Д-р Цвета Петрова, стоматолог
tzvetap@yahoo.com
Д-р Явор Хаджиев, стоматолог
yavorhadjiev@gmail.com

Лош дъх, който не се повлиява от нищо. Кървящи и подути венци (не е задължително). Болезненост при дъвчене. Чувствителни зъби. Подвижност на зъбите. Отдръпване на венците, което кара зъбите да изглеждат по-дълги. Така изглежда картината на пародонтита, инфекциозно възпалително заболяване на зъбодържащия апарат, по-широко известно като пародонтоза.

Причините
Устите ни са пълни с бактерии. Те, заедно с хранителните остатъци, олющени клетки от лигавиците и други частици, непрекъснато формират безцветен биофилм по повърхността на зъбите, който се нарича „плака“. Плаката, която не се отстранява, може да се втвърди и превърне в зъбен камък, който няма как да се почисти с четка и паста за зъби, а само с професионално почистване при стоматолог. Колкото по-дълго плаката и зъбният камък останат върху зъбите, толкова по-вредни стават. Зъбният камък, лепкавите хранителни остатъци, неправилно изработени пломби със стърчащи ръбове, спомагат за формирането и задържането на плаката. Бактериите предизвикват възпаление на венците, което се нарича „гингивит“. При гингивита венците се зачервяват, подуват и кървят лесно. Обикновено се овладява бързо при ежедневно четкане, ползване на дентални конци и редовно почистване при стоматолога. Тази форма на възпаление не обхваща костта и тъканите, поддържащи зъбите. Но когато гингивитът не се лекува, той прогресира в „пародонтит“ или „пародонтоза“ – възпаление на зъбодържащия апарат (понятието „пародонтоза“ вече е в историята). При пародонтита венците се отдръпват от зъбите, формирайки т.нар. джобове, които се инфектират. Имунната система на организма се бори с бактериите, докато плаката се разпростира под нивото на венците. Бактериалните токсини и естественият отговор на организма срещу инфекцията разрушават костта и тъканта, които държат зъбите. Ако не се лекува, пародонтитът може да доведе до разклащане на зъбите и евентуалното им изваждане. Неправилното натоварване върху зъбите (празните пространства между зъбите, неправилната им позиция, скърцането със зъби нощем и др.) подсилва и ускорява възпалителния процес.

Други фактори
Това са хроничните заболявания – диабет (хората с диабет са с повишен риск от развитие на инфекции, включително и пародонтит); чернодробните заболявания; СПИН; раковите заболявания. Хормоналните промени при момичета/ жени (по време на пубертета, при бременност) могат да направят венците по-чувствителни и склонни към инфекции. Лекарствата – има безброй лекарства, които намаляват количеството на слюнката, а тя защитава и предпазва устната лигавица и венците. Други причиняват ненормално разрастване на венците, което прави поддържането на устната хигиена много по-трудно. Генетичното предразположение и дефицитът на витамини (А, Е, С и др.) и минерални вещества, особено през есенно-зимния период. Възрастта (по-възрастните хора са с по-висок риск от развитие на пародонтит, както и тийнейджърите по хормонални причини). Тютюнопушенето. Стресът. Системните заболявания. Недохранването и затлъстяването.

Пародонтитът заразен ли е?
Пародонтитът не е заразен в традиционния смисъл на думата, както да се разболееш от грип, например. Въпреки това, по време на целуване, при споделяне на общи чаши, прибори, ние обменяме бактерии едни с други. Това не означава, че ще се разболеете от пародонтит, но пък увеличава риска. Спазването на добра устна хигиена ще ви помогне за поддържане на добро устно здраве и намаляване риска от пародонтит. Ако в семейството ви има роднини, страдащи от пародонтит, то много вероятно е рискът за вас също да е висок. Генетичният фактор е на едно от водещите места като рисков фактор за развитие на пародонтит.

Лечението
Основната цел на лечението е контрол на инфекцията. Почистването на зъбния камък и плаката над венеца и под венеца, около корена на зъба е сред най-честите консервативни форми на пародонтално лечение. Ако тази зона не се пази „чиста“, цялото поле в съседство би могло да се засегне от бактериите, участващи във формирането на плаката и зъбния камък. В зависимост от степента на заболяване, стоматологът ви би могъл да предложи и медикаментозно лечение в комбинация с основните методи. Не е изключена и възможността за хирургична намеса. Промяната на някои навици, например спиране на тютюнопушенето, е начин да се повиши положителния резултат на лечението.

Природни средства
Загубеното количество костна тъкан не може да бъде „върнато обратно“ по естествен път, но за сметка на това заедно с вашия стоматолог бихте могли да стопирате по-нататъшното развитие на заболяването. В домашни условия бихте могли да подпомогнете здравето на устата си и чрез природни продукти. Например: жабурене с отвари от лайка, смрадлика, босилек, градински чай, бял равнец и черен оман (добавя се чаена лъжичка сода бикарбонат на половин литър вряла вода). Няколко капки прополисова тинктура, разтворени в чаша вода също са добра допълваща терапия, както и мазането на венците с гел от вътрешността на листо от алое. Също и изплакването на устната кухина поне веднъж дневно с чаена лъжичка кокосово масло, зехтин, шарлан.

Превенция
Пародонталните заболявания могат да бъдат предотвратени или поне спрени в ранен етап от развитието им. Ето как:

Мийте зъбите си – с меки четки, щадящи венците, със заоблени влакна. Не забравяйте и четкането на езика – от корена му към върха – бактериите обожават да се „крият“ там.

Дентален конец – премахва храната между зъбите и около венечния ръб – там, където четката не може да достигне.

Зъбен душ – устройство, което използва водна струя, изстреляна под налягане, за да почисти труднодостъпните места в устата. Може да се използва и в комбинация с вода за уста.

Вода за уста – разтвори, затрудняващи прикрепването на бактериите по повърхността на лигавиците и по зъбите. Намаляват натрупаното количество плака, премахват частици храна, подобряват дъха.

Познавайте рисковете – пушенето, генетичната предопределеност, възрастта, системните заболявания, диетата и др. могат да увеличат риска от развитие на пародонтит.

Редовни посещения в денталния кабинет – не пропускайте два пъти в годината да посетите денталния си лекар за профилактичен преглед. Спазвайте предписанията му, за да се радвате на красива и здрава усмивка дълго време.