Текст: д-р Любомира Зеленска, оториноларинголог от Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия (ВМА)

Ушите са слабо място на децата! Свикнали с това твърдение, мнозина възрастни с лека ръка подценяват болките или заглъхването, особено в преходните сезони. Защо отитът е толкова коварен при възрастните? И как отлагането на консултацията със специалист може сериозно да застраши слуха ни? Разкрива оториноларингологът от Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия (ВМА) в София д-р Любомира Зеленска.

„Истината е, че отитът много често се среща и при възрастни. Това е едно най-характерните усложнения на грипа наред със синузита“, категорична е д-р Любомира Зеленска. Лошото е, че при възрастните възпалението на ухото нерядко върви ръка за ръка и с увреда на нерва. И съответно – с намаление на слуха, което понякога е необратимо въпреки усилията на лекарите, предупреждава УНГ специалистът от ВМА. А сезонът на грипа далеч не е единственото време, в което този неприятен „сценарий“ може да се разиграе.

Когато вирусите „обичат“ нервните клетки
От мръсен басейн, през агресивно почистване на ушите, до грип могат да предизвикат остър отит. Колкото и болезнено и неприятно да е това възпаление, ако няма засягане на слуховия нерв, с подходящата терапия пациентите се възстановяват успешно.

„За съжаление има вируси, които прицелно „обичат“ да увреждат нервната тъкан“, не крие д-р Зеленска. „Застраховка“ срещу тях няма, всичко е „в ръцете“ на имунната система. Най-често „поразяването“ на слуховия нерв е едностранно, което обаче не значи, че при някои пациенти не се засягат и двете уши, допълва оториноларингологът.

Болката като спасител
Болката влиза в ролята на спасител – поне в случаите, в които слуховият нерв е засегнат вследствие на възпаление. „Обикновено, когато този симптом е силно изявен, пациентите успяват да дойдат навреме“, признава д-р Зеленска. При възрастните обаче увредата на слуховия нерв невинаги е придружена от силна болка, а със заглъхване на ухото или шум. Това е така, защото до проблема могат да доведат и други причини освен възпалителни – силен шум, прием на ототоксични медикаменти или промени на съдовете, кръвоснабдяващи ухото и слуховия нерв. „Често пациентите чакат да мине от само себе си. И щом не стане, идват след седмица или месец, когато болестта е толкова напреднала, че за съжаление вече не можем да помогнем“, споделя опита си УНГ специалистът. „Независимо дали става дума за свистене, пищене, бълбукане, чуруликане – всеки пациент си има свое описание – шумът в ушите и намаленият слух са двете „червени лампички“, които трябва да ни алармират да посетим УНГ специалист. И то колкото се може по-рано“, подчертава д-р Зеленска.

Всеки ден е от значение
„Ако терапията започне веднага и навреме, в много случаи може да се постигне възвръщане на слуха. Шансовете са много по-големи при навременно лечение – ден-два след появата на симптомите. Дори да са минали седмица или 10 дни, разбира се, пак правим опити да възстановим нерва“, подчертава УНГ специалистът от ВМА. За съжаление понякога вирусите са толкова агресивни, че дори пациентът да дойде след часове, лекарите не успяват да „върнат“ онова, което инфекцията е „откраднала“ от слуха.

Без зехтин в ухото!
Лук, босилек, мента, джинджифил, зехтин… С всяка от тези съставки могат да се забъркат „чудодейни“ капки за уши според бабините рецепти или „д-р Гугъл“. „Тези „лекарства“ са опасни, защото могат да доведат до по-сериозни усложнения. Олиото например би дало ефект единствено в случаите, когато причина за намаляването на слуха е набъбнала ушна кал – защото ще улесни почистването ú“, разкрива д-р Зеленска. „Съветът ми е по никакъв начин да не се слага нищо в ухото! При отити и възпаления вече имаме изменения – на канала, на тъпанчевата мембрана, понякога се стига и до перфорации. И в такъв случай, каквото и да капем, то ще проникне до средното ухо и можем да си причиним сериозни проблеми“, алармира УНГ специалистът.

Терапията, която д-р Зеленска и колегите ú ползват при лечението на отита, е комплексна. „Антибиотик при сериозни възпаления, съдоразширяващи лекарства за малките кръвоносни съдове, които подобряват храненето на нерва, силни противовъзпалителни и противооточни медикаменти“, изрежда оториноларинголът от ВМА и призовава бързо да търсим специалист, вместо да експериментираме със самолечение, губейки ценно време.

Няма „вълшебни“ капки, барокамерата помага
Капки и машинки „чудо“, които за седмици връщат загубения от години слух напоследък масово се рекламират в медиите, предупреждава д-р Любомира Зеленска. „За съжаление няма вълшебен лек или апарат, който да сложиш, и глухотата да изчезне“, категорична е лекарката. Единствената алтернатива за пациентите с трайна и значителна загуба на слуха са слуховите апарати и кохлеарните импланти. Първите усилват звуковите вълни и позволяват да чуваме с остатъчния си слух. „Кохлеарните импланти са доста по-сложни устройства, чиято вътрешна част се поставя оперативно. На следващ етап към нея се прикрепя външна част, така нареченият процесор. Така устройството улавя и предава към слуховия нерв и след това към мозъчната кора звуковите вълни. Както всяко техническо устройство и кохлеарният имплант, по-точно външната му част, работи с батерии”, признава д-р Зеленска. И допълва, че при някои пациенти със загуба на слуха с голяма давност благотворен ефект имат процедурите в барокамера.