Милица Алексич

Кожата е най-големият орган на тялото, който е в непрекъснат контакт с външната среда и е първата линия на защита от различни микроорганизми (бактерии, вируси и др.). Тя възприема външните дразнения (топлина, студ, допир и др.) и има отделителна функция, свързана с дейността на потните жлези (потенето). Ето защо е толкова важно да се грижим за нея и да поддържаме добра лична и здравословна хигиена. Пилингът е процедура по снемане на мъртвия слой клетки от епидермиса. Той чисти, освежава, омекотява и хидратира кожата, помага ѝ да диша и същевременно благоприятства освобождаването на токсини от организма.

Има два основни вида пилинг. При механичния мъртвите клетки се премахват с помощта на средства като трици или морска сол, а при химичния обикновено се използват плодови киселини. Процедурата може да бъде извършена от обучени лица в козметични салони и спа центрове, или от вас самите в домашни условия. На пазара има голямо разнообразие от готови ексфолиращи средства, но и сами може да си направите смес за пилинг.

Кожата на лицето: Най-добре е да се посъветвате със специалист, дерматолог или козметик за това кой е най-подходящият за вас пилинг за лице. Внимавайте колко често повтаряте процедурата, за да не свалите защитния слой на кожата. Между пилинг и депилация се прави няколкодневна пауза.

Мокър пилинг: Комбинират се абразивни частици (едра морска сол, царевично брашно, пшенични трици и др.) и масло (бадемово, кокосово, зехтин и др.), което да ги свърже в хомогенна смес. Към нея може да се добавят и няколко капки екстракт от лавандула, лимон, мента. Такъв пилинг се прави веднъж до два пъти седмично.

Сух пилинг: За сухия пилинг има специално предназначени четки от мек, естествен косъм, които могат да се намерят в по-добре снабдените козметични магазини. Кожата може да се чисти всеки ден с леки кръгови движения. Сухият пилинг подобрява циркулацията и е съюзник в борбата против целулита.

Пилинг със сол: Смесете лъжичка морска сол и две лъжички мед. Нанесете получената смес по тялото, оставете пет минути и се изплакнете само с вода. Солта и медът правят кожата гладка и еластична.

Пилинг с овесени ядки: Смесете две супени лъжици смлени овесени ядки с лъжичка мед и нанесете получената смес по тялото. Изплакнете само с вода. Този пилинг се препоръчва при проблемна, склонна към акне кожа.

Пилинг с царевичен грис: Смесете три лъжици царевичен грис с лъжица мед, прибавете пет капки витамин А, нанесете по тялото и оставете да престои пет минути, а след това изплакнете с вода. Този пилинг омекотява кожата и я прави копринено гладка.

Пилинг с пясък: Загрубелите стъпала, особено петите могат да се третират с мазен крем, към който сте добавили лъжица чист пясък. Втрийте сместа с кръгови движения, а след това изплакнете.