Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ОВЕСЪТ - лечител от природата

11.04.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1646404476750{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Овесената каша е нещо традиционно, с което са били захранвани бебетата от незапомнени времена. И макар за възрастните овесът да не е толкова застъпен на традиционната трапеза, то всеки, който е решил да се храни здравословно, задължително е включил овесените ядки в менюто си под една или друга форма.

Защо е толкова полезен?

Да започнем с неговите хранителни качества. Овесът съдържа до 18% протеини, източник на незаменими аминокиселини. Той ни доставя също така витамини от групата В, мастни киселини, флавоноиди и стероидни сапонини.

Освен това овесът съдържа вещества, които подпомагат доброто усвояване на нутриентите от организма: желязо (30-50%), липоева киселина, метионин, холин, лецитин, а също и калий, магнезий, калций и фосфор. Практически овесът е богат на всички витамини и микроелементи, необходими на човека, заради което се усвоява без остатък в червата.

За какво е полезен

  • Укрепване функцията на черния дроб. Съдържащата се алфа липоева киселина повишава вътреклетъчната концентрация на витамините Е, С, глутатион, с което осигурява антиоксидантна защита на черния дроб. Холинът е липотропно вещество, което предотвратява тежките заболявания на черния дроб, възникващи при неговото омазняване. Лецитинът е сложно органично съединение на основата на фосфолипидите и е необходим за нормалното функциониране на черния дроб. Той влияе на мастната обмяна и намалява вероятността от дегенерация на този важен орган.
  • Укрепване на сърдечносъдовата система. Лецитинът е ключов компонент във функционирането на сърцето. Флавоноидите увеличават здравината на капилярните стени, участват в окислителните процеси, а това възпрепятства възникване на кръвонасядания и вътрешни кръвоизливи. Полезни са при хипертония (високо кръвно налягане). Калият помага за извеждането на излишния натрий от кръвта, с което подобрява сърдечната функция.
  • Кръвообразуване. Желязото е основна съставка в процеса на образуване на кръв, като участва във формирането на червеното багрило на кръвта – хемоглобин, който пък отговаря за снабдяването на тъканите и органите с кислород.
  • Бременност и зачеване. Лецитинът, съдържащ се в овеса, е важен за бременността и има роля за имплантирането на яйцеклетката в матката, подобрява условията за развитие на плода, облекчава раждането и повишава оплодителния потенциал на мъжете.
  • Подобряване на мисловните процеси. Лецитинът оказва положително действие върху работата на мозъка. Калиевите соли участват в процеса на предаване на нервните импулси. Магнезият е необходим за нормалната възбудимост на нервната система.
  • За здрави зъби. Магнезият, калцият и фосфорът участват във формирането на зъбите.

И още ползи:

  • Редовната консумация на овес подобрява обмяната на веществата, състоянието на кожата, укрепва зрението и слуха, обонянието и вкуса, заздравява ноктите и косата, укрепва имунитета.
  • Хромът, съдържащ се в овеса, спомага за регулирането на кръвната захар.
  • Йодът отговаря за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
  • Витамините от групата В захранват клетките с енергия и стимулират мастната и въглехидратната обмяна. В овеса се съдържат всички витамини от групата В, а те най-добре действат на организма, когато са в комплекс.
  • Овесените ядки със сигурност са чудесна закуска или основа за домашни бисквити, но ето и някои нестандартни приложения на овеса.

При безсъние и стрес

Едно от най-интересните приложения на овеса е при нарушения на съня. Някои акушер-гинеколози неслучайно препоръчват на бременните жени да закусват сутрин овесена каша като средство за успокояване. В народната медицина има рецепти с овес при упорито безсъние. Ето една от тях:

Приготвя се отвара като 500 г овесено зърно се измива добре и се вари в 1 л вода до полуготовност. Прецежда се и се пият по 150-200 мл с малко мед. Зърната може да се досварят и да се използват в ястия или като гарнитура. Наистина овесът е продукт, който може да се използва без остатък.

В съвременния век на пренапрежение, вечно бързане и големи натоварвания, заради които може да възникнат неврози. По-леките невротични състояния често се разрешават чрез спонтанно оздравяване поради факта, че нещо в живота на човека се променя по решаващ начин. Когато състоянието е тежко, препоръчително е да се обърнете към психотерапевт, но освен терапията и овесът може да е много полезен, като отново приготвите отвара по следния начин:

Заливат се 2 супени лъжици овес и ръж в съотношение 1:1 с 600 мл вряща вода. Вари се, докато зърната се разпукат. Прецежда се веднага. Приема се вместо вода при стрес и/или безсъние.

Отказване от тютюнопушене

Ако сте решили да се погрижите за здравето си, първо е добре да се откажете от вредните навици като тютюнопушенето. Това не е толкова лесно за хората, които използват този навик за успокоение в днешния век на стрес, тревожност и напрежение. Народните лечители обаче, са намерили някои рецепти с овес, които помагат да се отървете от този вреден навик. Разбира се, първата стъпка е да вземете решение.

Народната медицина съветва тези, които са решили да откажат цигарите, сутрин да пият запарка от зърна. Ако запалят след това цигара, усещат в устата си неприятен вкус.

Рецепта за запарка за отказване на цигарите:

Смесват се по 1 ч.л. зърна от овес, ръж, просо и ечемик. Тази сме се залива с 1 ч. вряща вода. Когато изстине, се изпива наведнъж.

За да се прочисти по-бързо организмът на пушача от никотина и да се възстановят силите му, трябва да се пие овесена отвара.

Приготвя се като 2-3 чаши зърно се измиват добре с топла вода и се варят 15-20 минути. След това съдът се увива и се оставя овесът да кисне едно денонощие. Прецежда се и се съхранява в хладилник. Пият се по 120 мл три пъти дневно половин час преди хранене.

И не на последно място овесът си остава чудесна пълноценна храна, като на нашия пазар са най-разпространени овесените ядки. Ще ги срещнете в различни вариации, но при избора имайте предвид следните факти:

  • Овесът е безглутенова култура, но при конвенционалната преработка често се смесва заедно с пшеницата, поради което може да съдържа и глутен. Затова на пазара може да намерите безглутенови овесени ядки от биопроизводство, които съответно са преработвани самостоятелно.
  • Има фини и едри овесени ядки, като първите са донякъде рафинирани, поради което са премахнати част от ценните им вещества. От друга страна, те са по-щадящи за стомаха и заради това са подходящи за бебета и деца. Едрите овесени ядки засищат за по-дълго, поради което са чудесна диетична закуска.
  • Може да срещнете и така наречените мюсли - миксове овесени ядки със сушени плодове, царевичен флейкс и други съставки, а понякога и със захар, заради което не е сигурно доколко са здравословни. По-добре е да си вземете отделно овесени и други ядки и да накълцате пресни плодове в овесената каша. Може да добавите и малко мед или канела.

Използвайте богатството на тази безценна култура и се радвайте на добро здраве!

cross