Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Панкреасът е жизненоважен орган, който изпълнява храносмилателна и ендокринна функция. Но преди да разберем как да се грижим правилно за него, е добре да знаем как работи. Панкреасът е жлеза с листовидна форма и с дължина около 20 см и диаметър 3–4 см. Разположен е зад долната част на стомаха, заради което е известен още като задстомашна жлеза. Той изпълнява едновременно еднокринна и екзокринна функция. Ендокринната се състои в секреция на хормоните инсулин, глюкагон и соматостатин (първите два хормона регулират нивата на кръвната захар, което е и една от основните функции на панкреаса). Екзокринната функция от своя страна е свързана със секрецията на храносмилателни ензими. Най-важните от тях са: панкреатин, липаза (разгражда протеините), амилаза (превръща нишестетата в захари) и протеаза (разгражда протеините). Затова хората, които имат нарушена екзокринна функция, страдат от затруднено храносмилане, подуване и газове.
Причини за дисбаланс
Наследствеността и неправилното хранене играят ключова роля при заболяванията на задстомашната жлеза, която е изключително чувствителен орган. Сред останалите причини за дисбаланс са: високи нива на стрес, повишена консумация на сладки храни, неправилно разпределение на храненията, продължителна употреба на някои медикаменти (антипиретици, сулфонамиди, нестероидни противовъзпалителни лекарства, диуретици, обезболяващи), автоимунни заболявания, инфекции и други. Дори и лек дисбаланс в работата на този орган ще ни сигнализира, че има нужда да поработим върху превенцията, за да избегнем по-сериозни здравословни проблеми.
Ето и основните заболявания, свързани с нарушена функция на панкреаса:
Панкреатит – често се развива след травма, която може да бъде както емоционална, така и физическа, но също и след продължителна употреба на алкохол. Като психологическа причина за панкреатита се счита претоварването с ежедневни задачи.
Основните симптоми при панкреатит са:
- остра болка в горната част на корема, която отива към гърба;
- гадене и повръщане;
- бавно храносмилане – усещане за ситост часове след хранене;
- треска;
- влечение към алкохол и сладко;
- жълтеница;
- учестено сърцебиене.
Дисгликемия – развива се при хипофункция на панкреаса, която се характеризира с ниски нива на кръвната захар, както и с нарушения в храносмилането, в работата на жлъчката и черния дроб, както и при дефицит на цинк, хром и витамини от група В. Също така се свързва с нарушение на функцията на надбъбречните жлези и с предменструалния синдром. Дисгликемията е и основен фактор при кандидоза.
Симптомите при дисгликемия са:
- резки спадове в нивата на кръвната захар;
- припадъци;
- замаяност;
- главоболие;
- замъглено зрение;
- затруднена концентрация;
- объркване.
Захарен диабет – това е един от най-сериозните здравословни проблеми в резултат на дисфункцията на панкреаса, като пациентите с тази диагноза често страдат от съпътстващи заболявания.
Основните симптоми при захарен диабет са:
- повишени нива на кръвната захар;
- често уриниране;
- постоянна жажда.
Препоръки при остър панкреатит
На първо място се обърнете незабавно към медицинско лице!
- Избягвайте консумацията на зелен, черен чай и газирани напитки.
- Пийте повече вода – по около 40 мл на кг тегло.
- Добавете повече фибри в менюто – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, сурови ядки.
- Консумирайте алкални храни и напитки – бадеми и бадемово мляко, лимон и домашна лимонада, кокосова вода, алкална вода, спанак, краставици, броколи, авокадо, целина, кълнове.
- Осигурете в менюто си достатъчно пълноценни протеини – месо, риба, яйца, кисело мляко, а при растителен режим на хранене – комбинация от бобови и зърнени в усвоима форма (предварително накиснати).
- Заложете на богатите на антиоксиданти храни като моркови, червени чушки, магданоз и други.
Препоръки при дисгликемия
- Хранете се редовно.
- Във всяко хранене да има пълноценен протеин.
- Всеки ден добавяйте 1 ч.л. канела към храната.
- Повишете консумацията на тъмни зеленолистни – магданоз, копър, рукола, босилек, джоджен, мента, спанак, коприва, валериана и други.
Препоръки при захарен диабет
- Наблегнете на храни с нисък гликемичен индекс – 100% пълнозърнест хляб, овес и овесени трици, паста от твърда пшеница, булгур, ечемик, сладък картоф (батат), царевица, леща, грах, несладки плодове и зеленчуци;
- Включете в менюто си повече риба, както и зеленчуци, богати на омега-3 мастни киселини (брюкселско зеле, броколи, карфиол), включително масло от вечерна иглика или пореч, жълтъци, чисто краве масло (гхи), кокосово масло и други;
- Kонсумирайте храни, съдържащи инсулиноподобни вещества като артишок, брюкселско зеле, зелен боб, пресен чесън и лук, спирулина и бирена мая.
Панкреасът е чувствителен орган и не е лесна работа да се състави подходящо меню, когато функциите му са нарушени. затова наблегнете на превенцията, особено ако имате фамилна обремененост.
Полезни храни за превенция
- Зеленчуци – артишок, аспержи, зеленолистни, цвекло, зелеви, целина, зелен боб, кейл, елда, лук, пащърнак, грах, спанак, домати, ряпа.
- Ядки, зърнени и семена – ленено семе, пореч, бадеми, ечемик, кафяв ориз, овес и овесени трици, тиквено семе, слънчогледово семе, пшенични трици и кълнове.
- Плодове – ябълки, кайсии, смокини, боровинки, фурми, папая, ананас, сливи, ягоди.
Хранителни добавки
- Пробиотици и храносмилателни ензими;
- Рибено масло;
- Хром (най-вече при захарен диабет);
- Витамини – А, В комплекс, витамин С (с биофлавоноиди), витамин Е;
- Минерали – магнезий, цинк, селен.
За правилното функциониране на задстомашната жлеза е важно да поддържате редовно и правилно хранене, да избягвате нощните и късните похапвания, да се наспивате добре и да имате редовна двигателна активност.