Текст: д-р Евгения Сорокина-Игова, неонатолог в Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Подсичането при бебетата е един от най-често срещаните кожни проблеми, който се появява най-често в периода от 6-месечна възраст до 2 годинки. Бебетата се подсичат много по-често от възрастните заради особеностите на тяхната кожа, която е изключително чувствителна, нежна и деликатна.

Какво представлява подсичането?
Подсичането представлява зачервяване, раздразнение, разраняване и възпаление на кожата най-често на седалището и ингвиналните гънки. То е един от най-честите кожни проблеми в кърмаческа и ранна детска възраст, като протича с различна степен на тежест.

Симптомите са лесно разпознаваеми. Мястото на подсичане е силно зачервено, кожата често е с нарушена цялост, с малки червени пъпчици, мехурчета или охлузвания. Детето е силно раздразнително, плачливо, неспокойно, особено след отделяне на урина или изпражнения, когато болката се засилва.

Какви са причините за появата му?
Причините за появата на седалищното интертриго (зачервяване, подсичане) са комбинация от няколко фактора – дразнене на кожата от урината и изпражненията, чувствителността на бебешката кожа, повишената температура и влажност в зоната на пелените, използване на неподходяща козметика, насложена гъбична или бактериална инфекция.

Възможно е склонността към възпаление да се дължи и на по-високата чувствителност на кожата, което е индивидуална особеност. По изключение обривът може да е вследствие на алергична реакция към вещество, с което тя е в контакт – пелени или козметични средства.

Какво да правим, ако бебето ни е подсечено?
Ако бебето вече е подсечено, незабавно трябва да се вземат мерки за неговото овладяване и лечение. При неповлияване или влошаване на състоянието на кожата в памперс зоната е желателно да потърсите лекарска помощ.

Как се лекува подсичането?
Лечението на подсичането е съвкупност от няколко фактора:

  • Поддържане на добра хигиена. Измивайте седалището на бебето всеки път, когато има изпражнения, с измивно средство (бебешки душ гел, бебешки сапун) и вода. За почистване може да използвате и мокри кърпи или мицеларна вода, но по изключение, когато нямате условия да измиете детето. Подсушавайте добре седалището след измиване.
  • Използвайте защитен бариерен крем против подсичане. Нанесете обилно при всяка смяна на памперса, за да защитите кожата от агресивното действие на изпражненията и урината.
  • Обличайте на бебето подходящи за сезона дрехи, за да избегнете претопляне, което може да допринесе за появата на зачервяване и подсичане.
  • Сменяйте пелените редовно: 5-8 пъти дневно. Може да оставяте детето по 2-3 мин с отворен памперс, когато го преобувате, за да може кожата да диша. Гледайте лепенките да не са твърде стегнати, за да не се запарва кожата на детето.

Понякога подсичането може да се дължи на бактериална или гъбична инфекция в областта на седалището. Ако не успеете да овладеете подсичането в рамките на няколко дни, или състоянието на кожата се влоши, непременно потърсете лекарска помощ. Може да е необходимо приложение на лекарствено средство за подобряване на състоянието и лечение.

На пазара се предлага богат асортимент от бебешка козметика, предназначена за облекчаване симптомите на подсичане. Какви съвети бихте дали на родителите при избора на най-подходящ продукт за тяхното бебе?

Желателно е да използват специализирана медицинска козметика. Бебешките козметични серии са адаптирани към високите изисквания на чувствителната бебешка кожа. Понякога е необходимо и използване на лекарствени средства за лечение на по-усложнените форми на подсичане (само след лекарско предписание). Търсете продукти, които не съдържат алкохолни съставки.

Как можем да предотвратим повторното подсичане?

  • Спазвайте стриктна хигиена.
  • Избирайте специализирана медицинска козметика. Нанасяйте крем против подсичане при всяка смяна на памперса.
  • Сменяйте пелените редовно. Използвайте правилния размер пелени.
  • Обличайте на бебето подходящи за сезона дрешки от естествени материи.