Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Подредба на празничната коледна трапеза

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
02.12.22
BETTY брой 103

Подаръците са опаковани, ястията са приготвени и питката се пече. Време е да помислим за подреждането и украсяването на масата. Ако се организирате предварително, това значително може да намали стреса по подготовката.

Подаръците са опаковани, ястията са приготвени и питката се пече. Време е да помислим за подреждането и украсяването на масата. Ако се организирате предварително, това значително може да намали стреса по подготовката.

Коледната вечер често празнуваме със семейството, но за разлика от Бъдни вечер може да поканим и гости. Ето как да създадем празнична атмосфера и да ги впечатлим:

 1. Планирайте кои съдове ще използвате.

Направете списък на всички ястия, които ще сервирате. В навечерието на Коледа извадете всичките си големи чинии за сервиране и маркирайте всяка с бележка какво ще сервирате във всяка чиния. По този начин няма да търсите и да мислите в деня на събитието.

 1. Изпреварете времето.

Търсете рецепти, които можете да приготвите ден или два предварително. Можете да бланширате моркови и зеленчуци, да обелите и сварите картофи, да направите плънка, да увиете колбаси в бекон и да направите всичките си сосове преди Бъдни вечер. Или защо да нямате няколко вече сготвени неща и прибрани във фризера?

 1. Придайте домашен вид на закупените гарнитури.

Ако нямате време да приготвите всички гарнитури за вечеря, купените от магазина пак могат да изглеждат прекрасно. Сервирайте сосовете в красиви купички, поставете по няколко стръка мащерка, поръсете с индийско орехче или сложете по няколко зърна от нар. Може да направите малки топчета от някои видове гарнитури, които да увиете в половин резен бекон и да набодете с клечка розмарин.

 1. Поставете предястията предварително.

При заета фурна и ограничено пространство на котлона е добра идея да изберете студено предястие, което може да се приготви предварително. Споделено плато с морски дарове, студени меса или пастет е чудесно – опитайте скариди в малки купички, чаши с раци или фунийки от шунка. Поставете ги върху голяма дървена дъска в средата на масата.

 1. Вземете допълнителни маси и покрийте с покривки.

Ако сте организирали голямо семейно събиране, но масата ви за хранене има само четири места, добавете място, като с;ожите допълнителни маси с еднаква височина. След като масите са покрити с покривка и декорирани за вечеря, вашите гости никога няма да разберат, че е трябвало да импровизирате.

 1. Определете местата на масата.

Това може да е чудесен начин да приветствате гостите си на масата и добавя личен елемент. Накарайте децата да приготвят лесни бисквити с имена на гостите и ги поставете в чинийката пред всеки.

 1. Изберете тема.

Тематично оформете масата си за по-силен ефект. Започнете, като съобразите цветовете с вашата трапезария или други декорации. За винтидж тема потърсете стари свещници, дантелени салфетки и антични салфетници. Или следвайте тенденцията за интериор на тема ловна хижа с борови шишарки, иглолистни клонки и горски десени за салфетки. Най-уютно би било да аранжирате трапезата в традиционен български стил, като използвате керамични съдове и елементи с канатица.

 

 1. Изберете внимателно централните елементи.

Центърът ще бъде акцентът на масата, но не искаме той да заема ценно място. Изберете свещници или вази с тесни основи, за да можете да виждате през масата и да имате достатъчно място за храната.

 1. Направете си сами бар за напитки.

Поставете малка маса или бюфет като бар близо до вашата маса за хранене. Уверете се, че имате селекция от напитки, чаши, лед и резервни салфетки, за да не се налага да ставате от масата, за да вземете допълнителни освежителни напитки.

 1. Изсушете във фурната портокалови резени с канела.

Можете да направите това предишната нощ, като нарежете портокали на шайби, поръсете ги с малко канела и ги подредите върху плоски тави или даже върху решетката на фурната. Включвате на 50 градуса с вентилатор и подпирате вратичката с кърпа, за да остане отвор около един пръст. За една нощ те ще се изсушат, а домът ви ще придобие автентичен коледен аромат.

 1. Оформете фигури от предястията.

Лесно и бързо можете да направите елхички от кисели краставички, да оформите млечната салата като снежен човек или да поднесете хайвера във формата на риба. Това ще придаде по-забавен и интересен вид на трапезата.

 1. Запалете свещи.

Ако нямате камина, на безопасно място и отстояние можете да запалите свещи. Те също ще придадат уют и топла атмосфера в помещението. За повече хармония, комбинирайте цвета на свещите с акцента на вашата основна декорация или темата, която сте избрали.

cross