Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Плана планина и Диамантеният път на будизма

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Филип Филипов
01.08.19

В тези дни, когато ти се струва, че всичките проблеми на света са се струпали върху твоята глава и ти се иска да избягаш някъде и да оставиш вятъра да прочисти мислите ти, ти трябва точно място като това в Плана планина, на което се издига будистката Ступа на просветлението.

В тези дни, когато ти се струва, че всичките проблеми на света са се струпали върху твоята глава и ти се иска да избягаш някъде и да оставиш вятъра да прочисти мислите ти, ти трябва точно място като това в Плана планина, на което се издига будистката Ступа на просветлението.  

След дълго търсене край София през август 2008 г. Лама Оле Нидал благославя едно изключително благоприятно за медитация място до с. Плана. Разположено върху открито плато в Плана планина, то предлага невероятна 360-градусова гледка към Витоша, Рила и Стара планина. Тук се  създава ретрит център „Плана“, а по-късно практикуващите Диамантения път на будизма изграждат Ступа София, открита с тържествена церемония на 14 август 2015 г. Създаването на такъв център близо до милионния град e мотивирано от нуждата на съвременните хора от спокойни и лесно достъпни места сред красива природа, за да усъвършенстват медитационната си практика. Но не е нужно да си будист, нито да  следваш каквото и да било учение или религия, за да усетиш с всички  фибри на тялото си и с душата си прекрасната енергия на това място. Елате с мен до ступата този август.

Будистките ступи по света
До будистката ступа в Плана ме доведе близка приятелка в един труден за мен момент. Никога няма да забравя как душата ми се отвори от просторната гледка към планините и се успокои от постоянния вятър, развяващ флагчетата и знамената на ступата. Обиколих я седем пъти по часовниковата стрелка, изричайки наум желанието си. Поседяхме спокойно на пейката и когато си тръгнах, имах увереността, че мога да продължа и да се справя с всичко. Според традицията будистките ступи носят щастие и просперитет, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти. Тяхната жива енергия прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Ступата е специален будистки монумент, напомнящ за съвършената природа на ума, която е присъща на всички. Нейната структура символизира тялото на Буда в медитация. Според будистките учения има осем вида ступи, всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (каквато е и Ступа София) символизира постигането му от Буда и сочи към вечните качества на просветлението: безстрашие, радост и активно съчувствие. Всеки от осемте различни вида ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии.

Ступа София
За да стигнем до нея, караме по Околовръстния път и се отбиваме на разклона за Бистрица. След Бистрица е Железница, а веднага след нея – с. Плана. На разклонението в началото на селото завиваме надясно и след първите къщи отново завиваме остро надясно. Караме по черен път с дължина около 500 метра, който ни отвежда до широка поляна с места за паркиране. Избрана за място на ретрит център „Плана”, на нея постепенно изникват гомпа (зала за медитация), къща за сангхата, къщи на ламите и кулминацията – Ступа София. Този принцип на развитие е типичен за всички центрове на Диамантения път. Стотици хора от цял свят участват в изграждането на ступата. Всеки от тях се включва безвъзмездно, средствата за материалите са събрани от дарения. Макар че самият строеж на ступата в Плана отнема само няколко месеца, подготовката за този момент е в продължение на години. През септември 2011 г. Шераб Гялцен Ринпоче от Непал, високоуважаван лама в тибетския будизъм, посещава и благославя ретрит центъра. Той приема да бъде духовен ръководител на проекта Ступа София, първи по рода си в България. Любопитно е, че неговото име Шераб означава мъдрост на тибетски, каквото е и значението на гръцки на името София. Практически ръководител на изграждането на ступата е Лама Оле Нидал. Ступата се издига на височина от 6,80 метра, а неин архитект е германецът Войтек Косовски. „Защо такава структура? Не мога да вляза, не мога да се подслоня. Не мога да я използвам по друг начин, освен да я гледам. Но точно това е целта“, споделя той в документалния филм „Скъпоценният камък“, посветен на историята на изграждането на първата ступа в България и нейната символика.

Село Плана
На 34 км от центъра на София селото е част от Столична община и до него отива автобусна линия № 70 от столичния градски транспорт. Разделено е на няколко махали, а ступата се намира в близост до Турмачка махала. До с. Плана е изградена първата българска земна станция за космически връзки. На мястото на днешното село е имало турски чифлик, в който през лятото идвали да работят хората от пернишкото с. Чуйпетльово от южния склон на Витоша. По-късно те се преселили тук заради хубавите пасища, закупили имота от чифликчията, който се изселил заедно с всичките си сънародници. Две реки минават през селото, а най-голямото му богатство са чистият въздух и приказната гледка.

Диамантеният път на будизма
В наши дни до село Плана достига и Диамантеният път на будизма, водейки след себе си посетители от цял свят. Диамантеният път е подход във философията на будизма, отразяващ най-висшите учения, дадени от Буда. Диамантеният път е и светска организация на будисти и принадлежи към линията Карма Кагю на Тибетския Будизъм, а нейната мрежа от центрове е една от най-силно развитите мрежи, разпространяващи будисткото знание на запад. Началото ú е поставено в Дания през 1972 г., когато съпрузите Оле и Хана Нидал основават в Копенхаген първия будистки център. Това става след завръщането им от Непал, където прекарват четири години в обучение. Според различни източници Джигме Ринпоче, Шестнадесетият Кармапа, възлага на Оле Нидал основаването на центрове на линията Карма Кагю на запад. И така от началото на 70-те двамата съпрузи пътуват по света, изнасят лекции, превеждат будистки текстове и основават над 600 центъра в 44 страни. От първата лекция на Лама Оле в България през 1992 г. досега са създадени десет будистки групи и центрове в страната, но ступата в Плана засега е единствената.

cross