Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Отитът при грип понякога „краде“ от слуха

BETTY - Отитът при грип понякога „краде“ от слуха
Текст: д-р Рафаил Елевтеров, УНГ специалист в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ-Бургас
09.01.24
BETTY брой 116
BETTY - д-р Рафаил Елевтеров

Коварно нещо е грипът – често не се „разминава“ без усложнения. А тъй като основна „мишена“ на вирусите е носът, инфекцията лесно се пренася към ушите. Затова и отитите са типична за зимата диагноза. За жалост понякога инфекциите поразяват и вътрешното ухо и могат да предизвикат намаляване на слуха. Как да избегнем неприятните усложнения? Разговаряме с УНГ специалиста д-р Рафаил Елевтеров, който е част от екипа на Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ-Бургас.

Зимата е „любимият сезон“ на ушните инфекции, смятат мнозина. Дали е така обаче?  „Не може да се каже, защото ушни инфекции има през всички сезони. Те са различни, с разнообразни причинители и не можем да обвиняваме само времето. Но през зимата незначително се увеличават поради вирусите, които удрят носа. Носът е свързан с евстахиевите тръби и с ушите и оттам като усложнение от носна инфекция може да се породи и ушна. По-често обаче се срещаме с ангините и с различни вирусни заболявания, отколкото с отитите“, споделя опита си д-р Рафаил Елевтеров.

Първо заглъхват ушите

Отитът е сред най-честите усложнения на сезонния грип. Как се „разгръща“ инфекцията? „Отначало има заглъхване на ушите. Голяма е вероятността от носа инфекцията да се премести към ушите. Механизмът, по който се случва това, е следният: сезонният грип обичайно включва хремата. Хремата, запушването на носа, запушва евстахиевите тръби, оттам заглъхват ушите. Като заглъхнат ушите, може да се развие среден отит“, подробно пояснява „стъпките“ УНГ специалистът. „В зависимост от това какъв е вирусът, може да настъпи увреждане на нерва, може да се получи и среден отит“, уточнява лекарят от УМБАЛ-Бургас.

И слуховият нерв може да пострада

Отитът се развива в няколко стадия. „Първо е серозният, в който се събира течност. При втория – катарален – тъпанчевата мембрана започва да се възпалява. В тези два стадия антибиотик не даваме, все още гледаме със спрей за нос или друго да облекчим ситуацията и да излекуваме пациента. Когато е станал гноен отит, даваме задължително антибиотик. Даже при някои деца може да се наложи парацентеза – при нея се прави дупчица на тъпанчевата мембрана, за да се изтегли гнойта“, признава д-р Елевтеров. „Докато при първия и втория вариант ушите само заглъхват, при третия имаме температура и болка, съпътстващи намалението на слуха. Гриповете и вирусните инфекции понякога дават усложнения и във вътрешното ухо – получава се неврит на слуховия нерв и слухът пада много“, предупреждава УНГ специалистът.

Бързо при УНГ специалиста

Обратима ли е загубата на слуха, щом нервът веднъж е „поразен“? „Колкото по-рано се започне лечението, толкова по-голяма вероятност има да се оправи“, категоричен е д-р Елевтеров. Като под „възможно най-рано“ се има предвид още след първите оплаквания по отношение на ушите. „По принцип човек, когато има симптоми, трябва да отиде на лекар. Всяко нещо се лекува, ако се хване навреме“, напомня оториноларингологът.

Как се изследва слухът?

Аудиометрия и тимпанометрия – това са изследванията, които се налагат при съмнение за увреждане на слуха. „При първото пациентът поставя слушалки, пускат се различни честоти и той казва дали чува. Тимпанометрията изследва движението на тъпанчевата мембрана“, разяснява какви са диагностичните методи д-р Елевтеров. И отново подчертава: „Съветът за предотвратяване на сериозни усложнения е – при първи симптоми да се потърси лекарска помощ!“.

Антибиотикът не е задължителен

Терапията при отит включва капки за нос, спрей, антибиотик – когато вече е гноен, обяснява УНГ специалистът. „Помагат и различни „бабини рецепти“, но лично аз предпочитам да отида в аптеката и да купя всичко, което ми е необходимо, вместо да експериментирам върху себе си. Времето е ценно за всеки един от нас и не бива да го пилеем с проба на различни „рецепти“. В днешно време разполагаме с огромен избор от медикаменти, с които можем да облекчим състоянието си“, изтъква лекарят от УМБАЛ-Бургас. Д-р Елевтеров не крие, че ако гнойният отит не се лекува адекватно, може да се стигне до усложнения. „Например до мастоидит, менингит и т.н., които вече предизвикват увреждане и на мозъка“, алармира УНГ специалистът.

В помощ на имунитета

В студеното време и в „сезона на инфекциите“ профилактиката също има своето важно място. „На моите деца и на своите пациенти препоръчвам в малки дози имуностимуланти и не се разболяват. Също така и хранителни добавки, които да подкрепят имунната система, както и витамини. Хубавото е, че те са вкусни и децата ги обичат“, коментира на финала д-р Рафаил Елевтеров.

cross