[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1617193892780{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Супите - хранителни, топли и вкусни, са храна, която може да ни донесе не само удоволствие за сетивата, но и множество здравословни ползи. Ако през зимата наблягахме повече на сгряващия ефект на храната, сега е време за освобождаване от натрупаните токсини и последствията от тежките храни. Да, време е за пречистване на организма и за подготовка за лятото.
Пролетта е най-подходящият период за детокс, но и тогава сме натрупали най-много дефицити поради по-малките количества сезонни плодове и зеленчуци, както и по-бедната храна през зимата. Затова най-подходящото средство да набавим на организма си ценни хранителни вещества си остава вкусната и топла пролетна супа.
От друга страна, пролетта е сезонът на зеленолистните зеленчуци, които са богати на фибри и хлорофил, чудесни помощници за изчистването на чревния тракт и кръвта. Те обаче не са от най-вкусните храни. Ето още едно предимство на супата, в която да вложим повече зеленолистни, отколкото бихме могли да изядем в суров вид.
Хубавата и питателна супа ще съдържа и пъстри зеленчуци, кореноплодни, леща, бобови и други съставки, осигуряващи различни видове фибри.
Супите най-често консумираме за обяд или вечеря, но много хора се наслаждават на вкусна супа и като междинно похапване. Това е чудесно средство да набавим на организма необходимите хранителни вещества, като избегнем някои нездравословни алтернативи, които похапваме между основните хранения. Ако искаме да заситим глада за сладко, една супа със сладък картоф е доста по-добър вариант от изделия, съдържащи захар.
Друго предимство на супите е тяхната ниска калорийна стойност. Благодарение на това те са изключително засищащи, без да добавят излишни калории към менюто ни.
Думата „супа“ се е появила сравнително късно в годините, но ястията, съдържащи зеленчуци и варива, са се наричали „яхния“ още от древността. В днешно време двете изделия много си приличат, като супата има по-течна консистенция и е по-нискокалорична. Независимо дали ще го наречем супа или яхния, това ястие може да съдържа изключително богато разнообразие от съставки, комбинации и методи на приготвяне.
Някои домакини просто сваряват в тенджерата зеленчуците, които намерят в хладилника, а има кулинари, които използват тънкости, запръжки, застройки и други похвати, за да постигнат идеалния вид, вкус и аромат на своята супа.
Независимо по какъв начин ще приготвим супата, можем само да сме благодарни за това, че през пролетта имаме голямо разнообразие от полезни съставки за нашата пречистваща и хранителна супа.
Ето още някои ползи от супите:
Чудесен избор за всички, които имат за цел да намалят теглото си. Съставът на супите включва ниско количество мазнини и калории, като по този начин те не само засищат глада, но и ни предпазват от преяждане.
Наличието на фибри в зеленчуковите супи подобрява работата на стомашно-чревния тракт и осигурява редовно изхождане. Също така подпомага усвояването на хранителните вещества и улеснява храносмилането. Ако започнете храненето си със зеленчукова супа, това ще помогне и за усвояването на храната, която консумирате след това.
Редовната консумация на супи от зеленчуци помага да се намали подуването, да се нормализира изхождането и може да реши редица проблеми, свързани с работата на чревния тракт.
Зеленчуковите супи съдържат голямо количество вода, която доставя хранителни вещества до клетките и поддържа здравето на кожата. Наличието на въглехидрати, протеини, мазнини, както и витамини и минерали осигурява необходимата енергия и издръжливост на организма.
Всички зеленчуци са богати на антиоксиданти. Тези биоактивни компоненти защитават организма от оксидативния стрес (разрушаването от страна на свободните радикали), като намаляват видимите следи от остаряването – бръчици, петънца, тъмни кръгове и други несъвършенства. По този начин хубавата супа има и подмладяващ ефект върху тялото.
Наличието на витамин D и калций в правилно приготвената супа подхранва костите и заздравява целия скелет, включително зъбите. Това прави супата чудесно средство за превенция на остеопорозата при възрастните, както и подпомага растежа на костите при децата.
Зеленчуковите бульони са ценни поради богатството си на минерали, но супата запазва всички ползи от бульона, като осигурява и допълнителни хранителни вещества. Ако зеленчуците са леко задушени, а не запържени или преварени, това ще запази тяхната хранителна стойност.
Тъй като зеленчуците са нискокалорични и са богати на фибри, те подпомагат работата на сърдечносъдовата система. Ако редовно консумираме супи, това ще намали риска от висок холестерол и отлагания по съдовете.
Каква точно рецепта за пролетна супа ще изберете зависи от вашите вкусови предпочитания, защото вариантите и комбинациите са безброй, но аз ви предлагам две мои предпочитани рецепти.
Супа от зеленолистни
Състав:
1 с.л. зехтин
1 глава лук, накълцана
1 ч. л. морска или хималайска сол
½ ч.л. бял пипер
1 стрък целина, накълцан
1 скилидка чесън, счукан
4 ч.ч. грах (за предпочитане замразен или пресен)
4 ч.ч. зеленчуков бульон (или съответното количество сух биобульон, разтворен в 1 л вода)
¼ ч.ч. пресен естрагон
½ ч.ч. свежи ментови листа (или пресен джоджен)
½ ч.ч. свеж магданоз
1 с.л. мед
1 лимон, изцеден
1 ч.ч. микс зеленолистни (спанак, кейл, рукола, маруля)
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера на средна температура. Задушете лука с малко сол и черен пипер, докато омекнат (3-4 мин.). Добавете целината и чесъна и задушете за още 2 мин. Добавете граха и зеленчуковия бульон и кипнете. След което намалете котлона и оставете да ври още 5 мин. Изключете котлона.
Добавете меда, магданоза, естрагона и ментата и ги оставете да се накиснат. В блендер разбийте зеленолистните зеленчуци с чаша вода. Добавете супата в блендера и разбийте до гладкост. Добавете и лимоновия сок и още сол и пипер на вкус, ако има нужда.
Супа с пролетни картофи
Състав:
1 с.л. зехтин или шарлан
3 нарязани моркова
1 глава стар лук, накълцан
600 мл горещ зеленчуков бульон (или съответното количество сух биобульон, разтворен в 1 л вода)
1 с.л. сух магданоз и босилек
500 г пролетни (пресни) картофи
200 г почистен и нарязан зелен боб
2 с.л. лъжици царевично брашно (царевично нишесте), разтворени в 2 с.л.
студена вода
Хималайска или морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина/шарлана в тенджера и добавете морковите и лука. Задушете за 4-5 мин. Добавете бульона, подправките и картофите. Разбъркайте и покрийте с капак, докато кипне. Намалете котлона, оставете да поври за 15 мин.
Добавете зеления боб и разтвореното царевично нишесте, отново похлупете и оставете да се свари, докато омекне зеленият боб.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]