Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Подсладители с нула калории

Подсладители с нула калории
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
02.11.23
BETTY брой 114

ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ БЕЗ КАЛОРИИ СА АЛТЕРНАТИВА НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАХАРИ, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ОВКУСЯВАНЕ НА ХРАНИ И НАПИТКИ

Те предлагат възможност за намаляване на калорийния прием и за контролиране на консумацията на захар, без да се жертва сладкият вкус.

Един от най-популярните подсладители без калории е стевията. Това е естествено съединение, извлечено от растението стевия, което има сладък вкус, но не съдържа калории. Стевията е до 300 пъти по-сладка от захарта и може да се използва в различни храни и напитки. Тя е подходяща за диабетици и хора, които искат да ограничат консумацията на захар.

Друг подсладител без калории е сукралоза. Това е изкуствено съединение, което е около 600 пъти по-сладко от захарта. Сукралозата е устойчива на високи температури и може да се използва при готвене и печене. Тя не се метаболизира от тялото и не влияе на нивата на кръвната захар. Имайте предвид обаче, че това е синтетичен продукт.

Други популярни подсладители без калории включват аспартам, сорбитол, еритритол и стевиол гликозиди. Всички те предлагат сладък вкус, но без добавяне на калории. Важно е обаче да се отбележи, че някои от тях могат да имат странични ефекти при някои хора като например дразнене на стомаха, зависимости, главоболие или алергични реакции. Затова е важно да се консултирате със здравен специалист или диетолог, преди да ги включите в хранителния си режим.

Подсладителите без калории могат да бъдат полезни за хора, които искат да намалят консумацията на захар и да контролират калориите. Те могат да бъдат използвани в различни храни и напитки като например кафе, чай, йогурт, десерти и други. Въпреки това важно е да се помни, че подсладителите без калории не са безкрайно заместване на захарта и трябва да се консумират с умереност.

СЪЩЕСТВУВАТ И ДРУГИ ЕСТЕСТВЕНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА, КОИТО СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ, МАКАР ДА НЕ СА НАПЪЛНО БЕЗКАЛОРИЧНИ. ТОВА СА КСИЛИТОЛ (БРЕЗОВА ЗАХАР), МАЛТИТОЛ, СИРОП ОТ АГАВЕ. ЗА ДА НАМАЛИТЕ КАЛОРИЙНИЯ ПРИЕМ, ГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ В МИНИМАЛНИ КОЛИЧЕСТВА.

 

cross