Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Папая е тропически плод, богат на антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси, помагат на организма да пребори заболяванията и дори има подмладяващо действие. Този плод е наистина божествен и много вкусен, когато се консумира добре узрял.

Вкусен и богат на ценни вещества

Папая произхожда от Централна Америка и Южно Мексико, но към днешна дата се отглежда в много страни по света. Тя съдържа един ензим, който се нарича папаин и е ценен заради способността му да разгражда трудните за храносмилане вериги на протеините, най-вече тези, които се намират в месото. От хиляди години папаята е била използвана от хората, за да направят месото по-крехко.

Ако плодът е добре узрял, той може да се консумира суров. Неузрялата папая обаче винаги трябва да се готви преди консумация, особено по време на бременност, тъй като съдържа латекс, който може да предизвика контракции.

По форма плодът на папаята наподобява круша, но може да достигне големина до 50 см. Когато плодът не е узрял, обвивката му е зелена, а когато узрее, придобива оранжев цвят. Отвътре може да е жълт, оранжев или червен. Плодът е пълен с множество малки семена, които се ядат, но нагарчат или налютяват. Успешно може да се използват за подправка на ястия, смлени в мелничка за черен пипер, тъй като и те притежават полезни свойства.

Една малка папая (около 150 г) съдържа:
Калории:
 59
Въглехидрати: 15 грама
Фибри: 3 грама
Протеини: 1 грам
Витамин C: 157% от препоръчителния дневен прием
Витамин A: 33% от препоръчителния дневен прием
Фолат (витамин B9): 14% от препоръчителния дневен прием
Калий: 11% от препоръчителния дневен прием
Съдържа и малки количества калций, магнезий и витамини B1, B3, B5, E и K.
Папая съдържа също и антиоксиданти, наречени кератиноиди – най-вече ликопен.
Най-ценното е, че тези хранителни вещества се усвояват много по-добре при консумирането на папая, отколкото на други плодове.

Мощен антиоксидантен ефект

Свободните радикали са молекули, които се образуват при нормалния метаболизъм в организма. Те подсилват оксидативния стрес, което може да доведе до различни заболявания. Антиоксидантите, включително и кератиноидите, които се съдържат в папаята, имат способността да неутрализират свободните радикали.

Изследванията показват, че ферментиралата папая може да намали оксидативния стрес при по-възрастните хора и такива с преддиабет, лека хипофункция на щитовидната жлеза и чернодробни заболявания.

Много изследователи твърдят, че повишените нива на свободни радикали в мозъка са ключов фактор при болестта на Алцхаймер.

При едно проучване хора, страдащи от Алцхаймер, които са консумирали екстракт от папая в продължение на 6 месеца, показват 40% спад в биомаркера, който показва оксидативно нарушение на ДНК, като е свързан и с остаряването и рака.

Спадът в оксидативния стрес се дължи на ликопена, съдържащ се в папаята, както и способността да премахва излишното желязо, което произвежда свободни радикали.

Има антитуморни свойства

Изследванията показват, че ликопенът в папаята може да намали риска от ракови заболявания.

Консумацията на папая може да бъде от полза и за хора, които в момента се лекуват от рак.

Причината е, че папаята може да намали свободните радикали, които водят до рак. В допълнение, папаята може да има някои ефекти, които не са присъщи на повечето плодове. Сред 14 плода и зеленчука с известни антиоксидантни свойства, само папаята показва действие срещу раковите клетки при рак на гърдата.

В неголямо проучване при възрастни хора с възпалителни и предракови състояния на стомаха, препаратът от ферментирала папая успешно е намалил оксидативните нарушения. Въпреки това следва да се направят допълнителни проучвания, за да се дадат конкретни препоръки в тази връзка.

Може да подобри състоянието на сърдечносъдовата система

ако добавите папая в своето меню, можете значително да подобрите състоянието на своето сърце. Изследванията показват, че плодовете, богати на ликопен и витамин С, може да помогнат за превенция на сърдечносъдовите заболявания.

Антиоксидантите в папаята могат да предпазят сърцето и да подсилят защитния ефект на „добрия“ холестерол HDL.

В проведено изследване хора, приемали хранителна добавка от ферментирала папая за 14 седмици, страдали по-малко от възпалителни процеси и постигнали по-добро съотношение на добрия и лошия холестерол в сравнение с хора, приемали плацебо. Това подобрение на резултатите се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания.

Има противовъзпалително действие

Хроничните възпалителни процеси стоят в основата на множество заболявания, предизвикани от нездравословно хранене и вреден начин на живот.

Изследванията показват, че плодовете, богати на антиоксиданти, като папая спомагат за намаляването на възпалителните маркери.

Например, експеримент показва, че мъжете, които повишили консумацията на плодове и зеленчуци с високо съдържание на кератиноиди, значително понижили стойността на CRP – маркер на възпалителните процеси.

Подобрява храносмилането

Хранителните добавки, съдържащи папая, подобряват усвояването на протеините и имат леко разхлабващо действие. Ензимът папаин, който се съдържа в папаята, прави протеините по-лесно усвоими.

Хората, живеещи в тропиците, считат папаята за чудесно средство против констипация и при симптоми на раздразнено дебело черво. В проучване сред хора, които приемали хранителна добавка с папая в продължение на 40 дни, се констатирало по-лесно и редовно изхождане и по-малко подуване и газове.

Семената, листата и корените имат доказано благоприятно действие при язва.

Предпазва от кожни проблеми

Освен че поддържа вътрешното здраве на нашето тяло, папаята може да направи и кожата ни по-красива и млада. Повишеното въздействие на свободните радикали води до образуване на бръчки, увисване и други кожни нарушения, които настъпват с възрастта. Витамин С и ликопенът в папаята предпазват кожата и могат да спомогнат за намаляване на следите от остаряването.

В едно проучване консумацията на хранителна добавка с ликопен в продължение на 10-12 седмици намалява зачервяването на кожата след излагане на слънце и спомага за бързото възстановяване след нарушения на целостта ú.

В друго проучване жени, консумирали микс от ликопен, витамин С и други антиоксиданти в продължение на 14 седмици, получили видимо и измеримо намаление в дълбочината на бръчките на лицето.

Вкусна и с множество ефекти

Папаята има превъзходен вкус, любим на много хора. Но важен елемент за вкусовите качества е степента на зрялост. Неузрялата или презряла папая може да ви изненада неприятно с коренно различен вкус от нормално узрелия плод.

Когато е добре узряла, папаята трябва да има жълт до оранжевочервен цвят, като може да се допуснат няколко зелени петънца. Както и при авокадото, плодът трябва да поддава на лек натиск. Ароматът на плода е най-приятен, когато е охладен, затова е желателно да го съхранявате в хладилник.

След като го измиете добре, може да разрежете плода по дължина, да извадите семената и да изядете месестата част с лъжица. Папаята чудесно се комбинира с други плодове, които обогатяват вкуса ú. Може да я комбинирате с боровинки; може да я нарежете в салата с домати, лук и кориандър и да поръсите със сок от лайм; да я вложите в смути с кокосово мляко; да я накиснете с чия в бадемово мляко и да подправите с ванилия за вкусен пудинг.