Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕ КОЖАТА ПРЕЗ ЗИМАТА?

04.02.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636537056730{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: доц. д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА) в София

Кожата не обича стреса. А зимата – този екстремен сезон – я изправя пред куп предизвикателства. Студ, вятър и сняг навън, сух и топъл въздух у дома, бедна на витамини и минерали диета.

Какви заплахи крие мразовитото време за кожата ни? Оплакванията на кои пациенти се обострят в студа? Как да съхраним здравето и красотата на кожата си през зимата? И от кои грешки да се пазим? Попитахме известния дерматолог доц. д-р Весел Кантарджиев, дм, който ръководи Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Режещ студ и вятър навън и топъл и сух въздух у дома – как се отразяват тези резки температурни промени през зимата? „В кожата има механични, физични и химични рецептори. Във втората група са студовите, които при по-ниски температури на атмосферата навън предизвикват раздразнение. В резултат на това до мозъка се изпращат сигнали, водещи до свиване и разширяване на кръвоносните съдове, промяна на притока на кръв в тъканите и в частност към кожата“, подробно обяснява доц. Весел Кантарджиев.

„Това е циклично явление, което обяснява и промените в нея при преминаване от ниските външни температури към топлите помещения вътре. Тази цикличност действа стресово на кожата. Съответно нейната чувствителност се обостря. Появяват се зачервявания, залющвания, на места загрубява, може да се стигне до състояние на парене и дразнене“, предупреждава дерматологът.

Не прекалявайте с горещите душове

Доц. Кантарджиев признава, че зимата е благодатен период за обостряне на редица кожни заболявания. Например – атопичен и себореен дерматит, псориазис, екземи по ръцете и краката, както и студова уртикария, масово известна като „студова алергия“.

„През сезона пациентите, страдащи от тези заболявания, трябва да полагат повече грижи. Съветът ми към тях е да не допускат кожата да остане недобре хидратирана, омазнена и защитена от условията, на които се подлага ежедневно“, подчертава началникът на Клиниката по кожни и венерически болести във ВМА.

Какви конкретни мерки трябва да се вземат?

„Например при атопичния дерматит е от изключително значение кожата да се поддържа добре овлажнена и защитена с емолиенти, бариерни кремове и олиа. Препоръчително е при взимането на душ да не се прекалява с престоя в банята, а също и да се внимава с температурата на водата, тъй като горещината и парите, които се образуват, допълнително изсушават кожата и водят до още по-голяма чувствителност“, предупреждава доц. Кантарджиев.

По-щадяща козметика при акне

Зимата е критична и за младите хора с акне, което засяга около 75% от тийнейджърите, напомня специалистът. „Обичайно им препоръчваме измивни гелове и препарати, които изсушават кожата. Но през зимата насочваме вниманието им към локални средства, които са по-щадящи и хидратиращи“, разкрива доц. Кантарджиев.

С „едно наум“ трябва да са и пациентите, страдащи от т.нар. студова алергия. „С падането на температурите това състояние се „активира“ и започва зачервяване, появяват се силно сърбящи обриви по различни части на тялото. Обичайно симптомите отшумяват бързо. Но посещението при дерматолог при появата им е силно препоръчително, за да се диагностицира уртикарията правилно и да се назначи адекватно лечение и грижа, които да отстранят дискомфорта“, подчертава дерматологът.

Климатиците нарушават бариерната ѝ функция

Не само хората с проблемна кожа и хронични заболявания обаче трябва да са по-внимателни в студа. „Грижата е задължителна за всеки сезон, независимо от атмосферните условия и времето навън или в помещенията, в които работим, живеем, пребиваваме. „Опасностите“ дебнат от всеки ъгъл.

И ако през лятото казваме да се внимава с прекомерното излагане на преки слънчеви лъчи и никога да не излизаме без UV-защитa, то през зимата освен слънцето има и други фактори, атакуващи здравето на нашата кожа. Дори климатиците. Те изсушават въздуха в помещенията, което се отразява и на кожата, като се нарушават бариерните ú функции”, напомня доц. Кантарджиев.

Поддържайте я хидратирана и омазнена

Каква козметика „иска“ кожата ни, за да е здрава през зимата? „Най-важната стъпка, която не бива да пропускат не само пациентите, страдащи от различни кожни заболявания и състояния, а всички, това е поддържането на кожата добре хидратирана и омазнена.

Ето защо препоръчваме използването на различни средства за мазане – като емолиенти, кремове, балсами, вазелини. В момента на пазара има голямо разнообразие от продукти. Ако бъдат съобразени с типа кожа, щетите от цикличните промени през зимния сезон могат да се сведат до минимум, а дори и да отсъстват“, категоричен е дерматологът.

Пийте поне 2 литра вода

„Тайната“ обаче не е само в козметиката. „Освен от локалните средства за мазане доброто здраве на кожата зависи и от цялостното здравословно състояние на човека. За добрата хидратация е нужно да се пият поне 2 литра вода. А храненето да бъде добре балансирано и богато на витамини, микроелементи и минерали, които имат пряко отношение към здравината на кожата ни“, подчертава доц. Кантарджиев.

Изгаряме и при -2°С в Балкана

Комбинацията „сняг+слънце“ е особено коварна. Защо? „Както през лятото, така и през зимата предпазването от слънцето е абсолютно задължително! Това налага и употребата на крем с UV фактор. Независимо дали сме на море при 30°С температура в средата на юли, или сме на планина при -2°С в началото на февруари, щетите, които слънчевите лъчи ни нанасят, са идентични.

Това е причината, поради която ние, дерматолозите, постоянно напомняме, че кожата трябва да бъде добре защитена и дълбоко хидратирана. Нанасянето на слънцезащитна козметика по частите на тялото, пряко изложени на слънце и през зимата, е задължително, ако искаме да си спестим дискомфорта от изгарянето и последиците от него“, изтъква началникът на Клиниката по кожни и венерически болести на ВМА.

Сменете душ гела с олио за баня

„Опасностите“ за кожата през зимата се „крият“ навсякъде – „заплаха“ за здравето ú са от парното у дома и климатика в офиса през разпускащата вана до топлия пуловер, обобщава доц. Кантарджиев.

„Прекомерно горещият душ например влияе пагубно на хидратацията. А в комбинация с антибактериални сапуни и душ гелове изсушаването е гарантирано.  Затова съветвам пациентите си да ползват измиващо олио през зимата, да не пропускат дълбокото хидратиране след баня, ако имат възможност – дори два пъти дневно.

И тук не става въпрос само за кожата на лицето, ръцете и частите на тялото, които са пряко изложени на атмосферните условия и промени, а за цялото тяло“, уточнява дерматологът.

„Вълнените пуловери, шалове, шапки могат да доведат до раздразнение на кожата и „активиране“ на атопичния дерматит. А изкуствените материи – не само през зимата, а всесезонно, биха могли до отключат различни екземи, кожни обриви, дори да предизвикат алергични реакции“, не пропуска да отбележи специалистът от ВМА.

„Никак не е случаен фактът, че бебешките дрешки, пелени, одеала са от 100% памук. Това е една от малкото материи, които кожата ни възприема безпроблемно и без екстрени реакции и последици. Другата е естествената коприна. А при по-проблемна кожа естествените материи са повече от препоръчителни“, напомня доц. Весел Кантарджиев.

Прочетете нашите съвети за красота[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross