Текст: д-р Милена Петрова, специалист по детски и инфекциозни болести в ДКЦ I – Бургас

В сянката на COVID-19 летните вируси, които обичайно вгорчават отпуската, изглеждат едва ли не безобидни. Дали затегнатите мерки в курортите и комплексите, масовата дезинфекция и по-строгата лична хигиена, която свикнахме да поддържаме покрай карантината, ще тушират разпространението им – засега специалистите само могат да гадаят.

Факт е обаче, че докато се пазим от невидимия враг №1 – коронавируса, можем да станем жертва на някоИ от т.нар. летни вируси. За какво да внимаваме, ако се престрашим да отидем на плаж това лято? Попитахме д-р Милена Петрова, специалист по детски и инфекциозни болести в ДКЦ I – Бургас.

И летният грип, подобно на SARS-Cov-2, „разчита“ на мръсните ръце, за да ни разболее – макар механизмът на заразяване да е съвсем различен. „Летните инфекции са група инфекциозни заболявания, характерни за сезона.
Вирусните чревни инфекции се срещат целогодишно, но преобладават през лятото. Някои от тях протичат само с повишена температура, гадене, коремни болки и общо неразположение, само като грип, други – с клиничната картина на лятна диария, обяснява д-р Милена Петрова.

Във втората група, причинителят може да е както вирус, така и бактериална инфекция – дизентерия, салмонела, ешерихия коли или хранителна токсиинфекция.
„Началните симптоми са еднакви, затова е добре да се консултирате с лекар относно диференциалната диагноза и лечение. Коремната болка никога не бива да бъде подценявана! Един апендицит може да започне със симптоми като „летен грип“, с коремна болка“, алармира специалистът по инфекциозни болести от Бургас.

Жертвайте плажа за ден-два

Като лятна буря – така обикновено връхлитат плажните инфекции. За радост, голяма част от тях отшумяват точно като порой през август – за ден-два. Разбира се, както и при вирусите в студеното време битката със заразата може да продължи до 10 дни. „Адекватното оводняване е ключовият фактор за бързо и трайно излекуване. Диетата също е важна“, обяснява д-р Петрова. Какво трябва да включва менюто на болния? Много течности, сухари, банан, варени картофи и ориз. Важно е да се следва и правилото „без пикантни подправки и пържени храни“.

За бързото възстановяване е ключово болният да остане няколко дни на легло – да си почива в хладна и проветрива стая. „По-добре един или два дни без плаж, отколкото възвръщане на някои от симптомите“, категоричен е инфекционистът.

Пробиотиците помагат

„Задължително е включването на пробиотици като лекарства за диария, които укрепват чревната стена. Всички забавящи перисталтиката медикаменти обаче са противопоказни! Диарията е очистителен механизъм на организма. Ако му пречим, задържаме причинителя в стомашно-чревния тракт и създаваме условия за усложнения“, предупреждава д-р Петрова. И препоръчва – не разчитайте само на симптоматично лечение, което сте си „предписали сами“. „Посетете лекар за оценка вероятността това да не е летен вирус, а бактериална чревна инфекция, изискваща включване на антибиотик“, е съветът на специалиста от Бургас.

Инфекционистът напомня, че сериозните усложнения обикновено се провокират от обезводняването. „При повръщане и невъзможност за оводняване през устата, ранното включване на венозни вливания е най-важният фактор. При добър прием на течности и диетична храна, вероятността да се стигне до болница е по-малка“, споделя опита си д-р Петрова.

WC е мерило за хигиената в ресторанта

През пандемичното лято 2020 престрашилите се да разпускат на плажа със сигурност ще са по-внимателни.  „Това, което обединява групата „летни зарази“, е механизмът на предаване на инфекцията – фекално-орален. Да се откажем от летните кулинарни изкушения не е моята идея за почивка“, откровена е д-р Петрова. Препоръката ú е особено внимателно да избираме капанчетата, в които сядаме на плажа и то не само по време на коронавируса. „Обърнете внимание на хигиената на заведението, на персонала, на тоалетната. Не е задължително да се разболеете по време на лятната си почивка!“, подчертава специалистът по инфекциозни болести. Рецептата срещу плажни инфекции е простичка: „Спазвайте стриктна лична хигиена! Мийте редовно ръцете с топла вода и сапун!“.

Внимание, дами!

Мокрият бански отключва цистит

Внимание, дами – мокрият бански може да вгорчи ваканцията. Влажните изкуствени материи са „рай“ за гъбички и бактерии, които могат да предизвикат както възпаление на влагалището, така и уроинфекции. Уролозите дори алармират, че циститът често се бърка с летен грип. Затова и препоръчват да ходим на плаж с два чифта бански, в никакъв случай да не се стискаме и да пием много течности – не само за да не прегреем. По-честото уриниране отмива бактериите, затова и в битката с уроинфекциите през летния сезон добри „съюзници“ са диуретичните препарати – особено тези с червена боровинка, която прочиства пикочните пътища.