Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Болестта на Хашимото (или Тиреоидит на Хашимото) е все по-често срещано заболяване при жените, което понякога засяга и мъжете. То е сред т.нар. автоимунни заболявания и е свързано с прогресивно унищожаване на щитовидната жлеза от белите кръвни клетки, дължащо се на повишено ниво на антителата. При този процес се наблюдава хормонална хипофункция на жлезата, тъй като е нарушена способността ѝ да формира хормона Т4 и/или да го преобразува в активната му форма Т3. Болестта засяга целия организъм, но най-вече се отразява на метаболизма и на работата на сърдечносъдовата система.

Причините за отключването на болестта на Хашимото може да бъдат най-разнообразни. Според някои теории тя се дължи на наследствена обремененост, според други се отключва като резултат от инфекция, а според трети е резултат от натрупан стрес от съвременния забързан начин на живот, неправилно хранене и нарушено храносмилане.

Симптоми на заболяването

  • Умора и отпадналост, която се дължи на забавения метаболизъм.
  • Нарушение на менталните функции.
  • Забавеност на движенията.
  • Суха кожа и коса (бета-каротенът не може да се обърне във Витамин А).
  • Неустойчивост към студ.
  • Мускулна слабост и крампи.
  • Оранжево оцветяване на кожата, особено на дланите.
  • Специфична квадратна форма на ноктите.
  • Жълтеникави мастни бучки на клепачите.
  • Постоянни инфекции.
  • Депресия.

Холистичният подход винаги търси първопричината за едно заболяване, а на физическо ниво Хашимото се свързва с различни фактори като:

  • Хроничен стрес.
  • Недостиг на хранителни вещества, особено йод, есенциални мастни киселини, манган, цинк, желязо, магнезий, както и витамините А, С, В2, В2, В3, В6, В12 и Е.
  • Натрупването на тежки метали, особено живакът и оловото изместват йода от щитовидната жлеза.
  • Автоинтоксикация поради дисбактериоза – натоварва черния дроб, който е не само орган на детоксикацията, но е и орган на ендокринната система.
  • Атака от свободни радикали.
  • Прекомерното количество йод може да потисне функцията на щитовидната жлеза – йод се среща в големи дози в някои лекарства за астма, както и в йодираната сол.
  • Недостиг на селен – този минерал е необходим за преобразуването на Т4 в Т3.
  • Продължително подлагане на диети и йо-йо ефект – могат да нарушат метаболизма и функциите на щитовидната жлеза;
  • Инсулинова резистентност – може да потисне хормоните на щитовидната жлеза.

Запек, хипофункция на стомаха (намалено отделяне на стомашни сокове), желязодефицитна анемия, остеопороза, предразположение към диабет, висок холестерол са някои от неприятните последствия от това широко разпространено заболяване. Добрата новина е, че те не се проявяват при всички случаи на Хашимото. Независимо от това обаче е препоръчителна промяна в начина на живот и хранене и прием на подходящи хранителни добавки.

За начало, ако имате поставена диагноза Тиреоидит на Хашимото, е препоръчително да избягвате следните храни и напитки:

  • Кафе, зелен и черен чай, кофеин съдържащи храни и напитки, стимуланти и газирани напитки;
  • Захар, алкохол, натриев глутамат, изкуствени подсладители (аспартам и други);
  • Соя и други храни, блокиращи усвояването на йода. Такива са зеленчуците от семейство кръстоцветни, когато са в суров вид: броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле и карфиол. Те обаче могат да се консумират в сготвена форма;
  • Йодирана готварска сол;
  • Флуорид и хлор – възпрепятстват усвояването на йода. Използвайте паста за зъби без флуориди, поставете пречистващи филтри на чешмата и душа, тъй като хлорът се абсорбира и през отворените пори на кожата при къпане;
  • Установете към кои храни имате непоносимост и ги избягвайте;
  • Трансмазнини и хидрогенизирани мазнини;
  • Рафинирани храни и прости въглехидрати;
  • Избягвайте излагане на тютюнев дим.

Ето и препоръките за полезни храни при Хашимото

  • Прием на протеин съдържащи храни – месо и млечни продукти, риба, яйца. Те осигуряват всички незаменими аминокиселини, без да натоварват прекалено черния дроб.
  • Растителни източници на протеини – пълнозърнести и бобови (пшеница, лимец, елда, киноа, боб, леща, грах, царевица), ядки, семена, кълнове, хранителна мая, протеинови шейкове и други.
  • Използвайте келп на прах вместо готварска сол.
  • Консумирайте повече плодове и зеленчуци.
  • Кокосово масло.
  • Увеличете приема на храни, богати на фибри – овесени ядки, боб, леща, малини, ябълки (небелени), сладък картоф (батат), портокали, пълнозърнест хляб (най-добре квасен), трици, царевица, брюкселско зеле (готвено), лук, праз, чесън, ечемик, банани, тиква, броколи (готвени), киноа, булгур, чиа, бадеми.
  • Увеличете приема на тъмни зеленолистни и хлорофил съдържащи храни – спанак, рукола, магданоз, копър, босилек, целина, люцерна, коприва, краставици, синьо-зелени микроводорасли.

Въпреки че храните са по-богати на нутриенти, при установен специфичен проблем е препоръчително да се ползват и подходящи хранителни добавки. Те осигуряват в концентрирана форма необходимите хранителни вещества. Препоръчително е да се свържете с нутриционист, който да ви изготви индивидуална програма, но подходящата схема в общия случай включва следните хранителни добавки:

  • Пробиотици
  • Йод или келп
  • Протеинов шейк на прах
  • Л-тирозин
  • Селен
  • Витамин В комплекс
  • Магнезий и калций
  • Желязо (при недостиг)
  • Витамин А
  • Хром
  • Цинк, мед, манган
  • Солна киселина
  • Масло от черен дроб на акула/треска
  • Коластра
  • Кора от мравчено дърво

За да се разреши един здравословен проблем, от съществено значение е да се открие причината за него, както на физическо, така и на психо-емоционално ниво. За целта е добре заболелите да проведат консултация както с нутриционист, така и с психолог. Някои промени в навиците и начина на живот ще подсилят резултатите от хранителната програма:

  • Осигурете си качествен, дълбок и редовен сън.
  • Поддържайте тонус с редовни упражнения в медитативна форма: йога, чи гун, тай чи и други. Упражненията стимулират образуването на тироидните хормони, като дори и при ден-два пропуснати упражнения се наблюдава спад в хормоните.
  • Намалете факторите на стреса и/или ползвайте техники за управление на стреса (медитация, релаксация и др.).
  • Излагайте се умерено на слънце в безопасните часове от деня.