Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Остеопорозата поразява костите без болка

08.01.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1610095345675{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Отделението по дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска“

Мълчаливата болест – това е едно от „имената“ на остеопорозата. Коварството ú се крие във факта, че се разгръща „подмолно“. А болката често идва чак с първата фрактура.

Защо профилактиката е „най-доброто лекарство“? Каква е причината остеопорозата да е по-голяма заплаха за дамите? Кои са останалите рискови фактори и как да избегнем лутането измежду различни специалисти, за да получим навременна диагноза? И можем ли да живеем пълноценно – без болки и фрактури, с помощта на съвременната и адекватна терапия?

Попитахме опитния специалист д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Отделението по дензитометрия и костни  метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

„Остеопорозата е костно обменно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и нарушена микроархитектура на костта, водещи до повишена чупливост. При жените прогресира с възрастта и менопаузата, а при мъжете – основно с възрастта“, обяснява д-р Наталия Темелкова.

„Наричат я и „тихият крадец“, защото не боли. Костната загуба не се усеща. Често изявата ú е счупване при минимална травма, т.е. падане от собствен ръст“, допълва ендокринологът от „Александровска“.

За жалост броят на „покосените“ от остеопороза е голям и прогресивно нараства, не крие д-р Темелкова. По данни на Дружеството по ендокринология за 2010 г. у нас около 426 хиляди жени над 50-годишна възраст се борят с диагнозата.

„В целия свят поради увеличаване на продължителността на живота, заседналия начин на живот, вредните навици и употребата на някои медикаменти продължително честотата на остеопорозата непрекъснато расте“, отбелязва опитният ендокринолог. И подчертава – профилактиката е най-доброто лечение, когато говорим за остеопороза.

Цигари и медикаменти вдигат риска

Най-рискови са възрастните хора – като критичният „праг“ е над 65 години за жените и над 75 години за мъжете, разкрива д-р Темелкова. „Много важно е да имаме добър внос на калций и витамин Д, както и физическа активност – основно ходене, да не се пуши и да не се злоупотребява с алкохол, да се избягва много ниското телесно тегло“, подчертава ендокринологът.

„Ако някой приема дълго медикаменти или страда от хронично заболяване, има ранна менопауза или провежда терапия след карцином на гърдата или простатата, лекува се дълго с кортикостероиди, с хормони на щитовидната жлеза или с антидепресанти, има родител с бедрена фрактура от лека травма, е добре да обсъди риска от фрактури и да измери костната си плътност. И да се състави план за профилактика или лечение“, съветва още д-р Темелкова.

Менопаузата е критична за дамите

Мнозина смятат остеопорозата за „женска болест“. Каква е причината дамите да са изложени на по-голям риск? „Жените са по-уязвими поради факта, че първично костната им плътност е по-ниска и при настъпване на менопауза започва рязко ускорена загуба. Колкото по-ранна е менопаузата, толкова и рискът е по-голям“, разкрива д-р Темелкова.

Мъжете обаче не бива да се мислят за „застраховани“. „Костната плътност им е по-висока и загубата е по-плавна. Това не изключва риска и за тях, но просто е по-малък. А и приемът на много медикаменти, както и алкохолната злоупотреба, влияят негативно на костното здраве и при двата пола“, отново напомня специалистът от „Александровска“.

Счупванията след леко падане са „издайнически“

Коварството на остеопорозата се крие в „подмолното“ ú разгръщане. Има ли все пак оплаквания, заради които трябва да ни „светне червената лампичка“ и да потърсим лекар?

„Остра болка в гръбнака  при вдигане на тежест или рязко движение може да бъде сигнал за проблем с дисковете, но и за смачкване на прешлен. Ако е продължителна и силна, е уместно да се направи профилна рентгенова снимка на прешлените. Ако счупите кост при леко падане от собствена височина, добре е да помислите за остеопороза“, дава ценни насоки д-р Темелкова.

Измерват костната плътност с ДЕКСА

„Диагнозата се поставя основно чрез изследване със специални апарати – нарича се измерване на костната плътност с ДЕКСА“, обяснява ендокринологът.

Какво представляват тестовете? „Измерват се плътността на прешлените и бедрената шийка, понякога и  на предмишницата“, разкрива подробности специалистът от „Александровска“. „В някои случаи  диагноза се поставя и рентгенологично, и клинично независимо от резултатите от измерването на костната плътност. Това е специфика, която налага консултация със специалист – ендокринолог, ревматолог или ортопед. Те биха определили необходимите за всеки пациент изследвания“, подчертава д-р Темелкова.

Ролята на личните лекари е ключова

Диагнозата обаче невинаги идва навреме. „За съжаление, има случаи на пациенти с много счупени прешлени, които се лутат между специалистите. И тук е важно личните лекари да не забравят, че остеопорозата е болест, а не естествен ход и да насочват навреме рисковите пациенти за изследвания и лечение“, изтъква ендокринологът.

Защото надежда има. „Лечението е възможно. В България разполагаме с всички  медикаменти, които се ползват и по света, както и с много добри специалисти в тази област“, категорична е д-р Темелкова.

В „Александровска“ са сред пионерите

Над 20 000 пациенти – толкова са изследваните дотук в Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на „Александровска“.

„Структурата ни е една от първите за комплексна диагностика и лечение на остеопороза. Лекуваме много и сложни случаи. Сертифицирани сме и членуваме в американски и европейски организации. Държим на качеството на нашата работа и се стремим да сме в синхрон с най-новите постижения в областта“, подчертава ендокринологът.

Добрата новина е, че пациентите се „радват“ на съвременно лечение, което може да им гарантира пълноценен начин на живот. „Има редица медикаменти, които намаляват костната загуба, подобряват костното изграждане, както и качеството на костта, като така намаляват значително риска от нови счупвания. Това подобрява прогнозата и – съответно – и качеството на живот. Многото и тежки счупвания инвалидизират, затова е важно да се отнасяме отговорно и навреме към проблема „остеопороза“, предупреждава д-р Темелкова.

Терапията не е непременно „до живот“

Кое отношение обаче е „отговорно“ и можем ли да си навредим с „криворазбрана превенция“? „Профилактиката на остеопорозата включва основно достатъчен внос на калций и витамин D – различен за различните възрасти, добра физическа активност и профилактика на паданията“, обяснява ендокринологът.

„В последните години се рекламират много други добавки, но доказателства за ефективност по отношение на костното здраве и препоръки от официалните медицински организации има само за калций и витамин D“, обръща внимание на пациентите д-р Темелкова.

Минералите и витамините са важни по отношение на профилактиката, но не са панацея. „Ако пациент е с остеопороза и голям фрактурен риск, или вече е с налично счупване, само с добавки е невъзможно да се лекува. Има много добри медикаменти, които – използвани грамотно и достатъчно дълго – са ефективни и от много години доказано безопасни. Те подобряват костната плътност и здравина и намаляват счупванията, които инвалидизират. Лечението в повечето случаи е няколко години, а не цял живот“, успокоява специалистът от „Александровска“.

„Вярвайте в  традиционната медицина, тя е доказала, че може да помогне на пациентите с остеопороза. Бъдете здрави!“, е призивът на д-р Наталия Темелкова.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross