Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Подготовка за новата учебна година

BETTY - Подготовка за новата учебна година
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
04.09.23
BETTY брой 112

С края на лятото наближава и времето за подготовка за новата учебна година.

  1. Здравословна храна и хидратация

Правилното хранене е от съществено значение за концентрацията. Въведете разнообразие от свежи плодове, зеленчуци и богати на протеини храни в хранителния режим на вашия ученик. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, орехите и лененото семе, са известни със стимулиращото си въздействие върху мозъка и мозъчната дейност.

Старайте се да поддържате хидратиран организма на детето. Водата е ключов фактор за оптималната функция на мозъка и за повече енергия и издръжливост.

  1. Редовна физическа активност

Физическата активност играе важна роля за укрепване на имунната система и подобряване на общата физическа и психическа форма. Погрижете се детето да прекарва по-малко време пред екрана и на телефона, а да отделя повече за ежедневни физически упражнения. Разходките на открито, плуването, спортните дейности или йогата са отличен вариант, за да поддържате на добра физическа форма. Същото важи за карането на колело, ролери или скейтборд.

  1. Регулиране на съня

Достатъчният сън е от жизненоважно значение за успешното обучение. За децата е препоръчително да спят между 9 и 11 часа на денонощие. Създайте рутина преди лягане, която да включва релаксиращи дейности, като четене на книга или слушане на спокойна музика.

  1. Психологическа подготовка

Подготовката за новата учебна година включва и психологическа адаптация. Разговаряйте с вашето дете за предстоящите промени, помогнете му да се чувства уверено и подготвено за новите предизвикателства. Подкрепете го да се адаптира към новите учебници, евентуално съученици и учители.

  1. Редовни медицински прегледи

Предварителните медицински прегледи са важни за здравето на вашето дете. Уверете се, че всички профилактики са спазени, за да предпазите детето си от възможни заболявания. Вашият лекар може да ви препоръча витамини или други натурални средства за превенция на заболяванията и укрепване на имунитета.

С правилна подготовка и внимание към здравословните аспекти новата учебна година може да бъде успешен и радостен период за вашето дете. Съчетайте балансирано хранене, физическа активност и емоционална подкрепа, за да създадете стабилна основа за неговото образователно, личностно и физическо израстване.

cross