Текст: д-р Десислава Въргулева, АГ специалист от столичната МБАЛ „Света София“

Предизвикателството поликистозни яйчници е съдба за всяка десета жена. Нередовен цикъл, битка с килограмите и нежеланото окосмяване, трудности при сбъдването на мечтата за бебе. Това са само част „лицата“ на неприятния синдром. Какъв е пътят към „победата“ над него? Отговаря АГ специалистът от столичната МБАЛ „Света София“ д-р Десислава Въргулева.

„Синдромът на поликистозните яйчници е комплексно състояние, в което участват редица механизми на регулация на ендокринната система. Проявява се най-често в млада възраст и нерядко симптомите му имитират други заболявания, което прави точната диагностика най-важната – с оглед правилно лечение и избягване на усложненията“, обяснява д-р Въргулева. Основните му прояви са свързани с яйчниковата функция. Изразяват се с невъзможността за образуване на зрели фоликули и качествена овулация, уточнява АГ специалистът.

„Вместо това в яйчниците преобладават млади и малки по размери фоликули, което обуславя и типичната им ехографска картина“, разкрива гинекологът. Коварното е, че паралелно с това се засяга инсулиновата секреция в организма. Дамите с тази диагноза имат нечувствителност към инсулина, което води и до лесно трупане на излишни килограми.

Битка с килограмите и окосмяването
Извън наддаването на килограми най-честите симптоми, които издават синдрома, са няколко. На първо място, това са смущенията в цикъла – нередовна менструация или липсата на такава (в някои случи дори в рамките на месеци), подчертава д-р Въргулева. Поликистозните яйчници провокират още дерматологични проблеми – най-често в областта на лицето. А сред най-неприятните за дамите симптоми е повишеното окосмяване, типично по-скоро за силния пол.

„То се появява в областите, за които са отговорни мъжките полови хормони – по брадичката, горната част на бедрата, гърдите“, алармира АГ специалистът. Но прави важно уточнение – появата на тези симптоми е само насочващ признак – не повод да се постави диагнозата с лека ръка.

Само ехограф не стига
„За да се постави категорична и адекватна диагноза, се прави комплексен преглед, включващ ехографско изследване на малък таз и оценка на нивата на редица хормони – основно LH, FSH и свободен тестостерон“, разкрива д-р Въргулева. И е категорична, че само комбинацията от тези тестове може да гарантира, че става дума именно за неприятния синдром.

„Редица пациентки биват изплашени, че имат поликистозни яйчници, само след ултразвуков преглед, което е неправилно“, не крие гинекологът от МБАЛ „Света София“.

Мираж ли е бебето?
„Основният дългосрочен проблем за пациентка, диагностицирана с поликистозни яйчници, е репродуктивният. Това се дължи на честата липса на овулация при тях, което прави трудно, а понякога и невъзможно спонтанното забременяване“, признава д-р Въргулева. Място за отчаяние обаче няма – мечтата за бебе е постижима. Стига оплакванията да бъдат овладени и да се постигне нормален хормонален баланс в организма, репродуктивният проблем може да се избегне. „Тъй като появата и силата на симптомите са строго индивидуални и може да варират драстично при различните пациентки, методите на лечение също се различават. Трябва да бъдат назначавани с индивидуален подход и отлично взаимодействие между акушер-гинеколози и ендокринолози. Само чрез подобна комуникация между двете специалности, имащи най-ясен поглед върху заболяването, може да се постигне трайна и пълна победа над синдрома“, категорична е д-р Десислава Въргулева.

По-щадящи тестове при стерилитет
Трудностите при забременяване са изпитание за всяка жена. При това – не само емоционално. Пътят към сбъдването на мечтата за бебе минава през редица изследвания и манипулации, част от които – инвазивни. Нов, щадящ метод от тази година дава шанс на българските пациентки да извървят пътя към забременяването с по-малко болка и стрес, разкрива д-р Десислава Въргулева. Parryscope е иновативен подход за оценка на проходимостта на маточните тръби – едно от важните изследвания при борбата със стерилитета. „Методът представлява хистероскопска манипулация – маточната кухина се оглежда с оптика. С помощта на малки балончета въздух се оценява проходимостта на маточните тръби с много висока точност (повече от 98%). Методът е създаден с мисъл за пациентката и е безболезнен, бърз, не натоварва лъчево, не се прилага контраст и дава пълни данни за цялостното състояние на маточната кухина“, споделя опита си гинекологът от МБАЛ „Света София“, където пациентките вече се възползват от преимуществата му. Водещите АГ специалисти в света вече налагат Parryscope като алтернатива на „цветната“ снимка, защото класическото изследване има редица недостатъци за пациентките, обяснява д-р Въргулева.