Практично, удобно и красиво

Мария Йоксимович

Модата не е просто въпрос на дрехи, модата е във въздуха, родена от вятъра, за нея ви е нужна интуиция, тя е на небето и на пътя – казваше прочутата модна дизайнерка Коко Шанел

Плажното облекло по дефиниция трябва да бъде практично, а това означава да бъде от естествени материали, леко и ефирно, удобно и уютно. В него трябва да можете да ходите без проблеми, а при нужда и да скачате по камъните. Плажното облекло трябва да ви предпазва от вредните ултравиолетови лъчи, затова по-чувствителните не би трябвало да ходят на плаж в прекалено открита рокля с тънки презрамки, защото е възможно да изгорят, преди още да са успели да останат по бански костюм. Рокли, блузи и туники с презрамки могат да се носят винаги, когато слънцето престане да прежуря, в късния следобед и вечер.

Тънките, свободни туники и рокли с Т-образна форма са много практични, защото предпазват раменете и ръцете. Те могат да се „приберат” в талията с тънък колан или пояс, но това не е задължително. Който спазва правилата на класическата мода, ще избере едноцветен десен, ако има разноцветен бански костюм, и обратно. При неформалния стил се подразбират и немислимите до вчера съчетания на разноцветно с разноцветно, на точки, райета, квадратчета и, естествено, на флорални мотиви. Основния цвят трябва да избирате по свой вкус – някои предпочитат светли и нежни, други ярки, но не трябва да се забравя, че тъмните цветове „поглъщат” слънчевите лъчи и в тях е по-топло. Класическата бяла рокля-туника от лека памучна материя е винаги на мода, но лесно се цапа, затова трябва да внимавате, къде и как сядате. Удобна дреха за отиване до плажа и разходки край морето, езера и реки са и платнените три четвърти панталони, които могат да се комбинират както с туники, така и с блузки със и без ръкави. И в този случай важи класическото правило, че ако панталоните са едноцветни, „на тях всичко им отива”. Шортите и бермудите също са почти неизбежно облекло за плажа, а с официална блузка могат да се носят и вечер.

Силното слънце и лекият летен вятър са отлична възможност да сложите и шапка и шалче. Те се носят заедно и поотделно, а шапката може да е сламена или платнена. Плажът и почивката са и добра възможност за малко „модни лудории”, каквито не можем да си позволим при ежедневните си, официални задължения. Така че развихрете въображението си и украсете плажната си шапка с изкуствени и естествени цветя, панделки, дантела, тюл, връзчици, пайети или пера. Някои от идеите, как да „подобрите” старата си шапка с аксесоари, можете да видите в нашата рубрика „Работилница”.

Много удобна за плажа е и дългата, свободна пола „на ластик” или с връзки. Тя лесно се облича, може да се комбинира с тениски и туники, но и да се носи самостоятелно, ако се вдигне над гърдите и се „преобрази” в рокля. Добро качество на тази пола е и това, че е универсална и може да служи прекрасно и като „удобна кабинка”, например когато искате набързо да преоблечете банския си на самия плаж.

Банският костюм е много важна част от облеклото и трябва да му посветите специално внимание. И така, бански костюм никога не се купува набързо и особено, без да се пробва. Той трябва да ви стои добре, все едно че ви е шит по мярка. Наред с безбройните модели, като се започне от дилемата, дали да бъде цял, или от две части, трябва добре да се обмислят и множество други подробности. Например чашките, презрамките, закопчаването, дали долната част да е повече или по-малко изрязана и т.н., тъй като банският костюм може и да прикрива, и да разкрива. Подразбира се, че повечето жени искат да „камуфлират” по нещо от тялото си, от което не са съвсем доволни. За да успеят в това, трябва като начало да застанат пред огледалото и честно да огледат, какво да се подчертае и какво дискретно да се прикрие. Например, големият корем не върви с миниатюрни бикини, нито по-едрите задни части с прашки. На голям бюст не отива горнище с връзки и волани, но това е интересно решение за дамите с по-малки гърди.

Ако не сте напълно сигурни, какво ви стои най-добре, винаги можете да изберете класически бански – цял или в две части, от солиден производител, което е някаква гаранция не само за точни мерки, но и за качество. А качеството е важно, защото банският костюм трябва да съхне бързо, да бъде удобен и да не губи облика си. В него трябва да се чувстваме добре, да можем да лежим, плуваме, клякаме, ставаме и скачаме, без страх от неприятни произшествия. Старо правило е, че когато случите на добър бански костюм и той издържи теста с посещение на плажа, най-добре и най-сигурно е да купите още един, например с друг цвят или в друг десен. Двата бански костюма не са лукс, а необходимост, особено за хора, чувствителни към мокра тъкан върху себе си, дори и за кратко.

При повишена чувствителност към слънце се препоръчва и тънка памучна тениска или туника за вода, защото профилактиката винаги е по-добра от лечението. Във вода лесно се изгаря поради отраженията, затова този елемент от облеклото е спасение, защото осигурява безопасно къпане и плацикане на плажа.

Ето защо е добре да носите в плажната чанта и лека, голяма хавлия, която можете да наметнете върху раменете си, ако в най-силното слънце нямате под ръка сянка. В комбинация със слънчеви очила и шапка, това ще внесе полъх на фаталност под вашия плажен чадър. Предимството на хавлиите е, че не заемат място и могат да се комбинират по най-различни начини – като шал, плажна пола за връзване, класическо шалче на шията или на главата.

Златното правило е, че при пътуване не трябва да носите много вещи, но има и някои необходими, като бельо, два бански костюма, шорти или бермуди, евентуално три четвърти панталони, универсални рокли, романтични поли и няколко памучни тениски, които да пасват като цвят на всичко. Ако не познавате плажа, а имате чувствителни ходила, не е зле да си вземете и чехли за вода, които ще ви улесняват при влизането и излизането от водата и ще ви предпазват от остри ръбове и морски таралежи. Не трябва да забравяте и хавлии, шапка, слънчеви очила и удобни обувки и сандали, както и нещо за ветровито и дъждовно време. Памучен суичър с качулка, платнено яке и чорапи ще ви пазят от поривите на вятъра и евентуалните ниски температури. След като опаковате всичко това, ще ви е необходимо само добро настроение, а това се разбира от само себе си, щом става дума за почивка на плажа.

Банският костюм
Преди три века дамският бански костюм приличал на бална рокля. Бил е затворен, с дълги ръкави, многопластов и изготвен от материали, непрозрачни при намокряне. През ХІХ век пластовете изчезват, а костюмът се изготвя само от две части – едната от раменете до коленете, а другата до глезените. През Викторианската епоха жените се къпят на плажа отделно от мъжете, а има и „машини за къпане” – нещо като файтон, или предтечата на днешните кабини за преобличане, с които влизали в морето с всичките си финтифлюшки, скрити от чужд поглед. За разлика от дамите, мъжете се къпели без дрехи до втората половина на ХІХ век. Няколко десетилетия по-късно, през 1907 г., австралийската плувкиня Анета Келерман е арестувана, защото банският костюм не покривал ръцете и краката ѝ.