Милена Исакович

На първо място лекарят трябва да установи дали подуването на краката е симптом на сърдечно-съдово, чернодробно, бъбречно или белодробно заболяване или е вследствие на начина на живот, горещините, умората и липсата на движение.

Докато в миналото подуването на краката било по-често срещано при старите хора, в наше време този проблем поразява хора от всички възрасти и то най-вече, заради заседналия живот, недостатъчното движение и физическа дейност, нездравословното хранене, тесните обувки или продължителното носене на такива с високи токчета. Високите летни температури, прекалено топлите помещения през зимата и продължителното стоене в кола с включено отопление също допринасят за подуването на краката.

Синдром за болестно състояние: Подуването на краката, също така, може да бъде синдром за сериозни хронични заболявания като сърдечно-съдовите или проблеми с черния дроб, белите дробове, бъбреците, щитовидната жлеза. Ето защо е много важно да се консултирате с лекар и да не взимате лекарства на своя глава. Например, ако причината е сърдечно-съдово заболяване, то лекарят е този, който ще установи как се е стигнало до отичането на краката, той ще определи дали пациентът задържа или не течности и ще предпише подходяща терапия. Целта ѝ е не само да облекчи отичането, но и да лекува причината за подуването, за да не се повтаря то.

Впрочем, зад подуването на краката невинаги стои здравословен проблем. Причина могат да бъдат продължителното стоене прав при някои професии (фризьор, продавач, стоматолог), менструалният цикъл и дори гравитацията. Ако сутрин нямаме отоци, ако се появяват в следобедните часове и отшумяват, когато вдигнем краката си и си починем, то най-добрият съвет е да наблюдаваме тялото си и да не се пренатоварваме. При професиите, изискващи стоене прав трябва да се правят паузи, а при тези, при които заниманието е в седнало положение – упражнения за подобряване на циркулацията. Ако подуването изчезне след отпочиването на краката, е напълно погрешно да се приемат диуретици или лекарствени продукти за изхвърляне на течностите, защото това може да предизвика дехидратация и загуба на електролити (натрий, калций, магнезий и др.).

Съвети: Вместо лекарства, вдигнете краката, така че стъпалата ви да бъдат в по-високо положение от това на бедрата. Починете си в тази поза двадесетина минути. Всекидневно консумирайте краставици, моркови, лук и сок от лимон. Това са естествени диуретици, които подпомагат уринирането и по този начин стимулират изхвърлянето на вода от организма. Пийте билкови чайове и приемайте витамин C. Правете упражнения всеки ден, като разтягате прасците (помага при подути глезени). Ходете боси, като редувате последователно ходене на пръсти и на пети, а докато гледате телевизия или сте пред компютъра, търкаляйте с крака топка за тенис.