Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Озонотерапия - новото лечение на диабетната полиневропатия

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Личен архив
02.11.22
BETTY брой 102

Д-р Искра Трайкова

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета, а ноември е обявен за месец на диабета. В ноемврийския брой ви срещаме с д-р Искра Трайкова, за да разкаже за едно от най-честите неврологични усложнения на диабета и за съвременното му лечение с озон.

Д-р Искра Трайкова завършва Медицина през 1977 г. в Медицински университет-София. С конкурс постъпва на работа в клиниката по неврология на Александровска болница през 1978 г. От 1982 г. придобива специалност по неврология, а по-късно и сертификат за електрофизиология – електромиография. Води практически занятия на студенти по медицина и стоматология.

Д-р Трайкова, как избрахте неврологията и как се насочихте към електромиографията?

Като деца си играехме все на лекари и още тогава знаех, че ще стана лекар. Неврологията ми беше най-интересна, защото тя изучава най-висшия човешки орган с още неразгадани тайни. Към електромиографиите се насочих случайно – оказа се, че конкурсът, на който съм се явила за място в неврологията, е за електромиографист. След това осъзнах колко голямо е значението на този метод на изследване за поставянето на диагнози.

Какво представлява елоктромиографията?

Тя изследва проводимостта по сетивните и двигателните влакна на периферните нерви и се явява най-добрият метод за ранно установяване на диабет.

Какво представлява диабетната полиневропатия?

Диабетът дава усложнения в различни органи. По отношение на нервната система най-честото усложнение е диабетната полиневропатия. Тя се среща дори по-често при т.нар. латентен, скрит диабет, когато пациентът не знае за съществуването му, а кръвната захар е в гранични стойности. Диабетната полиневропатия засяга периферните нерви, най-често на долните крайници. Проявява се с изтръпвания, слабост в крайниците, пигментни петна по кожата, дистрофични промени на ноктите, сухота по кожата, язви по стъпалата.

Каква информация дава електроневромиографията за това заболяване?

Първо, открива го в ранен стадий. Второ, показва точно кои нерви са засегнати – само сетивни или и двигателни влакна. Трето, показва степента на увреда на периферния нерв.

Какво е лечението на диабетната полиневропатия?

Особено добър лечебен ефект се постига чрез продължително медикаментозно лечение в комбинация с озонотерапия. Медикаментозното лечение включва витамини от групата B, алфа липоева киселина, вазоактивни медикаменти. В някои случаи е показан и нивалин.

Какво представлява озонотерапията?

Това е нов метод на лечение, като озонът почиства артериите и вените и подобрява кръвообращението. Диабетът води до удебеляване на стените на капилярите и тяхното стесняване, което затруднява кръвоснабдяването в периферните нерви. Озонотерапията облекчава възпалението и болките. Извършва се, като се озонира физиологичен разтвор, който се поставя венозно на пациента при отсъствие на нежелани реакции.

Лечима ли е диабетната полиневропатия?

Промените в нервите и съдовете са необратими, затова е важно диагностицирането и лечението да започнат възможно най-рано. Целта му е да се облекчат и сведат до минимум оплакванията на пациента и да се забави развитието на заболяването, за което особено значение има правилният начин на живот. Важно е да се знае, че полиневропатия може да се получи не само при диабет, но и при редица други заболявания като увреждания на стомаха, ендокринни заболявания и злоупотреба с алкохол.

Какъв режим на живот да води пациентът с диабет, при който се установи и диабетна полиневропатия?

На първо място трябва да следи редовно нивата на кръвната си захар. Да има достатъчна физическа активност без пренатоварване, да няма психически и емоционален стрес и да провежда редовно профилактични изследвания, да спазва предписаното му лечение и назначения му от лекуващия го ендокринолог хранителен режим.

cross