Летен спорт за очите и душата

Александър Вучкович

Със сигурност плажният волейбол е спортът, който най-често се свързва с лятото, горещините, златистия загар, брега на морето и не на последно място, извънредно красивите спортистки, които бият сервиси, подскачат непрестанно, правят блокади или забиват по предизвикателни бански. Замислен през 1920 година в Санта Моника като развлекателна игра, 76 години по-късно той влиза в програмата на олимпийските игри.

Когато през 1891 година, докато работи в ИМКА (днес Спрингфилдски колеж), Джеймс Нейсмит измисля баскетбола в опитите си да заинтригува учениците си с някаква спортна дейност, която “трябва да бъде много интересна, лесна за учене и удобна за игра в зала за през зимата“, той не предполага, че четири години по-късно и само на 16 километра, Уилям Дж. Морган, също член на ИМКА, ще измисли друга известна игра – волейбола. Той бил замислен като „алтернативен спорт с по-бавно темпо“, подходящ и за по-старите представители на ИМКА.

По това време се наричал „минтонет“ и бил предвиден като спорт с неопределен брой играчи, които не се състезават. До 1920 година бил познат само в бизнес кръговете, а след това е предложен като спортна дейност в Националната асоциация за студентски спорт (NCAA). Името volley-ball започва да се използва, когато един треньор забелязва, че топката, летяща над мрежата, напомня на залп (от английски – volley) изстрелян от топ.

Роден в Санта Моника
Разбира се, днес волейболът не е нито бавен спорт, нито алтернативен, нито е предназначен „за по-стари господа“, а на плажният волейбол се гледа като на празник за очите – най-вече заради извънредно красивите волейболистки от цял свят, чиито атрактивни фотосесии изскачат от рамките на спортните рубрики и влизат в рубрики като „здравословен живот“, „блясък“ и „най-красивите жени“.

Всъщност спортът, който най-често се свързва с лятото, горещините, златистия загар и брега на морето със сигурност е плажният волейбол, така че не е необичайно, че коментаторите го наричат „спорт, от който е трудно да откъснеш поглед“. „Роден“ през 1920 година в Санта Моника, в началото волейболът бил само развлекателна игра по калифорнийските плажовете. Трябвало да минат цели 76 години, за да бъде припознат като сериозен състезателен спорт – през 1996 година влиза в програмата на олимпийските игри.

Правила на играта
Плажният волейбол е спортна дейност с топка, при която две групи от по два играча се състезават на терен с големина осем на осем метра, с разпъната по средата мрежа. Височината ѝ е 2,43 метра при мъжете и 2,24 при жените. Играчите си подават топката през нея, удряйки я, с която и да е част от тялото, а се координират със сигнали с ръце зад гърба, които противникът не може да види. Стандартните сигнали са свит юмрук (играчът няма да пробва блокада), един пръст (играчът ще отбрани възможния удар с блокада) или два пръста (опитва да блокира по диагонал). Състезателите са боси, жените обикновено са по бикини, а мъжете по бански и тениски без ръкави. Обичайно се носят очила и шапки с козирка заради слънцето.

Целта на играта е топката да се приземи на противниковия терен. Играчите имат право да докоснат топката три пъти преди да я върнат на противника. Срещата се печели, когато единият от отборите спечели два гейма. В случай на равенство играта продължава докато единият от тях не спечели две точки преднина. Когато отборът направи грешка (при сервис или не успее да върне топката), противникът получава точка. При нападение са позволени само силови сервиси (смаш).

Впрочем, когато в края на 19-ти век в Масачузетс волейболът бил създаден, от затвърдени правила нямало и помен. Неговият създател Уилям Дж. Морган, тогавашният спортен директор на ИМКА, бил най-вече фокусиран върху отдиха и укрепването на тялото, ума и духа. Два века по-късно ИМКА развива дейност в 125 страни и има около 57 милиона членове, които се гордеят, че са под крилото на организацията, създала два големи спорта, първо баскетбола, а след това и волейбола, както стандартния така и плажния.

Популярност
Днес плажният волейбол е толкова популярен през летните месеци, че атрактивни дестинации като Гърция, Испания и други интересни туристически центрове не пропускат в рекламите си, че имат и терени за плажен волейбол. Така и любителите на активната почивка могат да релаксират на брега на морето и да се развличат със здравословни упражнения, прехвърляйки топката през мрежата.

История
# Плажният волейбол се играе за първи път през 1920 година в Калифорния.

# В самото начало всеки отбор имал по шест играча, а през тридесетте години на миналия век по четири.

# До четиридесетте години на двадесети век мрежата била по-ниска от днешната.

# Първият турнир се състои през 1948 година в State Beach.

# Първото световно първенство се състои през 1976 година.

# През 1986 година Международната федерация по волейбол (FIVB) признава плажния волейбол.

# През 1992 година плажният волейбол се появява като ексхибиционистична игра на Олимпиадата в Барселона.

#През 1996 година на Олимпийските игри в Аталанта плажният волейбол е обявен за олимпийски спорт.