо количество пръски с вируси. Ако има маска или шал около устата, количеството значително намалява. А оттам – и вероятността да се заразиш и разболееш по-тежко, ако си наоколо“, подчертава председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

Лекарските кабинети също биха могли да се превърнат в „инкубатори“ за вируси, затова и д-р Ангелова е наложила нова система за прегледи. „Записвам часове през по-голям интервал, дезинфекцирам след всеки пациент и не си позволявам да има струпване на хора в чакалнята“, споделя ноу-хау пулмологът. Разбира се, COVID скептици сред пациентите ú не липсват. Наскоро в кабинета ú дошъл мъж без маска с оправданието: „Аз съм от невярващите!“.

Скенер „хваща“ COVID пневмониите

Д-р Ангелова обаче е от „вярващите“, защото се е сблъсквала с пораженията от вируса лице в лице. „Пневмониите, които се развиват, са по-различни от онези, които сме лекували досега. Не ги „хващаме“ винаги на рентгенова снимка. По-често се виждат само на скенер“, обяснява специалистът по белодробни болести.

Болестта е упорита. „Контролните скенери след 30 дни често показват, че част от измененията са резорбирани, но други са останали. При пациентите, които проследявам, предстои да видим дали след 3 месеца ще изчезнат. Измененията са свързани именно с това тромбозиране, със засягането на кръвоносните съдчета в белия дроб от вируса“, разкрива д-р Ангелова. „Не подценявайте опасността и не разчитайте на „стадния имунитет“! Загубихме твърде много свидни хора и лекари, които можехме да опазим“, призовава пулмологът с лека тъга, че дори в кризата оставаме общество на полюсите.

А пациентите си успокоява с думите: „Не се страхувайте, използвайте инхалаторите си, ще се преборим заедно и с този вирус!“.