Тияна Тодорович

Някои хора пренебрегват почивката, мислейки си погрешно, че е губене на време. Напротив, това е жизнена потребност и важен фактор за здравословното състояние, зарежда ни с енергия и укрепва имунната ни система.

Както липсата на сън може да предизвика редица проблеми и болестни състояния, така и отсъствието на почивка и недостатъчното време, прекарано на чист въздух и в среда, различна от ежедневната, може да има последствия като хронична умора, раздразнителност и отслабване на имунитета.

Пътуването до различни места, независимо дали на село, край някое езеро, река, на морето или в планината, възстановява тялото и духа, действа вдъхновяващо и е ключово за доброто здраве. Впрочем, дори краткият отдих след натоварената седмица е достатъчен. И той може да ни ободри, „прочисти“ и подобри качеството на съня, което пък стимулира имунната система, помага на тялото да се отпусне, увеличава защитните сили на организма и ни подготвя за бъдещите физически и умствени дейности. Но всичко това, при условие, че сме прекарали времето на чист въздух сред природата, а не пред телевизора.

По-кратка или по-дълга, почивката помага да се освободим от натрупаната умора, разтоварва ни от насъбралото се с месеци напрежение на работното място, премахва всекидневния стрес, помага ни да се възстановим. Тя е важна не само за нас, но и за децата.

Не случайно казват, че правилно оползотворената отпуска не е лукс, а съществена част от ритъма на живота. Използвайте свободното си време, за да „заредите батериите“, като релаксирате, разхождате се, опознавате нови места и забележителности, общувате със семейството, спортувате (плувате, тичате, ходите на волейбол, баскетбол или пък гребане). Отмората удължава живота и подмладява, ето защо трябва да се постараем да организираме и оползотворим добре свободните дни. Това значи, да спим седем-осем часа, а да вечеряме поне три преди сън. Храната трябва да бъде лека, с изобилие от плодове и зеленчуци, а организмът – добре хидратиран (пийте два до три литра течности дневно).

Йогата, подремването под сянката на някое дърво, четенето на книги също помагат да възвърнем мира и спокойствието си. Угаждайте си, поспете повечко без да ви гризе съвестта, забавлявайте се, радвайте се и ще видите, че ще се чувствате по-добре и по-силни, готови за всички онези професионални и други предизвикателства и задължения, чакащи ви след отпуските.