Превенция, симптоми и лечение

гл. лекар д-р Ани Видоевскa
спец. вътрешна медицина и пневмофизиология

Пневмонията е възпалителен процес, локализиран в единия или и двата бели дроба, причинява се най-често от бактерии и вируси, а най-уязвими са хронично болните, малките деца и хората с отслабена имунна система

В целия свят от пневмония се разболяват около 450 милиона души годишно, а четири милиона умират. Пневмонията е основната причина за смъртност при децата до пет години в света. От пневмония може да се разболее всеки, но тя е по-честа и по-тежка при възрастните, новородените и малките деца, при хора с понижен имунитет поради заболяване или имуносупресивна терапия, при болни от рак, чернодробни и бъбречни заболявания, пушачи, диабетици, лица с ХИВ/СПИН, алкохолици…

В 50% от случаите пневмонията се дължи на околната среда, като най-често причина е бактерията Streptococcus pneumoniae (пневмокок). Чести причинители на пневмония са и вирусите (респираторен синцитиален вирус, аденовирус, грипни и парагрипни вируси, а при децата и вирусите на морбили и варицела). Зачестяват и атипичните пневмонии, причинявани от атипични бактерии, възможни са и гъбични инфекции при лица с понижен имунитет (от ХИВ/СПИН, лечение с цитостатици и имуносупресори). Към вирусната пневмония лесно може да се добави и бактериална. В по-бедните части на света пневмония се предизвиква и от паразити.

СИМПТОМИ: Инфекцията се пренася по въздушно-капков път, чрез вдишване на причинителя, попаднал в околната среда чрез кашляне, кихане, говорене на заразени лица. Симптомите варират от леки до тежки и животозастрашаващи, в зависимост от причинителя, здравословното състояние, възрастта и лечението на пациента. Симптомите са: лошо общо състояние, висока температура, кашлица (суха или с изкашляне на жълтозелен, понякога и кървав секрет), болка в гърдите, задух, особено при усилие, бързо и тежко дишане, може да се появят болки в главата и стомаха, диария, умора, обилно потене, загуба на апетит. Обикновено при бактериалните пневмонии симптомите са много по-тежки, с висок фебрилитет и значително нарушено здравословно състояние, отколкото при вирусните, които най-често започват като грип (температура, суха кашлица, болки в главата и мускулите, запушен и течащ нос), с влошаване на симптомите през следващите 24-36 часа. Атипичните пневмонии са с по-лека клинична картина и обхващат 30-40% от всички случаи. Разпространяват се чрез кашляне и кихане от болни лица, при което във въздуха се разпръсват множество дребни капчици, представляващи източник на инфекция за околната среда. Заразяването става чрез пряк контакт, като най-уязвими са малките деца, хронично болните и лица с отслабен имунитет. Причинена от легионела пневмония може да се развие поради наличие на тези бактерии в чешмяната вода и в благоприятните условия на топла и влажна среда във вентилационните системи. Източник на инфекцията е заразеният въздух от тези системи, включително и болничните климатични инсталации.

ДИАГНОЗА: Диагнозата се основава на данните за заболяването на пациента (анамнезата), симптомите и клиничен преглед. На тази основа лекарят може да заподозре наличие на пневмония. За окончателната диагноза са необходими и рентгенография на белите дробове, лабораторни изследвания, бактериологично изследване на храчка за изолиране на причинителя, серологични и други тестове за атипични или вирусни причинители. По-рядко са необходими и допълнителни изследвания, като компютърна томография на белите дробове и бронхоскопия.

ЛЕЧЕНИЕ: Лечението зависи от вида на патогена и тежестта на клиничната картина. Необходима е почивка, консумация на повече течности и по-силна храна (балансирана, калорична, с повече протеини и витамини), за да се подсили общият имунитет на организма.

Лечението с антибиотици е задължително при бактериалните пневмонии, при гъбичните пневмонии са необходими противогъбични медикаменти, а при вирусните се препоръчват вече посочените общи мерки. Необходимо е и симптоматично лечение (лекарства против висока температура, болки, за втечняване и по-лесно изкашляне на секрета или за потискане на сухата кашлица), а в някои случаи се налага хоспитализация (при по-възрастните, малки деца и болни с полиорганни заболявания). Дали болният да се подложи на амбулаторно, или на болнично лечение се преценява от лекаря, въз основа на определени критерии: възраст над 65 години, брой вдишвания в минута, стойности на кръвното налягане, ниво на серумната урея, състояние на съзнанието.

ПРОФИЛАКТИКА: Можете да се предпазите от пневмония със следните мерки:

 • Мийте често ръцете си, задължително след издухване на носа, ходене до тоалетната, преди приготвяне на храна и преди хранене.
 • Ваксинирайте се против сезонния грип, който често причинява пневмония, особено при по-възрастните, децата и хората с хронични заболявания.
 • Децата под 5-годишна възраст и хората над 65 години трябва да се ваксинират с пневмококова ваксина, защото пневмококите са най-честият причинител на бактериална пневмония. Пневмококова ваксина се препоръчва и за всички деца и възрастни, които имат някакви здравословни проблеми, както и за пушачите.
 • Ваксините срещу морбили понижават риска от пневмония.
 • Откажете цигарите, защото пушенето понижава имунитета на дихателната система.
 • Грижете се за общото си здравословно състояние и имунитет чрез здравословен начин на живот – редовна физическа активност, здравословно хранене, редовни почивки и сън, ограничена консумация на алкохол, редовни медицински прегледи.
 • Избягвайте контакти с болни лица, особено в затворени помещения.

Класификации на пневмониите

 • Според начина на заразяване: пневмония, получена в здравно заведение или от околната среда; развива се по-често през есента и зимата.
 • Според причинителя на възпалението: бактериална, вирусна, гъбична, паразитна, неинфекциозна (токсични газове/пари, химикали).
 • Според локализацията: въздушно-капкова, бронхопневмония, дифузна пневмония.
 • Специфичен тип е аспирационната пневмония, поради застой в белите дробове.