Милица Алексич

Зимното време е враг на косата, тъй като ниските температури, снегът, дъждът, шапките и сухият въздух в затоплените помещения могат да предизвикат проблеми от различно естество. Най-често това са сухата коса и нацъфтелите краища, като ползването на сешоар или друг вид третиране (боядисване или изправяне) ускоряват изтощаването на косата.

Висококачествените растителни масла като рициновото, аргановото, бадемовото, кокосовото, зехтинът, маслото от репей и много други са най-подходящият натурален препарат за грижа, възстановяване и защита на косата. Те ще я хидратират и ще ѝ придадат естествена мекота. Могат да помогнат при проблеми с пърхот и да я направят по-силна, здрава и жизнена. Недостатъчното свободно време не е оправдание, защото може да я подхраним, слагайки няколко капки зехтин в балсама за коса.

Съществуват различни варианти в зависимост от това дали искаме да подхраним целия скалп и корените или само краищата. Един от най-бързите и ефикасни начини е да сложим малко масло на дланта и да нанесем на влажна коса, втривайки нежно краищата и прекарвайки намазнени пръсти по дължината ѝ. За тази процедура са необходими една-две лъжички масло, аргановото, например предпазва от накъсване и е подходящо за суха и изтощена коса.

Друг подходящ начин е да разрешете хубаво косата, а след това да втриете от корените до върховете ѝ слабо затоплено масло (никога горещо) като го оставите да подейства за 45 минути или през нощта – в такъв случай сложете шапка за душ и увийте с кърпа, а косата измийте на сутринта. Кокосовото масло е прекрасен избор за тази процедура. То стимулира растежа на фоликула, регенерира косата, хидратира я и я подхранва с витамини E и K.

В зависимост от желаните резултати може да изберете различно масло. Зехтинът е подходящ при проблеми с пърхот и суха коса, а се твърди, че стимулира и растежа ѝ. За маслото от авокадо, което е богато на витамини A, E и D се казва, че придава жизненост и плътност на косата и може да се ползва като натурален балсам. Рапичното масло е подходящо за различни маски в комбинация с други масла, като се смята, че възпрепятства появата на косопад. Маслото от гроздови семки е ефективно средство против пърхот, като се препоръчват половинчасови маски преди измиване на косата. Всъщност, трудно ще сгрешите, което и от всички видове масла да изберете. Те са натурални, действат благотворно и неслучайно се ползват за разкрасяване и грижа за коса още от дълбока древност.