Превенция и лечение

д-р Ивица Крагович

За да имате здрави кости и да предотвратите появата на остеопороза, трябва да полагате постоянни грижи за костната система, да правите упражнения, да се излагате на слънце и да консумирате храна, богата на протеини, калций и витамин D.

С нарастване продължителността на живота, вследствие на по-добрите условия на живот и развитието на медицината, остеопорозата се налага като все по-често заболяване, от което страда голяма част от населението. Тази болест представлява социален и икономически проблем дори за високоразвитите страни. От системите за здравеопазване се отделят все повече средства за лечението ѝ и особено за възстановяване от настъпилите последици, което често струва повече от самото лечение. Една част от пациентите са трудноподвижни, на легло и напълно зависими от помощта и грижите на други. Затова се обръща все по-голямо внимание върху превенцията от остеопороза и акцентирането върху важността на здравословния начин на живот, който до голяма степен може да предотврати или поне да облекчи симптомите на болестта.

Наследственост: Генетичният фактор е неизменчив, така че при някои хора превенцията насочена главно към водене на здравословен начин на живот трябва да започне  от най-ранна възраст. Ако искаме да имаме здрави кости и да избегнем остеопорозата, трябва да се грижим за костната система постоянно.

Детство и юношество: Приблизително една втора от костната маса се натрупва в детска и юношеска възраст. В пубертета (на около 12,5 години при момичетата и 14 години при момчетата) се постигат максималните нива на калций в костите. От здравината на костната система в този период, зависи дали човек ще бъде предразположен към остеопороза по-късно.

Хранене и физическа дейност
Храненето и физическите дейности са важни фактори. Нормалното телесно тегло по време на детството и юношеството също допринася за правилното формиране на костна плътност, чиито оптимални нива се достигат между 25 и 30-годишна възраст. За съжаление, поради влиянието на множество фактори, голяма част от хората не достигат тези така важни оптимални нива и са изложени на риск от остеопороза.

Ето защо физическите дейности и храната богата на калций, витамин D3 и протеини, както излагането на слънце, са ключови.

Поддържане на нормална костна плътност и предотвратяване на преждевременна загуба: Костната плътност се запазва до 40-годишна възраст – до тогава съществува баланс между изграждане и разграждане на костната тъкан. При някои хора след 40-годишна възраст разграждането на костната тъкан става по-интензивно и костната плътност намалява. Разнообразното хранене, упражненията и излагането на слънце благоприятстват забавянето на този процес, докато прекомерната консумация на алкохол, пушенето, както и някои лекарства и заболявания, се считат за негативни фактори.

Запазването на оптимална костна плътност предполага редовни физически дейности и консумация на храни, съдържащи достатъчно вещества за изграждане на костна тъкан. Критичен период при жените е менопаузата, когато заради дефицита на естроген се стига до отрицателен костен баланс. Смята се, че 10 процента по-висока костна плътност може да отложи развитието на остеопороза с 13 години.

По-възрастни хора: Както през целия живот, така и в третата възраст, физическата дейност и подходящата храна намаляват риска от поява на остеопороза. При възрастните пациенти нивата на калций могат да се понижат и заради отслабване на апетит или други заболявания, като намалена чревна резорбция, дефицит на витамин D3 и по-малката способност на бъбреците да задържат калция.

Нивата на витамин D3 могат да се понижат и заради рядкото излагане на слънце, намаляване на способността на кожата да го синтезира и намаляване на способността на бъбреците да активират витамина. Храните, богати на протеини, са важни за поддържане на физическите функции, докато физическите дейности са важни за поддържане на мускулната маса, а всичко това заедно намалява риска от падания и счупвания.

Диагностициране и лечение
Понякога, освен правилното хранене, редовните физически дейности и здравословния начин на живот, са нужни и медикаменти – както за превенцията, така и за лечението на остеопороза.

Дензитометрия: Хората, които имат генетична предразположеност, трябва да се подложат на дензитометрия (измерване плътността на костната маса). Изследването се препоръчва  на жените в постменопауза и всички жени над 65 години, на всички мъже над 70 години, а и на по-младите, при които има съмнения за остеопороза, на хората, които са претърпели остеопорозно счупване, както и на вече заболелите, за да се установи ефектът от медикаментозното лечение.

Медикаменти и хранителни добавки: Хората с диагноза остеопороза имат на разположение голям набор от медикаменти, с помощта, на които да стопират по-нататъшното ѝ развитие и да увеличат костната плътност. Лекарствата обикновено са под формата на таблетки, а съществуват и инжекционни и инфузионни лекарствени средства. В зависимост от механизма на действие, някои медикаменти стимулират костното изграждане (ползват се по-рядко), а други спират костното разграждане.

Освен медикаментозната терапия, пациентите с остеопороза трябва да си подсигурят и безопасни условия вкъщи (да се отстранят хлъзгавите повърхности, да има достатъчно места за хващане при евентуално падане, да се избягва ползването на вани при къпане).

Грижете се за костите си. Остеопорозата може да се лекува, ако се предприемат навременни мерки.

Статистика
Всяка трета жена и всеки пети мъж са изложени на риск от остеопороза. Както и при много други заболявания, генетичният фактор играе ключова роля за появата на тази болест. Смята се, че от 60 до 80 процента от случаите на остеопороза са свързани с наследствеността, докато начинът на живот е рисков фактор при 20 до 40 процента от случаите.

Бременни и деца
За да се подсигури нормално развитие на скелета на плода и да се възпрепятства загубата на костна плътност при майката, е важно бременната да приема достатъчно калций и витамин D3. Когато този прием не може да се осигури, трябва да се приемат хранителни добавки. Освен това, децата в най-ранна детска възраст също имат нужда от хранителни добавки с витамин D3.