Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Стомахът е орган на храносмилателната система и неговата основна функция е да поема погълнатата храна, да я смесва със стомашните сокове и да я подава към тънките черва.

В даден момент от своя живот всеки от нас е изпитвал стомашно разстройство. Най-често срещаните проблеми на стомаха са нарушено храносмилане и киселини. Различни продукти, които са достъпни в аптечната мрежа, могат да облекчат неприятните симптоми, но е препоръчително, дори наложително да потърсите лекарска помощ при следните симптоми:

 наличие на кръв в изпражненията;

 остра болка в стомаха;

 киселини, които не се повлияват от антиациди;

 внезапна и непредвидена загуба на тегло;

 повръщане или диария.

При гастрит, язва и гастроезофагеален рефлукс също е добре да следвате лекарските препоръки заедно с програма за хранене, изготвена от нутриционист или диетолог.

Във всички останали случаи превенцията и промяната в начина на живот е най-подходящото решение. За да повлияем на стомашната функция, е необходимо да установим причината за проблема. Най-често стомашните разстройства се дължат на:

 бързо хранене, накрак, пред телевизор или други електронни устройства;

 остър или хроничен стрес;

 неправилно хранене;

 некачествено сдъвкване на храната;

 консумация на неподходящи храни;

 прекомерна и хронична употреба на антиациди и други медикаменти без лекарско предписание.

В резултат на гореизброените фактори се нарушава отделянето на стомашни сокове. Така храната остава недостатъчно смляна и се нарушава усвояването на ценни хранителни вещества. Наличието на киселини обаче невинаги означава повишено отделяне на стомашни сокове. Тъкмо обратното, обикновено говорим за намалена секреция на сокове, а киселината е от реакция на определени храни помежду им, преяждане и затруднение на стомаха да „смели“ храната. В стомаха започва разграждането на протеините и от него започва усвояването на минералите.

Секрецията на солна киселина в стомаха зависи от стимулацията от страна на парасимпатиковия дял на нервната система и от един хормон, наречен гастрин. За да се постигне правилна секреция, са необходими няколко условия:

Видът, ароматът и осезанието за храна стимулират отделянето на гастрин. Ето защо бързото хранене, некачественото дъвчене и изкуствените аромати (чипс с аромат на бекон, маргарин с вкус на масло и т.н.) могат да доведат до нарушено храносмилане.

Парасимпатиковата система трябва да е активирана, а симпатиковата (свързана с реакцията към стрес) трябва да е изключена. Когато сме под напрежение, симпатиковата система изпраща сигнал към стомаха да се намали секрецията на стомашни сокове. Стимулантите, кофеинът, острият и хроничният стрес също водят до занижена стомашна функция. Дефицит на хранителни вещества, които спомагат за здравата стомашна лигавица, може да е причина за стомашни разстройства. Ето защо пълноценното, разнообразно и здравословно хранене са ключови за работата на стомаха. Диета, съдържаща предимно преработени и готвени храни, е бедна на храносмилателни ензими, които се унищожават при термична преработка. Храненето по 1-2 пъти на ден и преяждането (най-често вечер) могат да доведат до стомашни разстройства.

Честите и хронични възпалителни процеси, които се дължат на дисбиоза или инфекции, могат да станат причина за проблеми със стомаха.

Някои храни първоначално стимулират, но впоследствие могат да изтощят стомаха. Такива са по-големите количества протеини.

В редки случаи стомашната функция може да бъде нарушена от автоимунни заболявания, които разрушават лигавицата на стомаха.

Стомашните разстройства протичат с различни симптоми, но можем да предположим наличие на храносмилателен проблем при следните:

 подуване, оригване, газове и парене непосредствено след хранене;

 усещане за ситост/тежест дори и след консумация на малки количества храна;

 диария или запек;

 усещане за храна, която просто си стои в стомаха;

 хранителни непоносимости или алергии;

 тънка коса и косопад;

 тънки и нацепени нокти;

 несмляна храна в изпражненията;

 гадене след прием на хранителни добавки;

 акне;

 хронични гъбични инфекции;

 сърбеж около ректума;

 анемия и др.

Ако имате повечето от посочените симптоми, ще получите значително подобрение, ако изключите някои вредни навици:

 избягвайте кафе, кофеин и стимулиращи напитки;

 изключете или намалете значително консумацията на тежки меса и млечни продукти;

 избягвайте употреба на алкохол, цигари и изкуствени подсладители и овкусители;

 намалете употребата на прости въглехидрати – сладко, тестени изделия, бял ориз,

картофи;

 избягвайте мазните храни, вкл. и пържено, маргарини, рафинирано олио и др.;

 избягвайте като цяло излагане на тютюнев дим;

 избягвайте близостта с електронни устройства или гледане на телевизия, докато се храните;

 избягвайте като цяло да се храните, когато сте под напрежение.

Някои лесни стъпки са доказали ефекта си при нарушено храносмилане. Особено ако спазвате препоръките по-горе. Ето какво можете да направите, за да подобрите храносмилането си:

Лимонов сок или натурален ябълков оцет – 1 с.л. лимонов сок или натурален оцет преди хранене ще подобри функцията на стомаха. Ако усетите, че това ви причинява дискомфорт, прекратете приема.

Вода – тази живителна течност винаги е полезна. Така е и при стомашни проблеми. Важно за храносмилането е да избягвате пиенето на вода по време на хранене. Извън храненето препоръчителното количество вода за деня е 30-40 мл на кг тегло.

Фибри – храните, богати на фибри, са: пълнозърнестите и зърнените, бобовите, картофи с люспите, круши, ябълки, праскови, брюкселско зеле, а също и моркови, цвекло, малини, банани, аспержи, трици, бразилски орех и др.

Зеленолистни – те са алкални и богати на ензими, което е от полза за правилното храносмилане. Горчивите зеленолистни като цикория, рукола, кейл и др. стимулират отделянето на стомашни сокове.

Сок (концентрат/гел) от алое ще успокои и спомогне за възстановяването на стомашната лигавица, помага и при запек.

При болки в стомаха – 20-25 капки клеева тинктура има обезболяващо действие и представлява естествен антибиотик.

Освен подходящите храни има и някои хранителни добавки, които действат позитивно при храносмилателни нарушения. Това са:

 пробиотици;

 цинк;

 магнезий;

 желязо;

 есенциални мастни киселини.

Прием на солна киселина като хранителна добавка също подобрява разграждането на протеините и намалява симптомите, но се посъветвайте със специалист в кои случаи и как да я използвате.

Наред с храните и добавките е препоръчително и да въведете някои дребни промени в навиците, които ще повлияят позитивно на стомашната функция. Не ги пренебрегвайте, дори и да ви изглеждат маловажни.

Следвайте принципите на правилно комбиниране на храните, освен ако нямате диабет или инсулинова резистентност. Това ще намали напрежението в стомаха и ще му помогне да разгражда по-лесно някои храни.

Хапвайте често и на малки порции. По-добре да имате 5-6 малки похапвания за деня, отколкото 2-3, като основното да е на вечеря.

Наспивайте се добре. Когато сме отпочинали, влечението ни към вредни храни и сладко намалява.

Движете се, правете упражнения, разходки и гимнастика – това стимулира храносмилането и метаболизма.

Три пъти издишайте дълбоко и поемете дълбоко въздух преди хранене. Това ще намали стреса. Хранете се в седнало положение и се старайте да дъвчете наистина добре.

Нашето тяло, особено стомахът, се нуждае от грижа и внимание също както ние самите. Затова то се отблагодарява, когато редуваме работа и почивка, когато внимаваме какво поставяме в него и когато ние самите сме спокойни и щастливи.