Олга Георгиева

„Педикюрът е като миенето на зъбите. Той е здраве, хигиена и естетика за стъпалата ни. Не е само лятна процедура и изобщо не е „запазена марка” за жените.”

Докато мърдам блажено пръстите на краката си в бълбукащата вода, пълна със специални соли, се замислям колко важен е педикюрът. Не само от гледна точка на красотата на краката, а от чисто здравна. Педикюрът е чудесен метод, който гарантира, че стъпалата и ноктите на краката ни са чисти и в добро здраве, премахва мъртвата кожа, предпазва от заболявания ноктите, стимулира важните точки по стъпалата и е една от най-деликатните и релаксиращи процедури, които можем да си подарим.

Добрите модерни салони за педикюр все повече приличат на зъболекарски кабинети – като се започне от стола, специализираната апаратура и инструментариум и се стигне до хигиената на помещението. Впрочем в Англия първите подолози (подология е направление в дерматологията за профилактика и лечение на различни заболявания на стъпалото) били същевременно и зъболекари. Двете професии се разделили чак в средата на XVIII век. „Педикюр” идва от латинските думи „pedis“ – „крака“ и „cure“ – „грижа“, но началото му води от Древен Египет. Още тогава хората знаели, че стъпалата са важна зона на човешкото тяло, която стимулира работата на вътрешните органи. Както е видно от археологическите находки (набори с инструменти, включително пинсети и ножички), египтяните старателно са се грижели за кожата и ноктите на краката си. За това вероятно ги подтиквал и топлият климат и ходенето с открити сандали. В Древен Рим също забелязали благотворното въздействие на грижата за краката върху целия организъм.

В по-новата история за важна година за развитието на педикюра се счита 1868 г., когато немският аптекар Едуард Герлах получил поръчка от германското правителство да разработи мехлем за краката на германските войници по време на пешеходните им преходи. Така се появил мехлемът за уморени крака и световноизвестната фирма GEHWOL. В началото на XX век в Ню Йорк била открита първата специализирана школа по педикюр. Първият випуск произвел 14 специалисти, като само един от тях бил… жена. Появили се първите фирми, производители на инструменти и оборудване за педикюр, както за крайния клиент, така и за професионалистите. През 60-те години на XX век в Германия, благодарение на интензивното развитие на медицинските технологии, започнали да се произвеждат апарати за педикюр. Те позволявали да се извърши по-щателна грижа и да се решат ред проблеми, свързани със заболяванията на стъпалата и ноктите.

Днес в света стотици школи обучават специалисти по педикюр. Някои от тях имат богат опит, научна основа и освен с обучение, се занимават с производство на техника и козметика за педикюр. През последните петнадесет години се наблюдава забележителен растеж в тази индустрия.

Педикюрът като процедура продължава от 45 минути до час. Първо краката се поставят във вана с топла вода, дезинфектанти и различни вещества – целта е кожата на стъпалата и ноктите да омекнат. След необходимото време във водата, върху чиста хавлиена кърпа, педикюристът обработва загрубялата кожа на стъпалата със специално ножче, като започва с по-дебелите слоеве. Следва по-фино обработване с пила. После – оформяне на ноктите с пила, изрязване или избутване на кожичките. Масажиращи движения със скраб маска за отстраняване на умрелите клетки от стъпалата и областта около глезените. И на финала – намазване с крем за крака и лакиране. Можем и сами да си правим „домашен” педикюр, но професионалната грижа веднъж в месеца е много по-ефективен вариант. Разбира се, на място, което отговаря на хигиенните изисквания и при добър специалист, разполагащ с необходимата съвременна техника и професионална козметика за педикюр.

Съветите на педикюриста

Носете само удобни обувки или сандали. Не се изкушавайте да купувате елегантни обувки, които не са подходящи за извивката на вашия крак. Критериите за „удобство” са строго индивидуални – за едни са подходящи обувките с 3-4 см ток, за други – ортопедичните, а трети се чувстват най-комфортно с равни подметки. Избягвайте дървените чехли – те подбиват стъпалата. Избирайте обувки в края на деня, когато кракът ви е уморен и подут. Имайте пред вид, че краката ви също се променят при промяна на телесното ви тегло.

Ползвайте антибактериална пудра. Сутрин след душ поръсвайте краката с антибактериална пудра. Тя ще предпази по кожата ви да не полепват частици от замърсяванията на околната среда. Добре е да повторите същата процедура и вечер.

Не ходете боси навън и дори вкъщи, освен ако не миете пода с белина всеки ден. Избягвайте да ходите боси и по настилки от естествени материали, които задържат бактерии и микроорганизми.

Не оставяйте лака на краката несменен повече от две седмици. Не е задължително да давате „почивка” на ноктите от лака през лятото, но задължително го сменяйте редовно, като оставяте нокътя да се проветри.