Годишните медицински прегледи са важни

д-р Алекса Живкович

С годините здравословните проблеми стават по-чести. Ранното откриване на симптомите и признаците на заболяване са от огромно значение за подобряването на качеството на живот за в бъдеще.

Известно е, че в зависимост от пола и възрастта хората са по-предразположени към определени групи заболявания. Тези специфики често водят до заблуди и погрешно схващане на пациентите, че не трябва да си правят изследвания, които не се отнасят директно за тях. Липсата на информация увеличава честотата на заболеваемост и сериозното напредване на болести, които биха могли да бъдат избегнати, ако комуникацията между пациента и личния лекар е добра и редовна през цялата година.

Превантивните мерки при първичната медицинска помощ (консултацията с общопрактикуващия лекар) играят съществена роля. Въпреки това, съветите и препоръките на лекаря могат да бъдат прекалено обстоятелствени или натоварващи за пациента. Затова образователните програми са сред основните приоритети на здравеопазването. Правим това по различни начини, чрез средствата за масова информация или лично – при разговор с пациента. Навременните инвестиции в здравето са на първо място, преди поставянето на диагноза и терапията.

Обикновено пациентите посещават лекаря заради предписване на редовна терапия при вече установено хронично заболяване. На второ място са посещенията във връзка с моментни заболявания, изискващи рутинно диагностициране и лечение или насочване на пациента към допълнителни изследвания и прегледи на вторично ниво. На последно място се подреждат назначени контролни прегледи при различни хронични състояния и заболявания (те са с драстично по-нисък брой от препоръчителното). Впрочем, основната причина за посещение при личния лекар, която пациентите определено не разбират достатъчно добре, трябва да бъде профилактичният преглед веднъж годишно.

Профилактични прегледи при жените
Трябва да се отбележи, че профилактичните прегледи са еднакво важни и за мъжете и за жените и то във всяка възраст. Предвид разликите, може да се направи разделение. Когато говорим за профилактика и инвестиции в здравето на жената за в бъдеще, на първо място трябва да отбележим прегледите спрямо възрастта:

  • Между 18-тата и 35-тата години са необходими редовни гинекологични прегледи (и ултразвук), профилактични прегледи на гърдите, ултразвукови изследвания на корема и щитовидната жлеза и основни лабораторни изследвания;
  • Между 35-тата и 50-тата година, спрямо състоянието от предходния период, трябва да се обърне внимание на общите прегледи, на хормоните на щитовидната жлеза, както и да се направи ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на краката; от голямо значение са контролните прегледи на гърдите (включително самостоятелни прегледи) и ултразвукова диагностика – преглед на яйчниците, маточните тръби и матката;
  • След 50-тата година, много от органите търпят промени, заради хормоналните нарушения при менопаузата. Измененията, настъпващи в щитовидната жлеза, изискват профилактично наблюдение с ултразвук и определени изследвания, както и следене на състоянието на сърдечно-съдовата система (промени в кръвното налягане, пулса и периферните кръвоносни съдове). Понижаването на функциите на яйчниците и матката, и преустановяването на менструалния цикъл налагат и контролни гинекологични прегледи. Освен това, е важно да се направи ултразвук на коремните органи, защото е възможно да настъпят промени в тях. След 55-тата година се прави фекален тест, във връзка с повишаване на риска от карцином на дебелото черво.

Профилактични прегледи при мъжете
Когато говорим за здравето на мъжете, съществуват две категории:
– Между 18-тата и 40-тата година се обръща внимание на сърдечно-съдовата система (ранна поява на повишено кръвно налягане, нарушения на сърдечния ритъм). При работоспособното население са възможни проблеми с гръбначния стълб и ставите;
– След 40-тата година е необходимо да се направят ултразвук и други лабораторни изследвания на простатата, фекален тест след 55-тата година, както и преглед на сърдечно-съдовата система.

Рутинни профилактични прегледи
Рутинните профилактични прегледи, извършвани от общопрактикуващия лекар, включват: общ преглед – анатомичен преглед и евентуални деформации на главата, врата, гръбначния стълб и гръдния кош, крайниците, обезцветяване на видимите лигавици и еластичността на кожата, със стетоскоп се преслушват дихателните шумове на белите дробове, ритмичността и тоновете на сърцето, следи се за евентуални сърдечни шумове и нормалното функциониране на червата.

С ръка трябва да се проверяват болезнената чувствителност на стомаха, напрежението в мускулите и дали даден коремен орган е уголемен. След това се мерят кръвното налягане и пулса. Накрая с помощта на лесни тестове се проверява състоянието на сетивата, както и неврологичното (напр. равновесие, рефлекси…) и психическото.

При необходимост се назначават допълнителни изследвания: ЕКГ, проверка на кръвната захар на гладно. Пациентите трябва да знаят как да правят самостоятелен преглед на гърдите, какъв хигиенно диетичен режим да спазват, да се обърне внимание колко важна е физическата дейност. Следните показатели се следят поне веднъж годишно, а по възможност и по-често, в случай че някой от тях се отклонява от нормите и изисква специално наблюдение: кръвна картина с левкоцитна формула, седиментация, урея и креатин (параметри за бъбречната функция), нивото на захар в кръвта, АСАТ и АЛАТ (параметри за чернодробната функция), седименти в урината, холестерол, триглицериди (нивото на мазнините в организма), електролити.

В това число спадат и HbA1c теста, показващ средните нива на кръвна захар за изминалите три месеца. Той е необходим при наблюдения за ефикасността на лечението на диабет; изследване на хормоните на щитовидната жлеза, ПСА кръвен тест за проверка на състоянието на простатата, фекален тест за наличие на кръв в екскрементите на всеки две години, а след 55-тата година и тест за ранно откриване на карцином на дебелото черво. Освен всичко това веднъж годишно се правят и прегледи при специалисти – офталмолог, гинеколог, ултразвук (на коремните органи, щитовидната жлеза, простата, гърдите). Навременните и редовни шестмесечни и годишни профилактични прегледи ще ви помогнат да инвестирате не само в моментното си здраве, но и в това занапред. Рано откритите симптоми или знаци на заболявания ще улеснят диагностицирането и лечението, провеждани от личния лекар и специалистите.