Текст: Катя Кирилова

Сухота, липса на блясък, повишена секреция на себум и чувствителен скалп са само част от пораженията, които лятото нанася върху косата и кожата.

Възстановена коса
Ултравиолетовите лъчи и солената вода разрушават кератиновия слой на повърхността на косата и тя губи своята сила и блясък. Липсата на достатъчно влага, от друга страна, провокира нацепването на краищата ú. През есента естественият процес на обновяване на косата е нейното падане. Важно е обаче обновяването да бъде добре контролирано, а грижите за косата да бъдат насочени към възстановяване и подготовка за зимния сезон.

Стъпка 1: Подстригване – ще придаде на косата здравина и ще запази връхчетата ú за предстоящата зима. След измиване е препоръчително да нанесете по краищата подходящ продукт за подхранване.

Стъпка 2: Маска за корени и за краища. Обикновено дългите коси са със смесена структура – мазни корени и сухи краища. Затова и маските за тях се различават. За корените се препоръчват продукти на растителна основа като лайка и алое вера, а за краищата – такива, съдържащи бадемово или рициново масло.

Стъпка 3: Възстановете блясъка на косата си с продукти, съдържащи витамините А, Е и В.

Стъпка 4: Разресвайте косата си често, за да подобрите кръвообращението на скалпа, и избирайте шампоани с натурални съставки и без сулфати.

Свежа кожа
UV лъчите активират процесите на производство на свободни радикали, което от своя страна е свързано с преждевременното стареене на кожата.

Опитвайки да се предпази от слънцето, кожата загрубява, а в резултат на усилената работа на мастните жлези се появяват тъмни петна и лунички. Допълнителни фактори като прах и прекомерно изпотяване водят до появата на комедони и до развитието на възпалителни процеси. За красива и здрава кожа през есента на първо място трябва да обърнем внимание на нейната хидратация. Важно е да неутрализираме сухотата на кожата, като възстановим епидермалната ú бариера и ограничим „изпарението“ на водата през роговия слой на кожата. Регенериращите кремове, които съдържат в състава си серамиди и често са на основата на фосфолипиди, „попълват“ празнините в епидермалната бариера. Друг незаменим помощник за подхранването ú са есенциалните мастни киселини, съдържащи се в маслата от пореч, касис и вечерна иглика.