Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

По дрехите посрещат

02.03.23

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Дрехите, които избирате да носите, изпращат послания, разкриващи много аспекти на личността ви и емоционалното ви състояние. Те са красноречиво средство за комуникация. Начинът, по който се обличате, говори за вас, за вашата история, за вашите съзнателни и несъзнателни желания.

Oблеклото е границата между интимния и социалния свят. Това е нещото, което все още е част от вас, защото вие го избирате и носите, но в същото време принадлежи и на околните. Тази позиция на взаимодействие между света и нас прави връзката с облеклото толкова важна. Хората често го използват, за да обозначат своята възраст, пол, политически възгледи и социално-икономически статус.

Поглеждайки в гардероба си, със сигурност ще намерите дреха, която „винаги ме кара да се чувствам щастлив, когато я облека“, „носи ми късмет на изпит или интервю“ или такава, която „е толкова зле, че не знам защо съм я купил“. Решението да купите някоя дреха често се определя до голяма степен от подсъзнанието. Този процес на вземане на решение се влияе от посланията, които сте получавали в миналото си.

Като деца сте обличани от вашите родители и семейство. Като тийнейджъри започвате да упражнявате новопоявила се независимост и начинът ви на обличане става по-ясно отражение на представата ви за себе си, разбира се, повлияна от приятелския кръг. На всеки етап от живота вие проектирате нещо специално в облеклото. Понякога начинът на обличане е връзка между миналото и настоящето. И ако държите да обличате нещо, което сте носили преди години, това може да ви напомня за вашето тяло преди, за отишлите си от живота ви хора, чието присъствие усещате по този начин.

Правите избори всеки ден - от дрехи, за да паснете на бизнес имидж, до дрехи, които да носите на парти. Когато не сте наясно с посланието на облеклото ви или когато изборът на дрехи е в очевиден конфликт с повода и/или социалната група, това може да е индикация за емоционален конфликт. Има стереотипи за обличане, които функционират доста успешно в нашата култура. Съществуват обаче някои стереотипи, които често нямат нищо общо с това кой всъщност е този, който ги носи.

  • Облекло, разкриващо тялото, може да означава, осъзнато желание да покажете тялото си или, обратно, да говори за потисната сексуалност, не обръщайки внимание на посланието, което дрехите ви изпращат.
  • Придаването на изключително значение на външния вид често свидетелства за желанието да се компенсира нарцистична крехкост. Ако сте сигурни в себе си, не изпитвате нужда постоянно да проверявате дали имате точните дрехи за всеки случай.
  • Понякога се обличате „просто за да бъда като всички други“ или „за да остана незабелязан“. Струва си да се запитате какво ви тласка към това: страхувате се да се покажете. Усещате нужда да се скриете, обличайки се в някаква универсална униформа.

При всички случаи може да се каже, че да се чувстваш комфортно в кожата си, означава да се чувстваш комфортно и в дрехите си. Да, облеклото е втората ви кожа. Но да носите дрехите си не е непременно удовлетворяващо. Може да е наложен стил от социалната среда, семейството или партньора.

Има много хора, които се обличат по този или онзи начин само за да се придържат към очакванията на другите. Това несъответствие между това, което сте в действителност, и това, което сте принудени да показвате от себе си, може да бъде болезнено, дори ако тези дрехи ви стоят добре. Когато се обличате по определен начин, това помага да променим вътрешното си аз.

Помислете си и за това какво казват вашите дрехи на вас, а не за вас. И как ви карат да се чувствате. Добре е да се обличате така, както искате да се чувствате. Дрехите, които избирате, изпращат послание към околните, но и към вас самите. Ако прегледате вашия гардероб, вероятно ще забележите някои тенденции, например:

  • Ако имате предимно неутрални дрехи, до голяма степен лишени от аксесоари - може би сте затънали в психологически коловоз, прекалено удобен, за да го напуснете, или се страхувате да привлечете внимание върху себе си. Рутината е комфортна, но малко отклонение от нея - различен маршрут до работа, няколко нови аксесоара - са начини да се раздвижите и да се почувствате развълнувани и вдъхновени.
  • Обличате се като твърде млад/стар за възрастта си – може би се опитвате да изразите възрастта, на която се чувствате, но сте в капан между действителната и вътрешната си възраст. Вероятно е по-добре да насочите тоалетите си към целите (получаване на повишение, среща със значим човек, пътуване), а не към конкретна възраст.
  • Ако пазите всяко облекло, което някога сте притежавали, може би сте се вкопчили в миналото поради сантименталната стойност на вашите дрехи. За да предизвикате себе си, добре е да помислите как да се отървете поне от 2-3 артикула, които притежавате, включително нещо твърде голямо или малко, скъсано или овехтяло. Вземете някои трудни решения. Да се разделиш със стара дреха понякога означава да пуснеш спомени, което може да бъде наистина трудно да се направи. Въпреки това няма нужда да държите на всичко, което някога сте обичали, особено ако това е нещо, което не сте носили от доста време. Ако наистина не можете да понесете да се разделите с нещо, направете си експеримент - наблюдавайте колко пъти го носите през следващите шест месеца. И ако не сте обличали тази дреха, официално е време да си отиде.

Когато се обличате, въпросът в ума ви трябва да бъде: „Какъв сигнал се опитвам да изпратя?“. Може би искате дрехите ви да ви накарат да се чувствате силни, уверени или секси. Типът дрехи, които избирате, и видовете аксесоари, които използвате, казват много за това кой сте, какво правите и какво чувствате към себе си. Не забравяйте, че това, което носите, изпраща невербални знаци за вас на другите хора. Каквото и послание да даватете чрез дрехите си, уверете се, че то резонира с вас. Вие сте това, което носите.

cross