Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ПОДГОТОВКА ЗА БРЕМЕННОСТ

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Когато решите, че искате бебе[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Подготовка за планираната бременност

Подготовката за пълноценна бременност започва месеци преди нея. Когато решите, че сте готова да станете майка, направете си необходимите медицински прегледи и задължителни лабораторни изследвания. Започнете да приемате фолиева киселина, съставете си подходящ хранителен режим, поддържайте здравословно тегло и добра физическа форма. Посетете стоматолога. Водете здравословен начин на живот, ограничете кофеина. Ако пушите – постепенно спрете цигарите, не пийте алкохол. Ако бременността ви не е планирана, веднага след потвърждаването ѝ започнете да приемате фолиева киселина и изпълнете възможно най-скоро препоръчаните по-горе стъпки.

Фолиева киселина
От момента, в който решите, че искате бебе, е разумно да започнете прием на фолиева киселина. Тя предотвратява сериозни увреждания на плода (особено на нервната система), които могат да настъпят още при най-ранна бременност.

Прегледи и изследвания
Когато планирате бременност, трябва да посетите вашия личен лекар и гинеколог. С тях ще обсъдите общото ви здравословно състояние, ще ви бъдат назначени прегледи и лабораторни изследвания. Задължителни са теста за вируса на СПИН, тест за гонорея, тест за хламидии и сифилис, тест за човешки папилома вирус, скринингов тест за хепатит B и C и тест за варицела зостер. Ако страдате от хронично заболяване е добре да обсъдите предстоящите промени в организма ви и евентуално в лечението с лекуващия ви лекар. Добре е да се направят допълнителни изследвания за генетични заболявания и вродени аномалии, особено ако бременността е в по-късна възраст. Диагностичните тестове позволяват да се определи със сигурност дали плодът е засегнат от конкретно заболяване, но не могат да установят всички възможни вродени аномалии.

В АПТЕКИ BETTY МОЖЕМ ДА ВИ КОНСУЛТИРАМЕ ПРИ ИЗБОРА НА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА И ДА ВИ ИНФОРМИРАМЕ ЗА НАЧИНА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ПРИЕМАНЕТО Ѝ.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Посетете и стоматолога. По време на подготовката и през цялата бременност следете за състоянието на венците и зъбите си.

Поддържане на здравословно тегло
Теглото трябва да се поддържа в нормални граници, защото излишните килограми затрудняват забременяването и крият опасност от диабет, високо кръвно, трудно раждане. Умереното физическо натоварване е предпоставка за лека бременност и раждане. Подходящи са ходенето пеша, плуването, упражненията за укрепване на мускулите на таза и на гърба. Преди и по време на бременността особено важно е балансираното хранене, богато на белтъчини, желязо и калций. Препоръчва се приема на повече плодове, зеленчуци, ядки и избягването на сладкишите, газираните напитки и тестените изделия.

Вредните навици
Ако специалистите са склонни да приемат умерената консумация на кофеин, то са категорични, че цигарите и алкохолът трябва да бъдат спрени. Приемът на алкохол през първите месеци увеличава риска от родови увреждания и умствено изоставане на новороденото. Тютюнопушенето, освен че затруднява самото зачеване, може да предизвика спонтанен аборт, преждевременно раждане или да се отрази на здравословното тегло на бебето. Пасивното пушене е почти толкова вредно, колкото и активното. Добре е бъдещата бременна да избягва контакта с химикали и отровни вещества, както и престоя в задимени помещения.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Не е препоръчително да следвате остарелия съвет да се храните „за двама“, нито по време на подготовката, нито по време на бременността. Храненето трябва да бъде разумно.

МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ СТЕ БРЕМЕННА ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА ЗАКЪСНЕНИЕ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ С ТЕСТА ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ BETTY.

Зачеването
Най-важното е да сте спокойни и да не превръщате зачеването във фикс идея. Продължавайте да се радвате на секса, както и преди, не бързайте нетърпеливо да забременеете. Установете точно кога е вашата овулация (можете да се консултирате с гинеколога или да си купите тестове за овулация от аптеката), но не превръщайте удоволствието в задължение. Грижете се добре за себе си, дайте си време, за да се подготвите. Не се разочаровайте, ако чертичките на теста за бременност не станат две още през първия месец. Ако вие и партньорът ви сте на около 35 години, то е нормално зачеването да отнеме до 6 месеца, а ако сте на повече от 40 години – около година.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross