Когато детето опознава своето тяло

д-р Радмила Косич, педиатър

Всички деца следват еднакъв модел на физическо развитие, но всяко напредва със свое темпо. Първата година е периодът на най-бързо развитие във всяко отношение. През цялото това време ролята на родителите е да го окуражат във всяка фаза от развитието му, без да влизат в капана да го сравняват с връстниците му.

През първата година детето ежедневно опознава обкръжението си. То има инстинкти, сетива и рефлекси, но няма никакъв опит. Вродените му способности му позволяват да задоволи основните си нужди, но то не знае нищо за околния свят. Грижите за едно малко дете изискват много преданост и търпение, физическа сила и издръжливост. Имайте предвид, че то опознава тялото си и се учи как да го ползва всеки ден. НОВОРОДЕНОТО има характерни пропорции и стойка на тялото. Главата му е непропорционално по-голяма и тежка, а вратните мускули не са развити. За него е естествено да вдигне колена към брадичката, способно е да повдигне глава от едната страна на другата, за да освободи носа си и да диша безпрепятствено. През първите няколко дни могат да ви изненадат някои негови реакции. Може да поискате да се похвалите пред приятелките ви какво може вашето бебе, въпреки че всъщност става дума за примитивни рефлекси, които всяко дете притежава през първите месеци. Ако го сложите по корем, то ще започне да пълзи, а ако го спуснете рязко по гръб, със силен плач ще разпери ръце и крака, имитирайки зов за прегръдка. Ако го изправите, ще направи няколко колебливи крачки, а силата на ръчичките му е достатъчно голяма, за да издържи собствената му тежест. Всичко това са „примитивни рефлекси“ – следи от еволюцията, които постепенно изчезват.

РОЛЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ след пристигането от родилния дом се свежда най-вече до изморителните със своята честа повторяемост дейности като хранене, преобличане, пране и гладене. И все пак, никога не забравяйте, че развитието на новия член от семейството се случва в обичайното всекидневие. Спокойното ви и внимателно държание по време на хранене, къпане и преобличане ще подпомогне правилното развитие на сетивата за осезание. Бързо ще се научите да различавате видовете плач и как да реагирате на всеки от тях. Не забравяйте да му предоставите изобилие от приятни звуци – това, че в момента не ви разбира, не значи, че не разпознава нежността, която се изразявате. Тъй като след раждането си бебето вижда най-добре на разстоянието, на което е вашето лице, когато е в ръцете ви, още през първия месец ще ви изненада с първата си социална реакция – ще ви се усмихне!

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА контролът над мускулите ще напредне в посока от главата към тялото. На около два месеца ще може да изправя глава. След това ще укрепнат мускулите на торса и ще се научи да ги контролира. Около шестия месец ще може да седи самостоятелно, като до края на първата година по-голямата част от децата ходят с помощта на родителите си или сами. Всички деца следват еднакъв модел на физическо развитие, но всяко напредва със свое темпо. Способността главата да се държи изправена самостоятелно, преобръщането от корем по гръб и обратно, стоенето, пълзенето, ставането и ходенето се предопределят от възрастта и служат на педиатъра за оценка на психомоторното развитие. Въпреки това „нормалните“ граници могат да се разминават до няколко седмици или месеца. Позволете на лекаря да ви увери в това, преди да започнете да се притеснявате, че вашият малчуган „закъснява“ от някой връстник.

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ШЕСТ СЕДМИЦИ ще трябва да придържате главата на бебето при обличане, къпане и хранене. След това тя ще стане по-малка спрямо тялото, а вратните и раменните мускули ще укрепнат. Избягвайте резки движения, които биха довели до загуба на равновесие – то ще реагира със силен плач и ще разпери ръце и крака. В края на третия месец, ще държи главата си напълно самостоятелно. Постепенно ще се изправи от свитото положение, което е имало веднага след раждане. Свивайки и протягайки крачета, тримесечното бебе радостно ще открива света около себе си. Тази малка крачка е изключително важна, сега то има възможност да „разшири хоризонта“ като завърти главата си. Ще забележи закачените над креватчето играчки и ще се радва, когато към него се приближават познати лица.

МЕЖДУ ТРЕТИЯ И ЧЕТВЪРТИЯ МЕСЕЦ детето ще харесва да стои в седнало положение. В този период е най-добре да прекарва част от деня в специално столче. Това ще му позволи да стане част от семейството – ще наблюдава лица и предмети. Започне ли да дърпа рамене и глава назад към изправено положение, това е знак за следващата фаза на „изправяне“. По-голямата част от децата седят самостоятелно след шестия месец. Когато линията на гръбнака е изправена при сядане, то може да седи само. След това ще се научи да пълзи и ще зарадва родителите с изправянето на крака след десетия месец.
Първата година е периодът на най-бързо развитие във всяко отношение, затова се постарайте той да премине в безопасно обкръжение. Това е и времето, в което най-често се случват случайни наранявания.. Това, че абсолютно неочаквано за вас, детето успее точно днес да се изправи и да достигне до горещата чаша на масата например, може да доведе до нежелани травми и неприятни спомени.

ПОЛЗВАНЕТО НА РЪЦЕТЕ не е по-маловажно от седенето и ходенето, въпреки че често го забравяме. На детето му е необходимо повече време да открие ръчичките си – през първите седмици те са стиснати в юмручета и далеч от очите. Тримесечното бебе винаги „носи със себе си“ една любима играчка – ръцете са винаги на разположение, те имат вкус и мирис, могат да помогнат, ако зъбките започнат да излизат. До момента, до който гледането и докосването не са свързани, детето е пасивно – за да стане активен участник в игрите трябва да свърже тези две действия в осъзнато докосване, хващане, преместване, слагане в устата, прехвърляне от ръка в ръка. Започне ли веднъж този процес, трябва да го поощрявате постоянно като му предлагате различни предмети. Не изразходвайте време и пари за скъпи играчки, музикални кутии и дрънкалки. Предметите от домакинството, които са съвсем обикновени за вас, могат да се превърнат в любима играчка. Но и тук безопасността е на първо място.

ПОЛЗВАНЕТО НА СОБСТВЕНОТО ТЯЛО, започва с усвояването на умението да се изправя и седи и преминава през самостоятелното ходене и координация в движенията на ръцете, отваря нови възможности за опознаване на хора, явления и предмети от обкръжението. Проходилото едногодишно дете се впуска в авантюрата да изучи пространството около себе си, ползвайки тялото и ума си. През цялото това време ролята на родителите е да го окуражават във всяка фаза на развитието му, без да влизат в капана да го сравняват с връстниците му. Не е от значение дали е проходило на дванадесет или петнадесет месеца, важно е неговото развитие да следва нормалните образци на съзряване и в това да се наслаждавате заедно с него.