Подаръците са опаковани, ястията са приготвени и питката се пече. Време е да помислим за подреждането и украсяването на масата. Ако се организирате предварително, това значително може да намали стреса по подготовката.
Подаръците са опаковани, ястията са приготвени и питката се пече. Време е да помислим за подреждането и украсяването на масата. Ако се организирате предварително, това значително може да намали стреса по подготовката.
Коледната вечер често празнуваме със семейството, но за разлика от Бъдни вечер може да поканим и гости. Ето как да създадем празнична атмосфера и да ги впечатлим:
Направете списък на всички ястия, които ще сервирате. В навечерието на Коледа извадете всичките си големи чинии за сервиране и маркирайте всяка с бележка какво ще сервирате във всяка чиния. По този начин няма да търсите и да мислите в деня на събитието.
Търсете рецепти, които можете да приготвите ден или два предварително. Можете да бланширате моркови и зеленчуци, да обелите и сварите картофи, да направите плънка, да увиете колбаси в бекон и да направите всичките си сосове преди Бъдни вечер. Или защо да нямате няколко вече сготвени неща и прибрани във фризера?
Ако нямате време да приготвите всички гарнитури за вечеря, купените от магазина пак могат да изглеждат прекрасно. Сервирайте сосовете в красиви купички, поставете по няколко стръка мащерка, поръсете с индийско орехче или сложете по няколко зърна от нар. Може да направите малки топчета от някои видове гарнитури, които да увиете в половин резен бекон и да набодете с клечка розмарин.
При заета фурна и ограничено пространство на котлона е добра идея да изберете студено предястие, което може да се приготви предварително. Споделено плато с морски дарове, студени меса или пастет е чудесно – опитайте скариди в малки купички, чаши с раци или фунийки от шунка. Поставете ги върху голяма дървена дъска в средата на масата.
Ако сте организирали голямо семейно събиране, но масата ви за хранене има само четири места, добавете място, като с;ожите допълнителни маси с еднаква височина. След като масите са покрити с покривка и декорирани за вечеря, вашите гости никога няма да разберат, че е трябвало да импровизирате.
Това може да е чудесен начин да приветствате гостите си на масата и добавя личен елемент. Накарайте децата да приготвят лесни бисквити с имена на гостите и ги поставете в чинийката пред всеки.
Тематично оформете масата си за по-силен ефект. Започнете, като съобразите цветовете с вашата трапезария или други декорации. За винтидж тема потърсете стари свещници, дантелени салфетки и антични салфетници. Или следвайте тенденцията за интериор на тема ловна хижа с борови шишарки, иглолистни клонки и горски десени за салфетки. Най-уютно би било да аранжирате трапезата в традиционен български стил, като използвате керамични съдове и елементи с канатица.
Центърът ще бъде акцентът на масата, но не искаме той да заема ценно място. Изберете свещници или вази с тесни основи, за да можете да виждате през масата и да имате достатъчно място за храната.
Поставете малка маса или бюфет като бар близо до вашата маса за хранене. Уверете се, че имате селекция от напитки, чаши, лед и резервни салфетки, за да не се налага да ставате от масата, за да вземете допълнителни освежителни напитки.
Можете да направите това предишната нощ, като нарежете портокали на шайби, поръсете ги с малко канела и ги подредите върху плоски тави или даже върху решетката на фурната. Включвате на 50 градуса с вентилатор и подпирате вратичката с кърпа, за да остане отвор около един пръст. За една нощ те ще се изсушат, а домът ви ще придобие автентичен коледен аромат.
Лесно и бързо можете да направите елхички от кисели краставички, да оформите млечната салата като снежен човек или да поднесете хайвера във формата на риба. Това ще придаде по-забавен и интересен вид на трапезата.
Ако нямате камина, на безопасно място и отстояние можете да запалите свещи. Те също ще придадат уют и топла атмосфера в помещението. За повече хармония, комбинирайте цвета на свещите с акцента на вашата основна декорация или темата, която сте избрали.