COVID-19. Какво ни връхлетя – новата „чума“ или поредният грип? И подценен или надценен е коронавирусът, който прати под карантина целия свят? Колко ще загинат и кои ще се спасят? И кога ще свърши кошмарът? Безброй въпроси, които се трупат с всеки нов случай на COVID-19, който „светва в червено“ на картата. Пандемията се развива толкова динамично, а медицината се задъхва да намери спасение. Засега лечение няма. Както и отговор на повечето „горещи въпроси“. Един от най-важните обаче – можем ли да се опазим от заразата – е категоричен: да, ако се изолираме и издигнем хигиената в култ. Как да стане това? И какво (не) знаем за коронавируса? Екипът на „Betty Моята аптека“ събра данните и препоръките на експертите от Световната здравна организация (СЗО), Европейския център за профилактика и контрол на болестите (ECDC) и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

3 крачки разстояние – това е препоръчителната дистанция, която трябва да спазваме, за да избегнем заразяването с коронавируса, който се „роди“ в Ухан, Китай, в края на 2019 г. Всъщност цялото му наименование е SARS-CoV-2, а COVID-19 се нарича заболяването, което отключва, уточняват от Европейския център за профилактика и контрол на болестите (ECDC). Новият коронавирус генетично е тясно свързан с вируса на SARS, който през 2003 г. изплаши света, предизвиквайки епидемия от Тежък респираторен синдром (ТОРС), която погуби 1 от 10 заразени.

Рискуваме зараза на всеки 3 минути

14 дни – смята се, че толкова продължава инкубационният период на коронавируса, но според някои изследователи се стига и до 24 дни. Заразата се предава по въздушно-капков път – SARS-CoV-2 се съдържа в секретите, които отделяме, кихайки, кашляйки или разговаряйки. Затова и препоръката на експертите е да се държим на метър дистанция от околните. С това обаче заплахата не е преодоляна – респираторните капчици попадат и върху различни повърхности – от дръжката на вратата, през копчето на асансьора, до дисплея на мобилния ни телефон. А оттам и върху ръцете ни.

В същото време, само за час докосваме лицето си неволно поне 20 пъти, напомнят експертите от Националния център за заразни и паразитни болести у нас. Или – рискуваме да се заразим буквално на всеки 3 минути. Ето защо, препоръка №1 по време на епидемията е да мием ръцете си със сапун най-малко 20 секунди, или да използваме дезинфектант (с поне 60% алкохолно съдържание). Това трябва да се случва всеки път, щом сте кихали или кашляли, докоснали потенциално опасен предмет или повърхност, както и винаги след посещението на тоалетна и задължително преди ядене или готвене.

Дори ръкавиците в случая не са „спасение“ – подчертават от СЗО – макар да не достигне лесно кожата на ръцете, вирусът може да полепне по повърхността им, а оттам – да проникне в тялото ни, щом докоснем неволно носа, устата или очите си.

Средно 5 дни до първите симптоми

Средно след 5 дни повечето заразени проявяват първите симптоми на болестта, показват поне първоначалните проучвания на изследователите. А кои всъщност са тревожните оплаквания, които могат да ни алармират, че сме заразени? Данните, събрани от първото проучване на терен на СЗО в епицентъра на заразата – Ухан, сред 56 000 болни, показва, че инфектираните с коронавируса имат следните симптоми:

 • Висока температура: 88%
 • Суха кашлица: 68%
 • Умора: 38%
 • Отделяне на гъсти храчки: 33%
 • Задух: 19%
 • Болки в костите и ставите: 15%
 • Зачервено гърло: 14%
 • Главоболие: 14%
 • Втрисане: 11%
 • Гадене или повръщане: 5%
 • Запушен нос: 5%
 • Диария: 4%
 • Кашляне на кръв: 1%
 • Оток на очите: 1%

Тези симптоми в голяма степен са характерни за сезонния грип, както и за различните вируси, които циркулират всяка зима и доскоро всеки от нас приемаше за банални. Как да направим разликата? В таблицата по-долу са съпоставени оплакванията при COVID-19, сезонен грип и настинка на база на наблюденията на експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) и СЗО. Разбира се, тези насоки са само ориентировъчни, а всеки случай е индивидуален. Ето защо, ако се почувствате зле, не отлагайте консултацията с личния си лекар, като препоръката е това да стане първо по телефона. Не бързайте към близката поликлиника или болница, защото там рискът да срещнете заразени е от най-високите!

Колко смъртоносен е всъщност?

Колко страшен е коронавирусът – около този въпрос се въртят най-сериозните спекулации след избухването на епидемията в Китай, плъзнала в над 140 страни. Истината е, че науката не може да отговори на този въпрос, тъй като развитието на COVID-19 е свръхдинамично и няма как да се изведат достоверни данни – на този етап СЗО приема, че смъртността е около 3.4%. За сравнение, при сезонния грип тя е едва 0,1%.

Заключението на СЗО – на базата на проучването на експертите ú на терен в Китай, показва, че:

 • 80% от заразените изявяват леки симптоми – могат да се оплакват от висока температура и кашлица, а част от тях да развият пневмония;
 • 14% са с тежка симптоматика – оплакват се от задух и затруднено дишане;
 • 6% са в критично състояние – развиват остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, полиорганна недостатъчност и могат да загинат.

Проучванията са категорични, че две са големите рискови групи, чийто живот е сериозно заплашен от новия вирус – това са хората от третата възраст, както и пациентите с хронични заболявания – сърдечносъдови, хипертония, диабет, белодробни проблеми. В опасност по време на пандемията са още раково болните, както и хората с компрометиран имунитет. За разлика от повечето инфекциозни заболявания COVID-19 е „милостив“ към децата. Поне на този етап заразата не е погубила малчугани до 10 години, показват числата. Най-младите обаче са преносители, затова и взривът на коронавируса бе наречен: „Епидемията, при която внуците убиват бабите и дядовците си“.

Болните от сърце най-уязвими

Колко уязвими всъщност са възрастните хора? Проучване от февруари 2020 г. на Китайския център за контрол на заболяванията (CCDC) сред 44 000 заразени сочи, че в най-голям риск са пациентите със сърдечносъдови заболявания.

Горчивият опит при избухването на епидемията в Китай показва, че 10 на сто от заразените с вируса, които имат подобна диагноза, загиват, показват проучванията на CCDC. Втори в „списъка“ с най-рисковите пациенти са диабетиците, след тях се нареждат хората с хронични белодробни заболявания, следвани от хипертоници и раково болни. Ето защо, здравните власти в цял свят апелират най-възрастните и онези с крехко здраве да спазват строго „социална дистанция“!