д-р Йелена Стефанович, общопрактикуващ лекар

Една мъдрост гласи „по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува“. Много заболявания могат да бъдат избегнати. Може да запазим сърцето си здраво с помощта на превантивни мерки, тоест здравословен начин на живот, който не само че не застрашава здравето ни, но и го подобрява.

Съвременният живот не ни оставя много време да се погрижим за себе си и здравето си. Хората се обръщат към лекар, едва когато имат някакъв здравословен проблем и обикновено това е моментът, в който вече е належащо лечение. За съжаление, все повече млади хора страдат от сърдечно-съдови заболявания. Не можем да променим наследствеността, пола и възрастта, но затова пък можем да повлияем на останалите рискови фактори и да предотвратим появата на сърдечно-съдовите заболявания, като променим начина на живот и навиците си.

ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ: Най-честият рисков фактор за поява на сърдечно-съдови заболявания е повишеното кръвно налягане. Когато то е по-високо от 140/90 в продължение на две до четири седмици, се приема за артериална хипертония. Към високорисковата група спадат хората с наднормено тегло, пушачите, страдащите от диабет. В зависимост от стойностите на кръвното налягане е необходимо да се вземат предпазни мерки. На пациентите се препоръчва да променят навиците си, а освен това може и да им се предпише терапия с антихипертензивни медикаменти. Препоръчва се отслабване, правилно хранене, спиране на цигарите, ограничен прием на сол и алкохол, както и физическа активност.

ПУШЕНЕ: Пушенето е важен рисков фактор при условията за развитие на исхемичнаболест на сърцето и заболявания на кръвоносните съдове. При отказ от тютюнопушенето рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с около 50 процента още през първата година. Пасивното пушене е също много вредно, така че спирането на цигарите се препоръчва, както за да предпазим сами себе си, така и членовете на семейството и цялото ни обкръжение.

ПРОВЕРКА НА ЛИПИДНИЯ ПРОФИЛ: Липидите и липопротеините повлияят появата на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Пациентите от високорисковата група трябва да следят липидния си профил веднъж годишно. Повишеният общ холестерол, пониженият HDL и високият LDL, както и повишените стойности на триглицеридите са вредни и опасни за сърцето и кръвоносните ни съдове.

Препоръчва се средиземноморски тип хранене без наситени мастни киселини и трансмазнини, хранителен режим, изобилстващ на зеленчуци и риба, както и физически дейности. За повишаване на стойностите на добрия холестерол (HDL) е важно да се приемат омега-3 мастни киселини, така че консумацията на скумрия, риба тон, сьомга и ядки (по една шепа на ден, в никакъв случай повече) е желателна. Ако стойностите на холестерола и триглицеридите са високи, а при това има и усложняващи наследствени или други фактори (затлъстяване, липса на движение и под.) често, освен диетичния режим и физическите активности, се налага и включването на медикаментозна терапия в комбинация с редовно следене на нивата на трансмазнините. На пациентите, които отказват лекарствата от страх да не увредят черния си дроб, трябва да се обясни, че тези медикаменти, освен че понижават стойностите на липидите, имат и множество други роли при защитата на кръвоносните съдове и са препоръчителни и като превантивна мярка при хората с фамилна обремененост, с диабет, както и при затлъстяване.

ДИАБЕТЕН СКРИНИНГ: Diabetes Mellitus е съществен рисков фактор за поява на исхемична болест на сърцето. Страдащите от диабет са по-предразположени към остър инфаркт на миокарда. Диабетният скриниг се прави веднъж на три години при хора над 45-годишна възраст, а при високорисковите пациенти и по-често. Преддиабетното състояние с гранични стойности на кръвната захар също трябва да бъде лекувано. Освен хранителния режим и физическите активности се предписва и медикаментозна терапия. Препоръчителни са редовно следене на кръвната захар, преглед при офталмолог и специалист вътрешни болести, а ако е необходимо и консултация с невролог.

Затлъстяването може да бъде свързано с генетична предразположеност, прекомерен прием на калории и намален разход на калории. Интраабдоминалната мастна тъкан представлява основен риск за поява на ССЗ. Препоръчително е да се измерва обема на талията, да се следят референтните граници от лабораторните изследвания и ЕКГ-то. Подходящото хранене и физическото натоварване до голяма степен допринасят за намаляване на обема на талията, а понижават и риска от сърдечни заболявания.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Правилното и здравословно хранене предпазва сърцето ни и възпрепятства затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания. Препоръчва се менюто да бъде богато на зеленчуци, немазно (постно) месо и риба. Полезно е да се консумират нерафиниран зехтин и пълнозърнести храни, да се ограничи приема на сол и наситени мазнини. Избягвайте пърженето и панирането като начини на приготвяне на храната. Вместо солени и мазни гризини и сладкиши, вземете пресни плодове и зеленчуци. Хидратирайте организма, като през деня пиете достатъчно количество вода.

ФИЗИЧЕСКА ДЕЙНОСТ: Тя е от огромно значение. Намалява стойностите на липидите и кръвната захар, благоприятства отслабването, стимулира циркулацията, създава мускулна маса, укрепва имунитета, действа като превантивна мярка срещу остеопороза и стрес. В зависимост от начина ви на живот и физическата ви подготовка, може да започнете с всекидневни умерени физически активности, или да се занимавате активно със спорт.

ИЗБЯГВАНЕ НА СТРЕСА: Стресът чувствително вреди на здравето, влияе неблагоприятно на психиката, сърцето, кръвоносните съдове. По косвени причини, заради психическия стрес, хората консумират нездравословни храни, употребяват повече никотин и алкохол и намаляват рязко, а понякога въобще не са в състояние да извършват каквато и да е физическа активност. Научете се да избягвате стреса, а когато е невъзможно да се отърсвате бързо от него и да релаксирате. Намерете време за себе си и се отпуснете сред природата, прекарвайте повече време в семеен и приятелски кръг и с това си осигурете повече поводи за усмивки.

Профилактични прегледи

Личните лекари приканват към профилактичен преглед веднъж на година. Скринингът за сърдечно-съдови заболявания се прави веднъж на три години при мъжете над 35 години и при жените над 45 години. Ако някой от семейството ви страда от сърдечно-съдови, мозъчносъдови заболявания или диабет, ако имате наднормено тегло или сте пушач, трябва да си правите тези прегледи и по-често. След физикалния преглед и отчитане на лабораторните резултати, рисковите фактори и генетичната предразположеност, в зависимост от здравословното ви състояние, лекарят ви ще ви препоръча превантивни мерки, медикаментозно лечение или по-нататъшна диагностика и прегледи при специалисти. Откликнете на призива на личния ви лекар относно профилактичните прегледи и други превантивни прегледи, защото превенцията е наполовина постигнато здраве.