Предпазвайте се отвътре

Ана Николич

Формулата за здрав и бронзов тен и леко понасяне на високи температури се основава на умереното излагане на слънце, използването на кремове със слънцезащитни фактори, консумацията на продукти с висок процент на бетакаротин и вода. Съществуват редица растителни продукти, предпазващи кожата ни „отвътре”, чиито съставки действат като естествени защитници против отрицателните ефекти на ултравиолетовото лъчение и прекомерната топлина през летните месеци.

Какаото: Шоколадът с висок процент на какао съдържа големи количества флавонол, антиоксидант, който предпазва кожата ни от ултравиолетовите лъчи. Само 20 г черен шоколад на ден помагат при изгаряния, ако спазваме правилото да не бъдем на слънце между 10 и 17 часа. Освен „отвътре” какаото се използва и за външна употреба под формата на какаово масло, което въздейства благоприятно на кожата.

Зеленият чай: Като силен антиоксидант зеленият чай е напитка, която се препоръчва през летните месеци. Трябва да го пиете всеки ден, защото увеличава съпротивителните способности на кожата ви и помага на целия организъм да се справи с високите температури.

Доматите: Салатата, сокът или супата от този райски зеленчук намаляват опасността от слънчеви изгаряния. Ако консумирате домати всеки ден, те ще действат като крем със слънцезащитен фактор две, а ликопенът в състава им противодейства на бръчиците, появили се от слънцето.

Ягодовите плодове: Касисът, къпините, малините, боровинките са мощни антиоксиданти, укрепват имунитета и предпазват кожата, затова трябва често да се консумират. Те действат освежаващо и хидратират организма, защото съдържат висок процент вода.

Дините: Със своите над 90% вода динята е вкусен плод, чрез който течностите в организма се възстановяват бързо; хидратира тялото ни и го снабдява с витамин С – съществен фактор при образуването на колаген.

Краставиците: Освен че освежават и хидратират, краставиците са отлични и за външна употреба, защото успокояват пламналата и раздразнена кожа.

Ананасът: Пълен с витамини и минерали, ананасът съдържа и бромелаин, съставка, която въздейства върху възпалителните процеси, появяващи се през летните месеци.

Лимоните: Богати са на витамин С и като другите цитрусови плодове (портокали, лимета (лайм), грейпфрут, мандарини) съдържат аминокиселини, които подмладяват кожата.

Цвеклото: Варено на пара или настъргано, цвеклото е богато на витамин А, който помага на организма при образуването на меланин – пигмент, придаващ тъмен тен на кожата.

Маслиновият зехтин: Съдържа голямо количество витамин Е, който прави кожата гладка и блестяща, затова трябва да го използваме в приготвянето на заливки и салати.