Стимулира гъвкавостта и издръжливостта

Милан Станкович

Пилатес е идеален за всички, които не обичат да скачат или тичат, но искат кондиция и подвижност на цялото тяло; практикува се и от много знаменитости, като например Мадона, Джулия Робъртс, Хю Грант, Патрик Суейзи, Ванеса Уилямс, Бритни Спиърс и много други

През първата половина на ХХ век системата от упражнения, известна днес като „Пилатес”, получава името на своя създател, немеца Йозеф Пилатес от Дюселдорф (1880-1967). Той имал навика да нарича тази програма и „контрология”, популяризирайки идеята, че „хората трябва да използват ума си, за да контролират мускулите си”, затова тренирал по специалните си методи срещу атрофия и болни, приковани на легло. Като дете Пилатес бил болнав и страдал от астма; преболедувал и от ревматична треска – заболяване, оставящо последствия за целия организъм и особено за двигателните функции. Въпреки това, той преодолява своите физически ограничения и затруднения с упорити тренировки.

Фокусът на тази система от упражнения е върху мускулите, които са важни за поддържането на тялото в равновесие и от значение за нормалното състояние на гръбначния стълб, намаляването и превенцията на болките в гърба. Ето защо акцентът се поставя върху мускулите на коремната област, ръцете и раменния пояс, както и на гърба, тъй като те са основата за правилната стойка на тялото. Също така пилатес стимулира и съзнанието за правилната стойка на тялото, поради което и много физиотерапевти го използват в работата си, тъй като акцентира върху „удължаването и изравняването”, както и върху специфични упражнения за мускулите с цел превенция на травмите. Затова тази програма се използва и от спортисти и танцьори.

Практикуващите пилатес постигат еластичност и сила на мускулите, като използват собственото си тяло за натоварване при тренировките. В пилатес няма агресивни и натоварващи упражнения, движенията са леки и отпускащи. Резултатът е гъвкавост, издръжливост и кондиция
на тялото.

Треньорите по пилатес твърдят, че методът е здравословен по много причини: изгражда удължени мускули и гъвкави стави, подобрява подвижността на цялото тяло, укрепва ставите и мускулатурата, развива и подсилва сърдечния мускул, подобрява стойката на тялото и при това е безопасен тренировъчен метод.