Текст: Катя Кирилова

Красивата и добре поддържана коса изисква специално внимание и грижи – подходяща козметика за измиване, за защита от външни влияния, за подхранване, за оформяне и, разбира се, редовно подстригване на цъфналите връхчета.

Според статистиките голяма част от дамите не остават доволни от освежаващото подстригване с оплакването, че фризьорът е намалил дължината на косата им повече от необходимото и резултатът се е разминал с очакванията им. Някои от тях решават да се справят с проблема самостоятелно, като премахват цъфтежите на косите си в домашни условия.

Ако сте от дамите, които не се страхуват да експериментират и имате желание да се научите да подстригвате косата си у дома, е необходимо да си купите остри ножици (по възможност професионални), подходяща четка за коса и ластици.

Срешете добре косата си с наведена глава надолу. Докато сте в тази поза, я завържете с ластик и направете конска опашка отпред към челото. Срешете я отново, захванете връхчетата с друг ластик, преценете каква дължина искате да скъсите и срежете внимателно косата на черта.

Мокрите връхчета се подстригват по-лесно, затова повечето фризьори предпочитат да оформят косата, когато е влажна.

Други варианти за самостоятелно подстригване са да разделите косата на кичури и да ги подстригвате поетапно или да усуквате кичурите един по един, като подстригвате само стърчащите косъмчета.

Тези малки трикове за подстригване на косата в домашни условия съвсем не означават, че трябва да се откажете от услугите на професионалистите, но могат да ви бъдат от полза, когато нямате възможност да посетите любимия си фризьорски салон.