Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

„Пак ще бъде Коледа“

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Сдружение SOS Детски селища България
02.12.22
BETTY брой 103

Дом, любов и надежда – това дават от създаването им преди 73 години в Тирол SOS Kinderdorf. В България SOS Детски селища са тези, които за първи път след промените, през 1990г., предлагат по-светла алтернатива на грижа за децата, лишени от родителска грижа и децата в риск от наложената дотогава институционална система от детски домове. Сега отново ще бъде Коледа, а какво е тя без дом и семейство!

Така се казва песента, която Коцето Калки създаде през 2021 г. за SOS Детски селища България. В музикалния му подарък участва семейството му – съпругата му Мартина, синът му Теодор и деца от Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тази година песента и клипът пак ще напомнят за дейността на Сдружение SOS Детски селища България, която не е еднократна инициатива по Коледа, а 32-годишен труд, дал шанс на хиляди български деца да имат дом и да растат в семеен тип среда. Сдружението е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което днес се грижи за близо 2 500 000 деца в 137 страни по света.

Началото

През 1945 г. приключва Втората световна война и оставя хиляди деца без дом и семейство. Тогава австриецът филантроп Херман Гмайнер, самият той участник във войната, открива първото детско селище в Имст, Тирол, през 1949 г. В него настанява майки, които са загубили мъжете си през войната, в малки къщички, в които те да имат условия да отглеждат собствените си и други осиротели деца без нито един родител.  Макар и да не е съвсем истинско семейство, този модел – майка с до 8 деца в хубав спретнат дом – е много по-хуманен от грижата в пансиони и сиропиталища. По-късно този модел се запазва за грижата за деца без родители и деца в риск – изоставени от родителите си, преживели насилие или в много тежко социално и икономическо положение. През втората половина на XX век организацията се разпространява в цяла Европа. През 1959 г. са създадени национални асоциации на SOS Детски селища в Италия, Франция и Германия, а през същата година е основана първата SOS младежка организация в Инсбрук, Австрия. Първата майка на Детско селище е австрийката Мария Вебер (1919–2011), a първи покровител e съпругата на немски индустриалец, Беатрис фон Бох-Галхау (1914-2011). Тя финансира първото SOS-детско селище в Германия с личните си средства и използва политическите и бизнес връзки на съпруга си, за да популяризира идеята. По-късно в света вече има над 570 SOS Детски селища. Днес обаче детските селища отдавна не са това, което бяха – те надраснаха оградите и се отвориха за общността.

SOS Детски селища България

Когато преди 32 години се появяват детските селища в Трявна и Дрен, те предизвикват огромен обществен интерес. За първи път след годините на социализма се случва нещо различно в грижата за децата в риск освен големите здания, в които те живеят и учат, наречени милостиво Домове за деца, лишени от родителска грижа. Днес сдружението има нови инициативи и дълъг извървян път. Селищата са отворени за общността и представляват по-скоро комплекс от социални услуги, от които могат да се възползват децата, младежите и семействата от общността. Някои от основните дейности на Сдружение SOS Детски селища България са:

Програмата „Подкрепа на семейството“ и превенция на разделяне на деца от техните семейства е насочена към деца, които са в риск да загубят грижата на родителите си. На родителите се оказва социална и психологическа помощ, за да могат да се грижат по-добре за своите деца. Екип от квалифицирани специалисти - социални работници, психолози, педагози, съдейства на родителите за това децата да получават закрила, здравна грижа, образование и развитие. Подкрепят се родителите да започнат работа и да подобрят условията си на живот. Програмата се предоставя в SOS Kонсултативните центрове в София, Перник, Велико Търново, Габрово и Трявна.

За млади майки и бременни жени, които нямат подкрепа от семействата си и срещат трудности преди или в първите месеци след раждането,  Звено „Майка и бебе“ в гр. Габрово предоставя временно настаняване до 6 месеца. Насърчава се привързаността майка-дете и изграждането на родителски умения, съдейства се на младите майки за намиране на жилище и започване на работа.

В резултат: 95% от случаите семействата са подобрили грижата за децата си и е предотвратена раздялата на деца и родители.

 

Семеен тип грижа

Чрез SOS приемни семейства в Трявна, Габрово, Велико Търново, София, Перник и Брезник деца, разделени от родителите си, растат в семейство, в среда на доверие и сигурност. Децата посещават училищата и детските градини и са включени в естествената си детска среда и местната общност. С тях работят квалифицирани екипи от педагози, психолози, психотерапевти, логопеди и социални работници. SOS Семейните домове осигуряват дом и грижа за юноши и девойки на възраст между 14 и 18 години, за които до момента на приемането им са изчерпани възможностите за оставане и връщане в биологичното семейство, настаняване в семейството на близки и роднини, осиновяване или настаняване в приемно семейство. Те живеят заедно в апартаменти под грижите на екип от възпитатели, които им помагат да преодолеят преживените травми от раздялата със семейството им, да изградят  умения за самостоятелен живот,  да завършат  образование и да придобият професионална квалификация.

Програма „Начало на самостоятелен живот“

Какво се случва с младежите, когато навършат 18 години? Те напускат семейния тип грижа, в която са израсли и остават сами. Това е труден момент и огромно предизвикателство за тях, момент, в който те са много уязвими и още имат нужда от подкрепа. Тази програма има за цел да насърчи старта на младежите в самостоятелния им живот, при намиране на работа, място за живеене и възможности за реализация, продължаване на образованието във ВУЗ. Сдружението оказва консултативна и финансова помощ на младежите в рамките на 3 години след напускане на грижа. През октомври тази година сдружението стартира кампания "Пощенска кутия за бъдеще", с която апелира към гражданите да напишат писмо до социалния министър с молба да се въведе като социална услуга финансовата подкрепа за тях.

 

Повече за дейността, програмите и кампаниите на SOS

Детски селища България можете да научавате на сайта:

www.sosbg.org

Можете да станете SOS Приятел и да помогнете, като изпратите SMS с текст 5 на 1285.

Защото пак ще бъде Коледа и никое дете не трябва да е самò!

cross