Текст: д-р Мариана кобер, интензивен терапевт

„Моята къща е моята крепост.“ Разбира се, ние се чувстваме най-добре и най-сигурно между собствените си четири стени. Дали е апартамент, къща или дворец, това е без значение. Но домакинството ни може да бъде и опасно място за нас.

Статистически е доказано, че рискът от злополука вкъщи, дори смъртният риск, е в пъти по-голям, отколкото на улицата. Смъртните случаи при битова злополука нарастват с всяка година, при това най-много са застрашени възрастните хора, при които намалява мускулната сила и зрението. Още повече в случаите, когато живеят сами и се намират твърде късно. Падането в дома е една от най-честите причини за смъртоносни битови злополуки. Но не само възрастните хора могат да паднат вкъщи. Често тези злополуки са при миене на прозорци, спъване в ъглите на килими или в кабела на прахосмукачката.

Как можем в такива случаи да помогнем? Много важно е успокояването и даването на душевна сила с добри и подкрепящи думи, докато дойде „Бърза помощ”. Трябва да се следи  съзнанието на падналия, дали се ориентира, да се контролира дишането и пулсът му. Ако е възможно, да се сложи одеяло, на което да лежи, и много важно – да се завие. В такива шокови ситуации на човек му става студено и се получава хипотермия.

За щастие обаче много от битовите злополуки са по-леки. Най-чести от тях са порязване с нож при кухненска работа, това ни се е случвало на всички. При по-леки порязвания е достатъчно да сложите лейкопласт. Ако порязването е по-дълбоко, се прави компресивна превръзка, но на раната не се слагат хартия или хартиени кърпички, а само стерилни марли. Ако кръвта тече много и с тази превръзка и натиск върху раната, отидете при лекар. В никакъв случай не правете стягаща превръзка над раната, за да спрете кръвта. При порязване винаги тече повече кръв, защото рязко се срязват малки капиляри, а и кръвта изглежда много заради червения ú цвят. В повечето случаи може да се помогне само с едно бъркане в домашната аптечка. Добре е да имате такава вкъщи (както и в колата). В нея трябва да има непременно лейкопласт, ножица, бинтове с кукички, стерилни компреси (марли), пинсета, стерилни ръкавици, препарати за дезинфекциране на кожата и медикаменти за обезболяване, термометър, ABC загряващи пластири.

За съжаление нерядко в домакинството се случва и удар от електрически ток. Първо трябва да се извади щепселът от контакта или да се изключи бушонът, чак след това да се пипа ранения, като се проверява дишането и пулсът и винаги се вика „Бърза помощ”. В повечето случаи е необходимо непосредствено лекарско наблюдение след инцидента. Много е важно да се запази спокойствие, защото само така може да се действа адекватно. Да не се забравя никога и личната безопасност.

При по-малки наранявания, като изгаряне с гореща вода или мазнина, раната се покрива със стерилен компрес и върху него се изстудява с лед, завит в кърпа. Ако раната е по-голяма от дланта, веднага закарайте човека в спешното отделение и само покрийте със стерилна марля. При това не забравяйте да изгасите котлона или да спрете тока. В никакъв случай не използвайте домакински средства като мляко, олио или гелове върху сериозни изгаряния, преди да са видени от лекар.

Наистина има много и разнообразни домашни злополуки, затова е много важно за нас, особено ако живеем с малки деца или с възрастни хора, да предприемем някои мерки и по този начин да предотвратим злополуките. Като например:

 • да сложим предпазители на острите ъгли или където е възможно те да се закръглят;
 • да не се оставят навсякъде неща като малки вази, кофи за чистене, прахосмукачки;
 • да не се чете или гледа мобилния телефон, докато ходим;
 • да се подсили и осигури по-добра стабилност при ходене, например затворени пантофи;
 • да се поставят под килимите ленти против пързаляне;
 • да не се качваме с чехли или с джапанки на стълба, да не се използват столове и маси за стълби, още по-малко столове или табуретки с колелца;
 • да не се оставят отворени шкафове, чекмеджета и врати на шкафове;
 • да не се оставят много тежки предмети по-високо от човешкия ръст;
 • да се отстранят и изхвърлят счупени мебели;
 • да не се използват няколко разклонитела един след друг като удължители;
 • да не се притискат кабелите и да не се оставят свободно по стаите, а зад кабелни каналчета.

Бъдете винаги спокойни и не бързайте, вършете вкъщи работата си докрай и оставяйте всичко на мястото му. Както виждате, много малко се изисква и е много лесно да се предотвратят злополуките, а е много трудно и дълго времето за възстановяване след тях.