Безопасно излагане на слънце

Бояна Бугарски

Най-добре можем да подготвим целия организъм и кожата си за високите летни температури и излагане на слънце, като използваме плодови и зеленчукови храни, прясно изцедени сокове, наситени с минерали и витамини, чрез  хидратация, детоксикация, както и чрез постепенно излагане на слънце и всекидневно използване на кремове със слънцезащитни фактори.

Както е известно продължителното излагане на силно слънце е нездравословно и може да предизвика слънчев удар, изгаряния и дори рак на кожата, а умерените слънчеви бани, освен в редки случаи и при контраиндикаторни болести, са полезни за нашия организъм, тъй като са един от най-големите източници на витамин D, който повишава устойчивостта ни срещу много болести и неразположения. Умерено дългият престой на слънце успокоява и лекува различни кожни заболявания, предпазва костната система от остеопороза, въздейства положително на сърдечносъдовата система, укрепва имунитета, предотвратява депресията, стимулира по-добро настроение, подобрява концентрацията и влияе положително на съня ни. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че нежният бронзов тен отива на всички и ни прави по-слаби. За да бъде безопасно излагането на слънце, а кожата ни да бъде предпазена от ултравиолетовото лъчение, е необходимо да подготвим навреме организма си за лятото и високите температури.

Детоксикация, храна и приемане на витамини
Съществуват четири основни правила за детоксикация на организма – намаляване на киселинността и увеличаване на алкалността, насищане на кръвта с кислород, приемане на течности (хидратация) и движение. Използването на хранителни продукти, които отстраняват натрупаните отрови (детоксикация) влияе добре върху стимулирането на метаболитните процеси и „топенето” на подкожните мазнини и наднормените килограми. Топлите и студените зеленчукови супи, топлинно обработените зеленчуци на пара или сварени, както и суровите (пасирани, настъргани, нарязани на по-големи или по-малки парчета) и подправени със зехтин, представляват основата на летния ни хранителен режим, към който трябва да се прибавят сезонните плодове, рибата и пилешкото месо (без кожата). Плодовите и зеленчуковите салати, подправени с лимонов сок и лечебни билки, действат наистина освежаващо през горещите летни дни, а така също и чайовете от мента, коприва, лайка, бреза, глухарче и маточина. Храните, богати на бетакаротин, като доматите, морковите, прасковите и дините, освен че имат антиоксидантен ефект върху целия организъм, предпазват кожата от вредните ултравиолетови лъчи и обилното изпотяване, а тяхното консумиране ни помага да понасяме по-лесно летните температури.

Хидратация на организма
Хидратацията на целия организъм през летните горещини е от голямо значение, тъй като при високи температури отделяме много вода чрез потта. Дневно трябва да се изпиват между два и три литра течности. Полезни са също така и хидратиращите храни, като краставиците, тиквичките, ябълките, пъпешите. Знае се, че недостатъчното приемане на течности води до умора и главоболие. Според специалистите повечето от видовете главоболие могат да се елиминират след изпиването на  две чаши хладка вода, чийто ефект е много по-голям от този на аспирина, защото най-често са последица от лека дехидратация, възникнала и от консумирането на неподходящи течности, като кафе и газирани напитки, които допълнително ускоряват отделянето на течности от организма. Не трябва да се забравя хидратацията на кожата чрез подходящи кремове. За успешното ѝ осъществяване трябва да подготвим кожата с пилинг от козметични трици или царевично брашно, които ще отстранят мъртвия епител от повърхността и ще ускорят микроциркулацията ѝ. Кожата с почистените вече пори трябва да се хидратира с крем и освежаващ тоник, полезен е и лек масаж.

Постепенно излагане на слънце
Слънчевите бани са най-полезни сутрин, преди 10 часа, и следобед след 17 часа. Препоръчват се разходки и движение вместо лежане на плажа, както и различни игри във водоем или близо до него. От 10 до 17 часа трябва да се приберем на сянка, да носим шапка и слънчеви очила, а ако се налага да прекараме известно време под парещото слънце, трябва да защитим раменете си от изгаряне. Винаги носете със себе си бутилка с вода, а кожата да се предпазва с подходящ крем, спрей или плажно масло със слънцезащитен фактор не по-малък от 15.

Не трябва да бъдем изложени на директна слънчева светлина повече от 15-20 минути, като не трябва да забравяме, че изгарянията заради рефлексното слънчевото отражение са възможни и когато сме във водата. Ако сме на плажа по цял ден, нека изберем място с естествена сянка, за да можем да се скрием под нея, когато слънцето е най-силно.

Хронично болните
Горещините могат да бъдат опасни за хронично болните, затова лекарите съветват да бъдат предпазливи хората с високо кръвно налягане и диабет. Те трябва да се пазят от резките температурни промени например при използване на климатици, настроени на ниска температура, в помещение или в превозно средство. Според специалистите уредите трябва да се настройват на температура от 5 до 7° C по-ниска от външната, защото излизането от по-хладно помещение с температура 20°C на външна температура от 35° C представлява огромен шок за организма. Да се внимава и при влизане в морето, реката или езерото, първо да се намокрят краката, после ръцете, гръдният кош и раменете, а след това да се плува.

Високите летни температури могат да предизвикат усложнения на основната болест, при наличието на такава, затова преди да отидете на почивка, посъветвайте се с лекар или фармацевт за необходимите защитни мерки. Болните от хронични болести да не пътуват сами, а за тръгване на път се препоръчват ранните сутрешни или късните следобедни часове, приемане на достатъчно количество течности, което предотвратява дехидратацията и понижаването на кръвното налягане, а диабетиците да съхраняват инсулин в хладилна чанта на температура от 4°C. На сърдечноболните се препоръчва да мерят често кръвното си налягане, тъй като високите летни температури предизвикват разширяване на кръвоносните съдове и вариране на кръвното налягане. Ревматично болните, на които са приятни слънчевите бани и къпането в хладка вода, след плуване обезателно да сменят банските си. Важно е също така да се избягват силната и мазна храна, алкохолът, газираните напитки и да се ядат свежи плодове и зеленчуци, да се пият прясно изцедени сокове без захар и освежителни плодови чайове.

Значение на защитния фактор
Около една четвърт от хората са склонни към алергии към слънце или имат някаква форма на чувствителност на високи температури и излагане на слънце, затова използването на кремове със слънцезащитни фактори се препоръчва не само като подготовка за дълъг престой на слънце, а и като всекидневна защита при нарастване на температурата. Кремовете със слънцезащитни фактори да се нанасят многократно през деня, при което процентът на защитния фактор да бъде по-голям в началото, а след това да намалява постепенно. Да се обърне специално внимание на нежната детска кожа, както и на кожата при възрастни със светъл тен, като се има предвид, че и тези с по-тъмна кожа не са защитени от вредното ултравиолетово излъчване. Ако използваме подходяща защита и употребяваме правилно кремове, спрейове и плажни масла със слънцезащитен фактор, в края на лятото ще имаме хубав бронзов тен, без алергични реакции, изгаряния, лунички и други неприятни неща, които могат бъдат и опасни за нашето здраве.