Предпазете малчуганите от опасните вещества

д-р Радмила Косич, педиатър

Всички почистващи домашни препарати трябва да се държат в затворени шкафове, недостъпни за децата. Същото важи и за козметиката, парфюмите, дезодорантите, препаратите за растения, медикаментите, алкохола, цигарите и други.

Отравянията при децата не са редки и се случват по най-различни начини – чрез вдишване или проникване на опасни вещества през кожата и лигавиците, а далеч по-често при поставянето им в устата и поглъщането им. Отговорността за предотвратяването на подобни ситуации у дома е на родителите. Освен редицата предприети мерки за обезопасяване на домашната среда (контакти, горещи повърхности от отоплителните тела, остри ръбове на мебелите, хлъзгави плочки и ниска преградна стена на балкона), превенцията против отравяне също не трябва да се пренебрегва.

Никога не забравяйте, че препаратите, които ежедневно ползвате в домакинството, могат да бъдат опасни отрови за детето ви, ако са на достъпно за него място. За щастие, повечето случайно взети опасни вещества имат неприятен вкус, мирис или структура и отблъскват малчуганите. В случай че погълнат някое от тях често го изплюват, след което съобщават на родителите си, че са погълнали „бабиното лекарство“ или „храната за цветята”. Това, което на вас ви е познато и безинтересно, се превръща в обект на постоянно любопитство за малките домашни изследователи.

Голям брой от почистващите средства, които редовно ползвате в домакинството, съдържат силни отрови, например белината и препаратите за съдомиялни. Средствата за миене на стъкла съдържат метилов алкохол, в дезодорантите и парфюмите има етилов алкохол, отровите за гризачи разреждат кръвта до опасна степен, препаратите против листни въшки съдържат отровни органични фосфати и така нататък.

Всеки медицински лек е потенциално рисков, ако се приеме в прекалено голяма доза, а особено опасни за децата са лекарствата, които забравящите баби и дядовци ползват и често по невнимание оставят на леснодостъпни места. Едно оставено хапче за понижаване на кръвното налягане може да се превърне в бомба със закъснител, да предизвика опасна аритмия и падане на кръвното налягане на малкото дете.

Случайните отравяния са характерни за любопитните деца до четири годишна възраст. Най-често родителите дават информация, че малчуганът е останал без надзор за изключително кратко време, обикновено докато майката е заета с по-малкото дете в семейството или докато всички мислят, че „малкият изследовател“ спи.

Преднамереното взимане на по-голямо количество лекарства или алкохол се забелязва по-често при юношите, въпреки че в клиниките от време на време постъпват и малки деца, които са изпили останалото съдържание от забравена на масата чашка с ракия или са сдъвкали тютюн от цигара.

КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТРОВНО ЗА ДЕТЕТО?

ХАПЧЕТА И ЛЕКАРСТВА: Изключително важно е да знаете, че всичко, което детето е взело от шкафчето за лекарства може да бъде опасно (приспивателни, противоалергични, болкоуспокояващи и температуропонижаващи лекарства, различни витамини). Всички те са полезни в предписани дози за възрастни, но по количество и състав са токсични за едно малко дете.

ДОМАКИНСКИ СРЕДСТВА ЗА ПОЧИСТВАНЕ: Всички те са опасни! Това са силни основи или киселини, а с оглед на предназначението им, в никакъв случай не са „нежни“ при контакт с кожата и лигавиците.

ПРЕПАРАТИ ОТ ГАРАЖА, РАБОТИЛНИЦАТА, СРЕДСТВА ЗА РАСТЕНИЯ: Обикновено съдържат опасни разредители, а могат да бъдат опасни и при изпаряване.

РАСТЕНИЯ: Колкото и хубаво да изглеждат в градината или дневната, преди да ги посадите, проучете добре дали са отровни. Ще се изненадате колко отровни растения красят домовете ни.

НАСЛАДИ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ: Тютюнът е смъртоносен, ако се погълне. Една-единствена цигара може да убие едногодишно дете. Една голяма глътка алкохол ще има опасно въздействие върху току-що проходило дете, а може да остави и трайни последствия върху вътрешните му органи.

ДИАГНОЗА: В повечето случаи диагнозата се поставя въз основа на информацията, която дават родителите. От голяма полза е, ако вземат опаковката, кутийката или шишенцето със субстанцията, която детето е погълнало. Ако няма информация за погълнатите количествата, лекарят винаги трябва да предприеме мерки, сякаш детето е взело възможно най-голямата доза. Ако той няма информация дали детето е било в контакт с отрова, ще се усъмни в отравяне, ако са налице симптоми и признаци, които могат да наведат на това – съненост или кома, конвулсии, учестено дишане и сърцебиене, безпокойство, промяна в големината и реакцията на зеницата, необичайно държание за конкретната възраст.

ПРЕВЕНЦИЯ: Много по-важна от лечението е превенцията. Всички лекарства трябва да бъдат заключени във високи шкафове. Дори и шишенцата от сироп за понижаване на температурата или антибиотиците, които в момента се ползват, не трябва да са под ръка. Средствата за поддържане на хигиена в кухнята и банята не трябва да бъдат в обсега на лазещото или проходилото дете – в никакъв случай да не стоят на пода, нито в шкафове, които то може да отвори само. С една дума, всичко, опасно за малчугана, трябва да бъде недостъпно за него. Отравянията се случват рядко, но обикновено оставят трайни последствия за здравето. Затова е по-добре да заменим позицията си „държа го постоянно под око“ със сигурността, която ни дава заключеният шкаф.

ПЪРВА ПОМОЩ: Първата помощ при отравяния предполага измиване на кожата и достъпните лигавици с вода. Избягвайте обичайното преднамерено предизвикване на повръщане до пристигане при лекаря. Потърсете телефона на Националния токсикологичен информационен център, на който във всеки един момент може да получите надеждна информация за токсичните вещества във вашето обкръжение. При съмнение, че дете, на каквато и да е възраст, е приело потенциално отровни субстанции, позвънете на Спешна помощ, от която ще ви дадат прецизни упътвания за прилагане на първа помощ на отровен в домашни условия и ще ви осигурят най-бърз транспорт до болница.