Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ползи от готвенето в еър фрайър

BETTY - Ползи от готвенето в еър фрайър
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
13.05.24
BETTY брой 120

Еър фрайърите са станали популярни в кулинарния свят поради възможността си да приготвят храни с минимално количество мазнини, като запазват вкуса и вида на ястията. В тази статия ще споделим някои интересни рецепти, които можете да изпълните с помощта на еър фрайър, като също така ще разгледаме какви са ползите и недостатъците на този метод на готвене.

Ползи на готвене в еър фрайър:

Намаляване на мазнините: Едно от най-големите предимства на еър фрайърите е, че те позволяват храните да се приготвят с минимално количество мазнини. Вместо да бъдат потопени в голямо количество масло, храните се приготвят с помощта на горещ въздух, което позволява да се запази вкусът и текстурата им, без да се добавят излишни калории от мазнините. Освен това повечето от мазнините при висока температура стават токсични, което е минимизирано при еър фрайър.

Запазване на вкуса и вида: Готвенето в еър фрайър позволява на храните да запазят своя вкус, като същевременно се постига хрупкава коричка, типична за пържените храни. Този метод е особено ефективен за приготвяне на хрупкави зеленчуци, пържени хапки и пилешко месо.

По-малко време за приготвяне: Еър фрайърите обикновено имат по-кратко време за приготвяне в сравнение с традиционните методи на готвене, което е изключително практично за по-заетите домакини. Това помага и да се запазят повече от полезните хранителни вещества в ястията.

Недостатъци на готвене в еър фрайър:

Ограничения на капацитета: Някои еър фрайъри могат да имат ограничен капацитет за приготвяне, което може да бъде проблем, ако готвите за голямо семейство.

Необходимост от редовна поддръжка: Еър фрайърите изискват редовно почистване и поддръжка, за да функционират оптимално. Това може да включва изваждане и почистване на някои части, както и замяна на филтрите за въздух.

Невинаги се получава: Много хора споделят, че опитите им да сготвят нещо наистина хрупкаво и вкусно в този уред са се проваляли. Както при всяко готвене бъдете готови, че може да не получите очаквания резултат или ястието да не прилича на опържено по класическия начин.

Любопитни рецепти за еър фрайър:

Хрупкави пилешки крилца:

  • Мариновайте крилцата с любимите си подправки.
  • Пригответе ги в еър фрайър до златисто и хрупкаво.

Сладки картофи на филии:

  • Нарежете сладките картофи на филии и ги пържете в еър фрайър до златисто и хрупкаво.
  • Подправете с канела.
  • Сладките картофи можете да подправите и с индийско орехче, кардамон, резене и кимион. Така ще получите чудесна гарнитура.

Зеленчуков чипс:

  • Нарежете тиквички, моркови и репички на тънки филийки.
  • Пържете ги в еър фрайър до хрупкавост.
  • Експериментирайте с различи зеленчуци като целина, цвекло и др.

Готвенето в еър фрайър може да бъде забавно и вкусно изживяване, което ви позволява да се наслаждавате на любимите си ястия с по-малко мазнини и калории. Този метод на готвене е изключително полезен за тези, които търсят баланс между вкус и здраве. Изпробвайте някои от горепосочените рецепти и се наслаждавайте на хрупкавата и вкусна храна, приготвена в еър фрайър!

cross