Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

По стъпките на Леонардо да Винчи

Текст: Олга Георгиева
01.06.19

Тази година Европа отбелязва 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Роден в скромна каменна къщичка в италианското градче Винчи като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи, ренесансовият гений оставя отпечатък върху цялата ни цивилизация. През 2019 г. в знак на благодарност от съвременниците ни пътят на Леонардо през Италия е осеян със стотици събития и изложби. Да посетим заедно някои от тях.

Тази година Европа отбелязва 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Роден в скромна каменна къщичка в италианското градче Винчи като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи, ренесансовият гений оставя отпечатък върху цялата ни цивилизация. През 2019 г. в знак на благодарност от съвременниците ни пътят на Леонардо през Италия е осеян със стотици събития и изложби. Да посетим заедно някои от тях.

Олицетворение на ренесансовия човек, Леонардо да Винчи е универсално гениален във всичко: живопис и скулптура, архитектура и музика, математика и инженерство, изобретения и наука, литература, история и картография, анатомия, геология, астрономия, философия, ботаника... Почитан е най-вече като велик художник и изобретател. Неговата „Мона Лиза“  е най-известната и най-обсъждана картина в цял свят, „Тайната вечеря“ – най-репродуцираната религиозна картина на всички времена, а рисунката му на Витрувианския човек се разглежда като културна икона. За негова картина (Salvator Mundi) е заплатена най-високата цена, предложена някога за произведение на изкуството – 450,3 милиона долара на търг в Ню Йорк през ноември 2017 г. Въпреки че само около 15 от картините на Леонардо са оцелели до наши дни, тези няколко произведения представляват огромен принос към по-късните поколения творци. Много се говори и за тайните послания на неговите картини и рисунки. Търсен от графове и херцози за проектиране на отбранителна техника за замъците и крепостите им, Леонардо създава и изкуствените плавателни канали в Милано, които свързват града с морето и служат за транспорт на хора и стоки. Повечето от неговите изобретения обаче остават само на хартия поради ниското технологично ниво на цивилизацията по неговото време, което той изпреварва неимоверно. Вертолетът, делтапланерът, велосипедът, автомобилът, танкът и водолазният скафандър са само някои от тях.

Винчи
През 1919 г. по време на честването на 400 години от смъртта на Леонардо да Винчи се ражда идеята да се основе музей на Леонардо в родния му град. Тогава замъкът „Конти Гуиди” е дарен на община Винчи, но едва след реставрирането му и благодарение на дарението на IBM на цяла поредица от реконструирани модели, базирани на рисунките на Леонардо, музеят е открит на 15 април 1953 г. Ще започнем нашето пътуване по неговите  стъпки точно от Винчи и от музея, в който са изложени повече от шейсет модела машини, представени с точни препратки към скиците на художника и ръкописни анотации, днес вече придружени и от дигитални анимации и интерактивни приложения. Музеят е много впечатляващ, а и самата архитектура на замъка и старата му история допринасят за цялостното преживяване. От кулата му наблюдаваме Винчи, потънал в зеленина и носещ типичната за градовете на Тоскана романтична атмосфера. Тази година по случай 500-ната годишнина музеят е домакин и на изложбата „Леонардо да Винчи. Корените на гения“, организирана съвместно с галерия „Уфици“ (от 15 април до 15 октомври 2019). Тук се намира и прочутата Библиотека на Леонардо, която  разполага с богат архив от факсимилета и с дигитален архив, посветен на историята на техниката и науката от Ренесанса, с над 6 хиляди страници от ръкописите и рисунките на Леонардо, достъпни безплатно онлайн.

Анхиано
Отправяме се към родния дом на Леонардо в Анхиано, на 3 км от Винчи. Свързан е с града чрез Страда Верде, древен път, който минава през хълмовете и вековните маслинови горички на Монталбано. В този скромен дом, потопен в пейзаж, останал почти непроменен с времето, на 15 април 1452 г. се ражда великият гений. Майка му Катерина произхожда от селско семейство. Малко след раждането на сина ú от тачения нотариус Катерина сключва брак с Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи, който притежава собствена грънчарница. От него има още пет деца. Сер Пиеро от своя страна се жени четири пъти и има от последните си два брака девет синове и две дъщери, но приема Леонардо като любим син.

Флоренция
Сер Пиеро се преселва със семейството си във Флоренция около 1464 г. Едва четиринадесетгодишен, Леонардо е даден да се учи при известния флорентински живописец Андреа дел Верокио. В неговото ателие Леонардо оформя своите интереси, увлича се по архитектурата, анатомията, математиката. Получава прекрасна теоретична и художествена подготовка и овладява разнообразни технически умения. Точно на Верокио е посветена голяма изложба: „Верокио, учителят на Леонардо“ като едно от най-големите събития в юбилейната година. Изложбата продължава до 14 юли 2019 г. в Палацо Строци и представлява първата ретроспектива, посветена на Верокио, показваща в същото време началните стъпки на Леонардо, както и поглед върху художественото творчество във Флоренция в ерата на Лоренцо Великолепни. Платна на Леонардо можем да видим и в световноизвестната галерия „Уфици“ в историческия център на града, изложени наред с произведенията на други прочути творци – тук са неговите „Благовещение“, „Поклонението на влъхвите“, „Кръщаването на Христос“. През 1482 г. Леонардо, който е и талантлив музикант, конструира сребърна лира с формата на конска глава. Лоренцо де Медичи го изпраща да занесе лирата като подарък на миланския херцог Лудовико Моро, след което Леонардо остава в Милано в продължение на години.

Милано
Най-много инициативи по случай 500-годишнината са планирани именно тук.  Националният музей на науката и техниката „Леонардо да Винчи“ организира изложба „Парад“ до 13 октомври с богата селекция от зрелищни машини и модели на военна и гражданска архитектура, направени през 50-те години на миналия век, интерпретиращи  рисунките и фреските на Леонардо. В Кастело Сфорцеско се преоткрива Заседателната зала, в която ще имаме възможност да се полюбуваме отблизо на декорациите на Леонардо. В Оръжейната зала (до 2 януари 2020 г.) – да направим мултимедийно пътешествие във времето и пространството на ренесанса в Милано. Амброзийската библиотека ще организира четири изложби, Палацо Реале – две (Прекрасният свят на природата преди и след Леонардо, до 23 юни, и Вечерята на Леонардо за Франческо I, от 7 октомври до 23 януари 2020 г.). До края на юни в криптата на „Св. Сеполкро“ ще се състои мултимедийната изложба „Леонардо & Уорхол“ в Милано. Освен това студентите по туризъм на Университета „Бикока“ са създали осем маршрута на Леонардо из Милано, които много хотели ще предлагат на своите гости. Друга интересна туристическа инициатива е Пътят на Леонардо из различни места от Милано до Швейцария и кантон Граубюнден, които художникът, природонаучен, геолог, планинар, инженер и изобретател обикалял и изучавал, очарован от Ломбардия и течащата вода (повече за тези пешеходни маршрути: www.sites.google.com/view/sentierodileonardo).

Събития по случай годишнината ще има и в Прато, Ангиари, Рим, както и извън Италия: Париж, Лондон и дори в Тел Авив.

cross