Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Казват, че очите са прозорец към душата. И наистина, те са част от сетивните ни органи, които осъществяват връзката между светлината, отразявана от заобикалящите ни обекти, и нашия ум, който възприема тази светлина. Светлината навлиза в окото през роговицата, преминава през течността, която се намира зад роговицата, след това  през зеницата и накрая – през лещата. Самата леща нараства заедно с възрастта ни, като към нейната повърхност се добавят нови клетки.

Очите са част от мозъка, т.е. от нашата нервна система. А нервната система осъществява комуникацията между всички останали органи и системи. Когато тя е натоварена, натоварват се и очите, а зрението страда. Обратната връзка също важи и затова не бива да забравяме, че когато претоварваме зрението си чрез всички видове електронни устройства, ние напрягаме цялата си нервна система, съответно и целия организъм. Смущенията в зрението могат да бъдат причинени от различни фактори, които следва да се премахнат или неутрализират, за да се подобри самото зрение. Най-честите проблеми са:

 • Загуба на периферно зрение или затруднено виждане при слаба светлина – породено от недостиг на родопсин, диабет, занижена функция на щитовидната жлеза, недостиг на полезни мазнини, бета-каротин, витамин А в менюто.
 • Сухо око – дефицит на вит. А.
 • Катаракта – поради диабет или хипофункция на щитовидната жлеза, тъй като в тези случаи се губи способността да се трансформира бета-каротин във витамин А; освен това инсулинът е необходим за използването на витамин С и така при диабет се наблюдава хроничен дефицит на вит. С и очите остават незащитени от свободните радикали.
 • Нощна слепота – поради диабет.
 • Макулна дегенерация – най-често срещаната причина за слепота при възрастните хора, характеризираща се със загуба на централното зрение. Дължи се на атаката на свободните радикали, които разрушават тази част от ретината, където светлината навлиза в окото.
 • Глаукома – при нея е блокиран дренажът на течността в окото и може да доведе до слепота. Може да бъде повлияна с подходящ хранителен режим.
 • Късогледство – поради напрягане на очите, например – при слаба светлина.
 • Далекогледство – старческото далекогледство се дължи на втвърдяване на лещата, която отказва да реагира при стягането на очните мускули; бебетата се раждат далекогледи, защото окото им е прекалено късо и образът се проектира зад ретината. Това продължава до към 5-годишна възраст и се регулира с порастването на окото. Проблемът може да се дължи и на мързеливи мускули, които отказва да се свият, за да фокусират близките обекти.

В обобщение – причините, обуславящи проблемите със зрението, варират от вродени до такива в резултат на дефицити, възраст или заболявания. И все пак очите на човека се хранят с едни и същи храни и не е необходимо да се стига до нарушаване на зрението, за да се замислим с какво да се храним, за да ги защитим.

При глаукома може да се наблюдава значително подобрение чрез прием на високи дози витамин С и антиоксиданти. В този случай (а и не само) се препоръчва да се откажат цигарите, да се избягват стимулиращи напитки и сол. Едновременно с това да се включат редовни упражнения и спорт. Някои билки са известни с благотворното си действие върху зрението. Сред тях са: очанка, гинкобилоба, зелен чай, куркума и други.

Очите са свързани с всички останали органи и системи. Зрението се влияе от нашето общо здраве и от начина ни на живот. Като цяло здравословното хранене и въвеждане на здравословни навици са една ефективна превенция, която може да подпомогне зрението ни.

Ето и някои препоръки:

 • Качествен и достатъчно продължителен сън – нервната система, в това число и очите, се регенерира в периода между 22:00 и 00:00 ч.
 • При работа на компютър, електронни устройва, четене, гледане на телевизия и други очите трябва да почиват на всеки 45 мин. Може да отклоните поглед и да се загледате в далечината или просто да затворите очи.
 • Движението играе ключова роля за здравето на очите – става дума не само за упражнения за цялото тяло, но и за упражнения за очите – наляво-надясно, нагоре-надолу, кръгове и т.н.
 • Редовните почивки на чист въздух и разходки сред природата не само отпускат цялата нервна система, но и очите най-добре си почиват, наблюдавайки тревисто-зеления цвят. Неслучайно и повечето храни, полезни за очите, имат точно този цвят.
 • При раздразнени и/или зачервени очи се препоръчват компреси с листа от малина.

Грижете се за себе си и за зрението си и помнете, че доброто здраве е въпрос на начин на живот!

Ето кои са любимите храни на нашите очи:

 • Зеленчуци: моркови (вкл. и листата на морковите), зеле, кейл, броколи, листата на репичките, синапени листа, морски зеленчуци, рукола, сух грах, келп, диви гъби, кълнове, сладък картоф (батат), спанак, домати.
 • Зърнени, ядки и семена – бадеми, ленено семе, просо, овесени ядки, оризови трици, сусамово семе, соя, тофу, слънчогледово семе, пшенични трици, пшенични кълнове, пълнозърнести, див ориз. Да не забравяме, че зърнените, бобовите, ядките и семената се усвояват най-добре след продължително накисване. Ядките и семената е препоръчително да се консумират сурови.
 • Плодове: киви, грозде, авокадо, банани, фурми, смокини, пъпеши, кайсии, боровинки, череши, праскови, ананас. Препоръчителни са сезонните плодове, които са най-богати на антиоксиданти и витамини, необходими за здравето на очите.
 • Вода – добрата хидратация е източник на добро здраве. Това важи и за здравето на очите ни, затова се препоръчва пиенето на поне 30-40 мл на килограм тегло вода на ден.

При катаракта или макулна дегенерация, която е причинена от напредване на възрастта, са препоръчителни храни, богати на лутеин и зеаксантин: броколи, зеленолистни, кейл, жълтъци, царевица, спанак и листата на репичките.

В допълнение към правилните храни можем да прибавим и подходящи хранителни добавки, които ни гарантират, че сме набавили на организма си необходимите хранителни вещества, с които да нахраним и възстановим нашето зрение:

 • витамин А, С, Е;
 • витамин В комплекс;
 • минерали – селен и цинк.